Studimi i fundit mbi alkoolin nxjerr rezultate shqetësuese

By

Zbulimet e reja nga Gjermania sugjerojnë se pija juaj e parë në jetë mund të ndryshojë trurin tuaj përgjithmonë, duke shkaktuar “ndryshime të përhershme qelizore” dhe duke hedhur jashtë sinapset.

Këto ndryshime të shkaktuara nga alkooli mbështesin teorinë se “dehja e parë nga alkooli në një moshë të re është një faktor kritik rreziku” për pirjen dhe varësinë në të ardhmen, tha Dr. Henrike Scholz i Universitetit të Këlnit, i cili punoi me kolegët në Universitetet e Manheim dhe Heidelberg. për të publikuar raportin në Proceedings of the National Academy of Sciences të premten.

Skanimet e trurit të minjve që ishin dehur për herë të parë treguan “ndryshime të qëndrueshme” në mënyrën se si komunikonin neuronet e tyre edhe pas qejfit, veçanërisht duke ndërprerë rrjedhën e energjisë të krijuar nga mitokondria. Ndryshime të ngjashme u panë te mizat e frutave – dhe të dy kishin më shumë gjasa të vazhdonin dhe të rrisnin konsumin e tyre të alkoolit me kalimin e kohës, dhe më pas të riktheheshin më vonë në jetë.

Kuptimi më i madh i këtyre mekanizmave është thelbësor për gjetjen e trajtimit më efektiv për varësinë nga alkooli dhe llojet e tjera të abuzimit me substancat, thanë studiuesit. Ndryshimet që ndodhën gjatë studimit kanë të bëjnë me procesin e të mësuarit dhe kujtesës dhe, për rrjedhojë, me formimin e lidhjeve pozitive me drogat.

“Identifikimi i ndryshimeve të qëndrueshme të varura nga etanoli është një hap i parë i rëndësishëm për të kuptuar se si pirja akute mund të kthehet në abuzim kronik të alkoolit,” tha Scholz. /Prive.al

Artikuj të ngjashëm