Si të kujdeseni për shëndetin tuaj mendor gjatë agjërimit këtë Ramazan?

By

Muaji i shenjtë i Ramazanit është një kohë e praktikës shpirtërore dhe e thellimit të marrëdhënies tuaj me Zotin. Gjatë gjithë Ramazanit, njerëzit reflektojnë mbi historitë dhe mësimet e Kuranit, si dhe duke eksploruar se si kjo vlen për jetën tuaj. Është muaji më i shenjtë i kalendarit islamik dhe një kohë që shumë e presin me padurim.

“Ramazani është një muaj për të pastruar shpirtin dhe trupin tim dhe për të detoksikuar trurin tim nga të gjitha mendimet dhe sjelljet negative”.

Gjatë Ramazanit, mund të bëni ndryshime të rëndësishme në zakonet dhe rutinën tuaj. Kjo përfshin agjërimin, namazin dhe studimin e Kuranit. Ju gjithashtu mund të kaloni më shumë kohë me familjen, miqtë dhe komunitetin tuaj dhe duke praktikuar vepra të mira dhe dhënie bamirësie.

Ndryshimet që bëni gjatë Ramazanit mund të ndikojnë në shëndetin tuaj mendor në mënyra të ndryshme. Për shembull, lidhja me familjen, miqtë dhe komunitetin tuaj mund të rrisë mirëqenien dhe lumturinë tuaj. Shëndeti juaj mendor gjatë Ramazanit mund të ndikohet edhe nga gjëra të tjera të rëndësishme që ndodhin në jetën tuaj, ose ndryshime në rrethanat tuaja.

Për të përfituar sa më shumë nga Ramazani, është e rëndësishme të kujdeseni për shëndetin tuaj mendor.

 1. Kujdesuni për shëndetin tuaj fizik

Shëndeti fizik dhe mendor janë të lidhura ngushtë. Kujdesi për trupin tuaj mund të ndihmojë mendjen tuaj, ashtu si kujdesi për mendjen tuaj mund të ndihmojë trupin tuaj.

Hani shëndetshëm: Ushqimi që hani mund të ndikojë shumë në disponimin tuaj. Pra, ngrënia e një diete të shëndetshme dhe të ekuilibruar është thelbësore për shëndetin e mirë mendor. Gjatë Ramazanit, kur zakonisht keni një dritare më të shkurtër për të ngrënë gjatë orëve të natës, është e rëndësishme të siguroheni që po merrni një dietë të ekuilibruar, duke përfshirë ushqime me çlirim të ngadaltë të energjisë.

Mos harroni ujin: Të gjithë e dimë se sa e lehtë është të harrosh të pish mjaftueshëm ujë. Dhe kjo mund të jetë veçanërisht e vështirë kur jeni duke agjëruar. Diçka që mund të ndihmojë me këtë është mbajtja e shënimeve se sa jeni duke pirë. Disa njerëz gjejnë një shishe uji me matje të dobishme për këtë. Mund të ndihmojë gjithashtu të shkruani sa pini.

 1. Kujdesuni për gjumin tuaj

Lutja e natës dhe oraret për të ngrënë gjatë orëve të natës shpesh mund të kenë ndikim në gjumin tuaj. Kjo do të ndikojë veçanërisht tek ata prej jush që nuk janë në gjendje të ndryshojnë rutinën tuaj për të fjetur gjatë ditës, dhe për këtë arsye duhet të hanë, të luteni dhe të flenë gjatë një periudhe shpesh të shkurtër të orëve të natës.

Është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm se si kjo do të ndikojë në energjinë tuaj kur planifikoni kohën tuaj. Mund t’ju duket e dobishme të flini gjatë ditës dhe/ose të bëni pushime më rregullisht nëse jeni duke punuar ose duke studiuar, për shembull.

 1. Lidhu me të tjerët

Ramazani është një kohë për t’u lidhur me familjen, miqtë dhe komunitetin tuaj. Ka shumë mundësi për t’u bashkuar dhe për t’u lidhur me të tjerët, qoftë për të ndarë vaktet ose për t’u lutur dhe mësuar me njëri-tjetrin.

Marrëdhëniet mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në shëndetin tuaj mendor. Njerëzit që janë më të lidhur shoqërisht me familjen, miqtë ose komunitetin e tyre janë më të lumtur, fizikisht më të shëndetshëm dhe jetojnë më gjatë, me më pak probleme të shëndetit mendor sesa njerëzit që janë më pak të lidhur.

 1. Flisni me njerëzit nëse jeni në vështirësi ose keni nevojë për ndihmë

Mund të ketë shumë arsye të ndryshme pse mund të luftoni me shëndetin tuaj mendor. Ju mund të jeni duke kaluar nëpër një ndryshim të madh të jetës ose duke u përballur me rrethana sfiduese, ose mund të jeni duke përjetuar një problem të shëndetit mendor ose një problem shëndetësor fizik që po ndikon në mirëqenien tuaj. Një nga këto gjëra mund të ndikojë tek ju gjatë Ramazanit.

Çfarëdo që po kaloni, mbani mend se nuk jeni vetëm.

 1. Bëhu i mirë dhe bëj vepra të mira

Gjatë Ramazanit, fokusohet në zhvillimin e zakoneve të mira, që përfshin veprat e mira dhe ndihmën e të tjerëve. Hulumtimi ynë tregon se të bësh mirë mund t’ju ndihmojë të ndiheni mirë. Ka prova që mirësia mund të reduktojë stresin dhe të përmirësojë mirëqenien tonë emocionale.

Veprat e mira për të bërë gjatë Ramazanit mund të jenë:

 • vullnetarizmi në komunitetin tuaj lokal
 • duke dhënë për një qëllim bamirësie
 • duke ndihmuar miqtë, familjen ose fqinjët tuaj
 • ndarjen e ushqimit me të tjerët
 • dhurimi në bankat e ushqimit; ose
 • duke ndihmuar me një mbledhje të mbeturinave lokale.

Mos harroni se dhënia duhet të jetë brenda mundësive dhe aftësive tuaja. Tani për tani, shumë njerëz janë të prekur nga kostoja e lartë e jetesës dhe mund të mos jenë në gjendje të japin aq sa kanë dhënë në vitet e mëparshme, dhe kjo është në rregull.

 1. Shkruani reflektimet dhe ndjenjat tuaja

Ramazani është një muaj shpirtëror, që përfshin reflektim dhe rritje personale. Pra, pritet që mendime dhe ndjenja të ndryshme mund të shfaqen përmes lutjes, mësimit dhe soditjes.

Për t’ju ndihmuar të dalloni dhe menaxhoni ndjenjat dhe reflektimet tuaja gjatë Ramazanit, mund t’ju ndihmojë t’i shkruani ato. Për shembull, mund të përpiqeni të shkruani se si praktikat e ndryshme ju bëjnë të ndiheni dhe çfarë dëshironi të vazhdoni pas Ramazanit. Gjithçka që ju nevojitet është një bllok shënimesh dhe një stilolaps, ose mund të mbani shënime në telefonin, tabletin ose kompjuterin tuaj.

 1. Vendosni synime realiste dhe mos e krahasoni veten me të tjerët

Ju mund të dëshironi të vendosni qëllimet tuaja personale gjatë Ramazanit. Këto mund t’ju ndihmojnë të përfitoni sa më shumë nga Ramazani dhe t’ju mbajnë të motivuar dhe të fokusuar.

Mundohuni të siguroheni që qëllimet tuaja janë realiste dhe funksionojnë për ju. Mbani mend, Ramazani nuk është menduar të jetë një barrë apo e paarritshme.

Ne jemi të gjithë individë të ndryshëm dhe unik, me jetë dhe prioritete të ndryshme. Dhe ndërsa ka shumë praktika të përbashkëta gjatë Ramazanit, është mirë që Ramazani të duket ndryshe për njerëz të ndryshëm.

Mundohuni të mos e krahasoni veten me të tjerët, rutinat dhe praktikat e të cilëve për Ramazan duken ndryshe nga tuajat

Për shembull, mund të jetë më e lehtë për disa njerëz që të shkojnë në xhami më shpesh se të tjerët. Pra, ndërsa mund të dëshironi të vizitoni xhaminë më shpesh, mos u ndjeni keq nëse nuk jeni në gjendje.

Ose, nëse nuk jeni në gjendje të agjëroni, ose duhet të ndaloni agjërimin, mbani mend se do të keni një mundësi për ta kompensuar atë më vonë (nëse ju jeni në gjendje). /Prive.al

Artikuj të ngjashëm