Film-dashësit tejet të zhgënjyer me nominimet e Oscars 2024

By

Me shumë të tronditur nga dështimi i Akademisë për të njohur punën e Greta Gerwig dhe Margot Robbie në nominimet e djeshme për Oscar – çfarë fshihej pas gjithë kësaj?

Të qenit i bazuar në një kukull e penalizoi vërtet Barbie në Oscar. Edhe pse filmi u nominua për filmin më të mirë, Greta Gerwig u shpërfill si regjisor dhe Margot Robbie u la jashtë kategorisë së aktores më të mirë, lëshime që shkaktuan një vërshim zemërimi në internet dhe nga kolegët e tyre. Associated Press e quajti përbuzjen e Gerwig “një nga tronditjet më të mëdha në kujtesën e fundit”. Siç theksoi USA Today, duke cituar një përdorues në X, Ryan Gosling u nominua për aktor dytësor, ndërsa Gerwig dhe Robbie u lanë jashtë “një lloj dëshmon thelbin e filmit”, se patriarkia është ende me ne. Gosling, vetë Ken, tha në një deklaratë: “Nuk ka asnjë film Barbie pa Greta Gerwig dhe Margot Robbie, dy njerëzit më përgjegjës për këtë film historik dhe të festuar globalisht”.

Seksizmi i zgjatur i industrisë së filmit mund të ketë qenë një faktor, por kjo vetëm kontribuoi në problemin themelor. Pavarësisht nga ajo tundja e figurës më të mirë, votuesit e Oscar refuzuan ta merrnin seriozisht filmin e bazuar në lodra, duke injoruar se sa shpikës është, duke e hedhur poshtë atë si një film që solli miliarda dollarë, kur është gjithashtu një deklaratë kulturore qesharake, subversive. Votuesit e Oskarit nuk mundën ose nuk do të shikonin përtej asaj sipërfaqeje për të parë se sa imagjinar dhe thelbësor është filmi dhe sa me përpikëri e orkestroi Gerwig.

Edhe para se të shpalleshin nominimet, kishte aludime se origjinaliteti i Barbie do të nënvlerësohej

Me 10 filma të nominuar për filmin më të mirë dhe vetëm pesë vende për regjisorë. Por bie në sy se Gerwig duket se është zhvendosur nga të nominuarit që kanë bërë filma më të vegjël dhe të matur: Justine Triet, e cila meriton nominimin e saj surprizë për Anatomy of a Fall (dhe e shpëtoi kategorinë nga të qenit tërësisht mashkull) dhe Jonathan Glazer , i cili ishte gjithçka tjetër veçse një gjë e sigurt për dramën e Holokaustit Zona e Interesit. Me sa duket komedia e lehtë e Gerwig-ut nuk mund të konkurronte.

Dhe edhe para se të shpalleshin nominimet, kishte aludime se origjinaliteti i Barbie do të nënvlerësohej. E para erdhi kur Akademia vendosi që skenari i frymëzuar i Gerwig dhe Noah Baumbach i përkiste kategorisë së përshtatur (ku mori një nominim) dhe jo origjinal. Pavarësisht nëse ishte i shurdhër ndaj shpikësisë së skenarit apo thjesht i ngurtë marrëzisht, komiteti ekzekutiv i Degës së Shkrimtarëve të Akademisë tha se filmi bazohej në një personazh ekzistues më parë, domethënë një kukull.

Një tjetër e dhënë erdhi në Golden Globes. Barbie nuk arriti të fitonte komedinë apo muzikalin më të mirë, por u largua me çmimin e lezetshëm, të sapo shpikur për arritjet kinematografike, një çmim ngushëllues për të qenë popullor dhe për të fituar para.

Marrëdhënia e filmit me paranë dhe kulturën e korporatës ishte problematike që në fillim. Historia kritikon Mattel, kompaninë që shet të gjitha ato Barbie, si të mpirë dhe patriarkale, por vetë filmi është një prodhim i madh në studio i licencuar nga kompania e lodrave. Kur filmi u publikua, New York Times vuri në dukje mendimet e ndara të kritikëve nëse ai është “subversiv i shkëlqyeshëm ose i pashmangshëm korporativ”. Votuesit e Oscar-it me sa duket zgjodhën ta shohin atë si një film më të suksesshëm në studio. Kjo i bën jehonë modelit të kohëve të fundit të filmave të mëdhenj komercialë që futen në garën e filmave më të mirë dhe regjisorët e tyre të injoruar, duke përfshirë Dune, Top Gun: Maverick dhe Avatar: The Way of Water. Por asnjë prej tyre nuk kishte rezonancën apo freskinë kulturore të Barbie.

Mesazhi social më i hapur i filmit vjen nga personazhi i Amerikës Ferrera, Gloria, njeriu kryesor në Barbieland. Në një kthesë të mirëpritur por befasuese, Ferrera u nominua si aktore dytësore, kryesisht, mund të supozohet, në fuqinë e monologut të saj pasionant për pritshmëritë e grave, të tilla si: Bëhuni e hollë, por pretendoni se është sepse doni të jeni të shëndetshëm. . “Është rraskapitëse,” thotë Gloria. “Duhet të kesh para, por nuk mund të kërkosh para sepse është e kotë.” A thjesht fitoi Gerwig shumë para? Ndoshta. Bëhu një drejtore grua, por mos u shfaq burrave duke bërë më shumë se ata. Kjo mund të ketë qenë lehtësisht pjesë e fjalimit të Gloria.

Robbie u nënvlerësua gjithashtu. Monologu i zemëruar dhe i sinqertë i Ferrera-s ka atë lloj të drejtpërdrejtë që shpeshherë shkojnë Oscars. Ajo që Robbie duhej të bënte ishte më delikate, më pak e vlerësuar. Kur shpërthimi i Gloria zgjon ndjenjën e një Barbie tjetër për vlerën e saj, edhe Barbie e Robbie zgjohet. “Duke i dhënë zë disonancës kontradiktore që kërkohet për të qenë një grua nën patriarkatin, ti i grabite fuqinë e saj,” i thotë Robbie, duke i dhënë ato rreshta me një ton të lehtë që thotë se ideja është e vërtetë, por edhe disi pompoze. Siç tha Ferrera për Variety për mospërfilljen e Robbie: “Ndoshta njerëzit u mashtruan duke menduar se puna duket e lehtë”. Gerwig dhe Robbie, të dy të nominuar si producentë të filmit, me shkathtësi i dhanë zë të plotë asaj disonance, dhe kjo mund të jetë arsyeja pse ata humbën nominimet që duhej të ishin të tyret.

Çmimet e 96-ta të Akademisë transmetohen në ABC më 10 mars.

Artikuj të ngjashëm