Anulohet në Ukrainë, cili vend do ta mirëpresë “Eurovision 2023”?

By

Është zakon që vendi që fiton Eurovizionin të presë konkursin ndërkombëtar të shkrimit të këngëve vitin e ardhshëm. Por vendi fitues zakonisht nuk po mbrohet në luftë në të njëjtën kohë.

Ky është rasti për Ukrainën, grupi folk-rap i së cilës Kalush Orchestra fitoi konkursin muajin e kaluar. Frontmeni Oleh Psiuk tha për NPR pak para finales, ndërsa lufta e Rusisë vazhdoi të shkatërronte vendin, se ai ishte i bindur se një Ukrainë “e rindërtuar, e plotë dhe e lumtur” do të ishte në gjendje të priste Eurovision 2023 nëse do të fitonte.

Fatkeqësisht, një panel i transmetuesve publikë dhe ekspertë të sigurisë kanë arritur në një përfundim tjetër. Unioni Evropian i Transmetuesve (EBU) – i cili drejton Eurovizionin – njoftoi të premten se nuk është një opsion i mundshëm që Ukraina të presë konkursin e vitit të ardhshëm.

Mbretëria e Bashkuar, si nënkampione, do të mund të presë eventin e vitit të ardhshëm – që do të ishte hera e parë që e bën këtë që nga viti 1998. EBU tha se tani po fillon diskutimet me BBC-në, të cilën një zëdhënës i BBC e konfirmoi për The Guardian.

Artikuj të ngjashëm