3 mënyra se si trupi juaj po ju thotë se është koha për të lënë punën tuaj

By

Të kuptosh se kur të largohesh nga puna mund të jetë e ndërlikuar, veçanërisht në klimën aktuale ekonomike.

Tani për tani, të gjithë kanë nevojë për punën e tyre për të mbijetuar. Ndonjëherë, ju mund të punoni edhe në punë që nuk janë zgjedhja juaj e parë. Ose mund të gjeni më shumë kënaqësi përmes punës vullnetare ose hobi.

Por, nëse jeni në një pozicion ku jeni duke u përballur me abuzime, duke u ndjerë të pavlerësuar dhe të përfituar, ose jeni duke u paguar keq, me siguri po pyesni veten nëse duhet të hiqni dorë.

Para se të flasim se si të dini se kur është koha për të lënë punën tuaj, ju lutemi dijeni këtë:

Ju keni vlerë të madhe dhe meritoni të trajtoheni mirë. Mos lejoni askënd ose një organizatë të shkatërrojë jetën tuaj.

Trupi juaj mund t’ju tregojë nëse është koha për t’u larguar. 

Këtu janë tre mënyra se si trupi juaj ju thotë të lini punën:

1. Trupi juaj (ndjesi)

Kur i kushtoni vëmendje ndjesive tuaja, ato ju japin të dhëna se sa stres po përjetoni.

Nëse ndjeni tension në muskuj, stomak të mërzitur, dhimbje koke ose dobësi, këto janë shenja që puna juaj po ju bën të sëmurë emocionalisht, mendërisht dhe fizikisht.

Flisni me shefin, menaxherin ose përfaqësuesin e sindikatës (nëse ndihet i sigurt) për zgjidhjen e shqetësimeve tuaja. Sigurohuni që të vendosni një kufi kohor.

Nëse filloni të shihni përmirësime brenda një muaji, mund të ia vlen të qëndroni. Megjithatë, nëse asgjë nuk po ndryshon, është koha për t’u përgatitur për t’u larguar.

Më e rëndësishmja, kushtojini vëmendje mençurisë së trupit tuaj. Nëse i kushtoni vëmendje, do të keni mundësinë të bëni ndryshime në jetën tuaj që do t’ju ndihmojnë të qëndroni të shëndetshëm.

Ju jeni eksperti për ju! Askush tjetër nuk ju njeh më mirë se ju. Mos lejoni asnjë person – familje apo mik – t’ju detyrojë të bëni diçka që nuk është e shëndetshme për ju.

Trupi juaj do t’ju njoftojë kur jeni në rrugën e duhur.

2. Zemra juaj (emocionet)

Emocionet tuaja mund t’ju tregojnë shumë se kur duhet ta lini punën.

Së pari, duhet të dini dallimin midis asaj që mendoni se po ndjeni dhe ndjenjave tuaja të vërteta. Supozoni se keni vështirësi të emërtoni emocionet tuaja.

Kur jeni ulur me këmbët në dysheme dhe të relaksuar, provoni ta vendosni dorën në zonën e zemrës. Ndihet ngrohtë apo ftohtë?

Nëse ndiheni të ftohtë, mund të jeni të trishtuar, të zemëruar, të frustruar ose të pakënaqur. Këto emocione po ju tregojnë se diçka nuk është në rregull në jetën tuaj.

Nëse i përjetoni ato çdo ditë, duhet të bëni diçka për të. Sa më gjatë të prisni t’i adresoni, aq më keq do të bëhen.

Nëse zemra juaj është e ngrohtë, mund të ndiheni të gëzuar, të lumtur, me shpresë, të kënaqur dhe të kënaqur. Nëse ndjeni paqe në trupin tuaj, shumicën e kohës, ka të ngjarë të jeni në rrugën e duhur.

Do ta dini se jeni të dashur dhe ndoshta keni një punë që ju kënaq.

3. Koka (mendja) jote

Ju ndoshta keni një mendje të zënë. Shumë njerëz kalojnë shumë kohë duke u shqetësuar për të kaluarën dhe të ardhmen. Një mendje e qetë do t’ju ndihmojë të dini se kur të lini punën tuaj.

Mbërthimi në të kaluarën ose të ardhmen e bën të vështirë të dish se çfarë po ndodh në këtë moment. Nëse po përpiqeni të vendosni nëse do të lini punën tuaj, duhet të dëgjoni zërin tuaj të brendshëm.

Ju mund ta dëgjoni zërin tuaj të brendshëm vetëm kur nuk jeni të hutuar.

Mendja juaj ka potencialin të lidhet me universin. Kur mendja juaj është plotësisht e hapur, do t’i dini gjërat pa asnjë përpjekje.

Ju mund të jetoni në të tashmen, duke vënë re se çfarë po ndodh në trupin dhe zemrën tuaj.

Mënyra më e mirë për të qetësuar mendjen tuaj është përmes një forme meditimi.

Meditimi vjen në shumë forma. Ka shumë aplikacione të shkëlqyera që mund t’ju ndihmojnë me meditimin e udhëhequr. Ndoshta ju pëlqen të ecni, të bëni kopsht ose të dëgjoni muzikë për të qetësuar mendjen tuaj. Gjeni atë që funksionon për ju.

Kujdes nga zëri i kritikut tuaj të brendshëm pasi ai mund të përpiqet të ndërhyjë për t’ju mbajtur në një punë që nuk ju shërben. Ky zë është i lartë, kritik, i padurueshëm dhe poshtërues.

Kur mendja juaj është e qetë, do të jetë shumë më e lehtë të dini nëse është koha për t’u larguar. ju do të dini.

Kur ndiqni të vërtetën e udhëzuesit tuaj të brendshëm, do të ndjeni një çlirim që do t’ju ndihmojë të kuptoni se jeni në rrugën e duhur.

Zëri i vetes suaj të vërtetë është i butë, i durueshëm, i sjellshëm dhe inkurajues. Nëse ky është zëri që ndjeni dhe dëgjoni, mund t’i besoni udhëzimit.

Besojini udhërrëfyesit tuaj të brendshëm – mund të jetë një mënyrë tjetër e njohjes për ju. Mund të duket e çuditshme të vendosësh pa luftë.

Por, mund të habiteni sesi zgjedhjet që bëni përmes udhëzuesit tuaj të brendshëm mund të funksionojnë mirë.

Udhëzuesi juaj i brendshëm zbulohet kur jeni të pranishëm. Dhe ju jeni të pranishëm kur i kushtoni vëmendje ndjesive të trupit tuaj, ndjeni emocionet e zemrës suaj dhe shijoni një mendje të qetë.

Tani, ju jeni gati të merrni vendimin e duhur për atë karrierë që zgjidhni të ndiqni dhe cila kompani është e përshtatshme për ju.

Artikuj të ngjashëm