Studim: Ju keni një sozi dhe mbase e keni edhe të njëjtën ADN me të (FOTO)

By

Sipas një studimi të ri, njerëzit që ngjajnë me njëri-tjetrin, por që nuk janë të lidhur drejtpërdrejt, duket se kanë ende ngjashmëri gjenetike.

Sozitë duken kaq të ngjashme, madje edhe softueri i njohjes së fytyrës e kishte të vështirë t’i dallonte nga binjakët identikë.

Por tani shkencëtarët mendojnë se mund të shpjegojnë se çfarë është ajo që i bën ata të duken kaq të ngjashëm – dhe mund të shpjegojnë pse secili prej nesh mund të ketë sozi, shkruan CNN, transmeton Klankosova.tv.

Midis atyre që kishin këto ngjashmëri gjenetike, shumë kishin gjithashtu pesha të ngjashme, faktorë të ngjashëm të jetesës dhe tipare të ngjashme të sjelljes si pirja e duhanit dhe niveli i arsimimit. Kjo mund të nënkuptojë se variacioni gjenetik lidhet me pamjen fizike dhe gjithashtu mund të ndikojë në disa zakone dhe sjellje.

Shkencëtarët kanë pyetur prej kohësh se çfarë është ajo që krijon sozinë e një personi. Është natyrë apo edukatë? Një ekip studiuesish në Spanjë u përpoqën ta zbulonin. Rezultatet e tyre u publikuan në revistën “Cell Reports” të martën.

Doktor, Manel Esteller, një studiues në Institutin e Kërkimeve të Leukemisë Josep Carreras në Barcelonë, Spanjë, tha se ai ka punuar në kërkime që përfshinin binjakë në të kaluarën, por për këtë projekt, ai ishte i interesuar për njerëz që duken njësoj, por nuk kanë lidhje të vërtetë familjare duke u kthyer gati 100 vjet më parë.

Ai dhe bashkautorët e tij rekrutuan 32 njerëz me pamje të ngjashme, të cilët ishin pjesë e një projekti fotografik “I’m not a look-like!”, realizuar nga një artist kanadez, François Brunelle.

Studiuesit u kërkuan çifteve të bënin një test të ADN-së. Dyshet plotësuan pyetësorë për jetën e tyre. Shkencëtarët gjithashtu vendosën imazhet e tyre përmes tre programeve të ndryshme të njohjes së fytyrës.

Nga njerëzit që rekrutuan, 16 çifte kishin rezultate të ngjashme me binjakët identikë të identifikuar duke përdorur të njëjtin softuer.

Ndërsa 16 çiftet e tjera mund të jenë dukur njësoj për syrin e njeriut, por algoritmi nuk mendonte kështu në një nga programet e njohjes së fytyrës.

Studiuesit më pas hodhën një vështrim më të afërt në ADN-në e pjesëmarrësve. Çiftet që programi i njohjes së fytyrës tha se ishin të ngjashëm kishin shumë më shumë gjene të përbashkëta se 16 çiftet e tjera.

“Ne ishim në gjendje të shihnim se këta ngjajnë me njerëzit, në fakt, ata kanë disa variante gjenetike. Dhe këto janë shumë të zakonshme mes tyre,” tha Esteller.

“Pra, ata ndajnë këto variante gjenetike që lidhen në një mënyrë që kanë formën e hundës, syrit, gojës, buzëve, madje edhe strukturën e kockave. Dhe ky ishte përfundimi kryesor që gjenetika i bashkon ato.”

Më poshtë mund t’i gjeni disa persona që nuk kanë asnjë lidhje familjare, por që kanë gjetur sozinë e tyre. 

Artikuj të ngjashëm