Psikologia ka një trik që ju shton lumturinë! Si ta ‘buxhetoni’ energjinë tuaj?

By

Shumica e njerëzve vazhdimisht e shterojnë energjinë e tyre në baza ditore deri në pikën e djegies, thotë Sarah Sarkis, një psikologe dhe drejtore e lartë e psikologjisë së performancës në Exos, një kompani me bazë në Phoenix.

Sarkis ndihmon në trajnimin e lojtarëve të NFL, drejtuesve në kompanitë e Fortune 100 si Intel dhe Humana dhe profesionistë të tjerë se si të lulëzojnë në mjedise me presion të lartë. Për të, shkaku më i zakonshëm i djegies, edhe në mesin e njerëzve shumë të suksesshëm me të cilët punon, është menaxhimi i dobët i energjisë.

“Energjia, ashtu si paraja, është e kufizuar,” thotë Sarkis. “Keni kredi dhe keni debi. Sa herë që bëni diçka që sjell përfitime për shëndetin tuaj mendor ose fizik, si gjumi ose stërvitja, ju merrni një kredit. Por çdo aktivitet që e dëmton këtë, si puna deri vonë ose anashkalimi i një vakti, janë debi.”

Sipas Sarkis, strategjia më e mirë për të shmangur djegien dhe për t’u bërë një person më i lumtur dhe më i fokusuar është krijimi i një “buxheti energjie”. Ja si ta bëni.

Si të krijoni ‘buxhetin tuaj të energjisë’?

Së pari, kaloni një deri në tre ditë duke mbajtur gjurmët e të gjitha aktiviteteve tuaja, nga udhëtimi e deri te qëndrimi në TikTok. Si dhe ku e kaloni pjesën më të madhe të kohës dhe vëmendjes tuaj?

Kategorizoni çdo veprim si “kredi energjie” ose “debit energjie”. Kreditë janë gjërat që ju japin energji, dhe debitet janë aktivitete që ndihen të lodhshme.

Pasi auditimi juaj i energjisë të përfundojë, identifikoni modelet. A keni kaluar shumë kohë në telefonin tuaj? A keni fjetur mjaftueshëm? Modele të tilla mund të jenë “vetë-sabotim, duke minuar përpjekjet tuaja drejt performancës së lartë”, thotë Sarkis.

Më në fund, mendoni se cilat aktivitete mund të ndërroni, ndaloni ose filloni për të rimbushur energjinë tuaj.

Ju nuk mund të kontrolloni gjithmonë orarin ose përgjegjësitë tuaja, por kombinimi i kredive dhe debiteve të energjisë mund të kundërshtojë efektet e dëmshme të një aktiviteti kullues, thotë Sarkis. Nëse uleni shumë në trafik, për shembull, mund të dëgjoni muzikë, një podcast ose një libër audio për një temë që ju emocionon ndërsa jeni duke vozitur. /Prive.al

Ose, zhvilloni një plan për t’u rikuperuar nga aktivitetet stresuese. Provoni një ushtrim terapeutik si meditim, yoga, ditar ose shëtitje jashtë. Planifikojeni atë në kalendarin tuaj ashtu si do të bënit takimin me një mjek ose një takim me shefin tuaj.

Ndryshimi i vogël mund të bëjë një ndryshim të madh në mënyrën se si ndiheni dhe çfarë jeni në gjendje të arrini, Sarkis thotë: “Do të habiteshit se sa shumë energji harxhojmë për gjëra që nuk kanë rëndësi.”

Artikuj të ngjashëm