Pse marrëdhëniet e hapura janë më të mira për ju, sipas shkencës

By

Një hulumtim për marrëdhëniet e hapura e sheh si një zgjedhje të mundshme dhe tregon se thjesht marrëdhënia e hapur mes partnerëve mund të jetë një opsion më i shëndetshëm.

Këtu janë pesë mënyra se si marrëdhëniet e hapura janë më të mira për ju, sipas shkencës: 

Përpara se të rendis disa nga zbulimet e këtij kërkimi mbresëlënës, dua të theksoj se fokusi i artikullit nuk ka për qëllim të zvogëlojë përfitimet e një marrëdhënieje tradicionale monogame, sepse, si një model marrëdhëniesh të hapur, monogamia është thjesht një model tjetër marrëdhëniesh.

Rishikimi i këtij hulumtimi ka për qëllim të tërheqë vëmendjen ndaj disa fakteve shpesh të injoruara ose të zbritura (dhe tani të vërtetuara shkencërisht) rreth një stili marrëdhënieje që mund dhe ka një bazë po aq të fortë sa modelet më të pranuara nga shoqëria.

1. Mungesa e xhelozisë.

Studimi arriti në përfundimin se ata që marrin pjesë në një marrëdhënie të hapur në të vërtetë shfaqin nivele më të ulëta xhelozie dhe nivele më të larta kënaqësie sesa ata në një marrëdhënie më tradicionale monogame.

Studimi përcaktoi se një arsye prapa këtij zbulimi është pjesërisht për shkak të faktit se atyre në marrëdhëniet e hapura u lejohen këto sjellje ekstradiadike, ndërsa atyre në marrëdhënie monogame nuk lejohen.

 

2. Nivele të larta besimi.

Përsëri, gjetjet treguan një nivel dukshëm më të lartë besimi midis atyre në një model marrëdhëniesh të hapura, krahasuar me ata në marrëdhëniet tradicionale monogame.

Një nga zbulimet më interesante të kësaj çështjeje të veçantë ishte mënyra se si shihej besimi në secilin model. Pjesëmarrësit monogamë besojnë se një marrëdhënie e hapur do të minonte seriozisht besimin e tyre tek një partner, ndërsa pjesëmarrësit e marrëdhënieve të hapura vlerësojnë nivelet e larta të besimit në marrëdhënien e tyre si gur themeli i bashkimit.

3. Nivele shumë të ulëta të abuzimit.

Sipas hulumtimit, abuzimi (ose siç e quan studimi, dhuna nga partneri), shpesh i kategorizuar nga izolimi dhe aksesi i kufizuar ndaj të tjerëve, është një çështje e dukshme sociale në shoqërinë e sotme.

Sipas përkufizimit, individët që përfshihen në sjellje abuzive nuk do të kenë të ngjarë të tolerojnë një marrëdhënie të hapur, ndërsa abuzimi nuk bie në përputhje me modelin e marrëdhënies së hapur.

Kjo ka të bëjë me grupin tonë mbështetës dhe mënyrën në të cilën ne e perceptojmë marrëdhënien tonë.

Studimi zbuloi se ata që mbështeten ekskluzivisht në një person dhe/ose e detyrojnë atë person në një orar “në thirrje, 24/7”, siç mund të ndodhë shpesh kur flitet për një marrëdhënie tradicionale monogame, janë “të lidhur me psikosocialë më të varfër dhe mund të ketë pasoja të divorcit”.

Por, “nga ana tjetër, literatura e mbështetjes sociale tregon se njerëzit që kanë një sërë (të gjitha llojet e) marrëdhënieve (si ato në komunitetin e marrëdhënieve të hapura) kanë rezultate më të mira në kohë stresi”.

5. Marrëdhëniet e dështuara nuk ekzistojnë.

E di se çfarë po mendoni: “Prisni, si në botë përfundon dështimi në këtë listë?” Sipas studimit, studiuesit zbuluan se kur kemi të bëjmë me një marrëdhënie monogame, nëse martesa shpërbëhet, martesa konsiderohet një “marrëdhënie e dështuar”.

Megjithatë, kur kemi të bëjmë me, për shembull, një marrëdhënie poliamoroze, një marrëdhënie e mëvonshme nuk do të thotë shpërbërje e marrëdhënies së mëparshme.

Në një marrëdhënie luhatëse/të hapur/politike, ekziston një zonë pa dështim.

 

Artikuj të ngjashëm