Pesë arsye pse duhet të shoqëroheni më shumë me nënën tuaj

By

Nga dashuria e pakushtëzuar te mençuria e përditshme, prania e nënave është një bekim i vërtetë. Dhe kurrë nuk mund t’i falënderoni nënat sa duhet për mbështetjen dhe përkushtimin që u kanë treguar fëmijëve të tyre. Fatkeqësisht, disa mund të përfshihen në përgjegjësitë e moshës madhore dhe priren të harrojnë të kalojnë kohë me nënat e tyre. Sigurisht që nuk duhen arsye për t’u shoqëruar me to, por doli se ka arsye të vërteta pse duhet dhe kush do të kishte menduar për të fundit në këtë listë?

Një marrëdhënie e shkëlqyer me nënën tuaj mund t’ju ndihmojë ta mbani mendjen e saj më të mprehtë për një kohë më të gjatë

Sipas hulumtimit të botuar në Journal of Alzheimer’s Disease, kalimi i kohës me prindërit mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të zhvillimit të demencës, e cila ndikon në të menduarit, kujtesën, arsyetimin dhe personalitetin e tyre.

Marrëdhënia personale me nënat mund të ketë një ndikim të madh në aftësitë e tyre njohëse ndërsa plaken. T’i ftosh për darkë apo të kalosh pushime së bashku, vetëm sa do t’i bënte të ndiheshin të vlerësuara dhe të dëshiruara. Në këtë mënyrë, ato ndoshta do ta mbajnë mendjen më të mprehtë për një kohë më të gjatë.

Ju mund të krijoni kujtime për një jetë

Nënat kanë qenë me ju në çdo fazë të jetës suaj, ato dëshmuan hapin tuaj të parë, ditën tuaj të parë në shkollë, takimin e parë dhe madje edhe pagën e parë. U krijuan shumë kujtime për këta njerëz që kanë pasur fatin të kenë pranë tyre nënat e tyre.

Sot, sado që e urreni ta pranoni, jeni të vetëdijshëm se edhe nënat mund të plaken. Ato do të jenë më pak aktive, të gjalla dhe plot jetë sesa ishin dekada më parë, por kujtimi i kohës së mrekullueshme të kaluar së bashku do të vinte një buzëqeshje të madhe në fytyrat tuaja.

Ajo do t’ju japë mësime dhe aftësi që nuk do t’i mësoni kurrë në shkollë ose nga miqtë

Nëna juaj është burimi më domethënës i udhëzimit në këtë botë. Ajo i dinte gjërat shumë përpara jush dhe ishte në gjendje të dallonte të drejtën nga e gabuara. Nënat mund të jenë gjithashtu një burim frymëzimi, pasi i mësojnë fëmijët e tyre të jenë të patrembur dhe të kenë besim në vetvete.

Marrëdhënia juaj me nënën tuaj ishte lidhja e parë që keni pasur ndonjëherë. Që nga dita e parë, ajo ishte në gjendje t’ju ndihmonte të përballeni me botën e jashtme, të rriteni dhe të përmbusheni. Dhe mësimet nuk ndalen kurrë edhe në të dyzetat dhe të pesëdhjetat, do të kuptoni se nëna juaj e di më mirë dhe gjithmonë do të kërkoni këshillën e saj.

Ajo plotëson nevojën për t’u ndjerë e dashur dhe e pranuar

Askush në këtë botë nuk do t’ju dojë aq shumë sa nëna juaj. Miqtë mund të vijnë dhe të shkojnë, bashkëshortët dhe partnerët gjithashtu, por lidhja nënë-fëmijë është e pathyeshme. Dhe kjo lloj dashurie specifike qetëson zemrat. Për më tepër, me dashurinë vjen pranimi dhe vlerësimi i vërtetë, ata i pranojnë fëmijët e tyre dhe i duan ata për atë që janë në të vërtetë.

Është vërtetuar se qeniet njerëzore duhet të ndjehen të dashur dhe të pranuar nga të tjerët, vetëm për të qenë vetvetja. Me çdo kusht, nënat janë të vetmit njerëz që mund të japin këtë ndjenjë të të qenit të dashur dhe të pranuar, sepse  kurrë nuk keni frikë nga gjykimi i tyre.

Kalimi i kohës me nënën tuaj mund t’i zgjasë jetën

Nëse dëshironi që nëna juaj të jetojë një jetë të gjatë dhe të shëndetshme, më mirë filloni të bëni plane me të. Sipas një studimi të fundit, i cili u krye nga Universiteti i Kalifornisë dhe zgjati për 6 vjet, mungesa e lidhjeve sociale më vonë në jetë mund të jetë një pengesë për shëndetin e dikujt.

Me fjalë të tjera, studimi zbuloi se të moshuarit që ndiheshin të vetmuar dhe të lënë anash, vuanin nga probleme shëndetësore, të tilla si përkeqësimi i aftësisë së kufizuar. Përveç kësaj, ai tregoi gjithashtu se lidhja midis vetmisë në pleqëri dhe jetëgjatësisë ishte domethënëse. Kjo na bën të kuptojmë se të kalosh sa më shumë kohë me nënat tona mund t’ua zgjasë jetën dhe t’i bëjë ato më të lumtura.

Artikuj të ngjashëm