Karrierat më fitimprurëse për personat introvertë

By

Rutina juaj e mëngjesit nuk ka të bëjë vetëm me kafeinën; është një plan i mirëmenduar ku shmangni kontaktin me sy me kolegët tuaj, të cilët janë të gjithë të ndritur dhe të gëzuar. Ju shkoni drejt kuzhinës së zyrës si një ninja, duke derdhur me kujdes kafenë dhe duke u rrëshqitur përsëri në tryezën tuaj pa u vënë re.

Pastaj fillon të zvarritet frika kur kupton se është një takim i planifikuar për në mesditë dhe duhet të ndërveprosh me të tjerët. Ju i numëroni minutat ndërsa mendoni për rrugët tuaja të arratisjes. Mendimi për të folur para të tjerëve ju bën të rrahë zemra dhe ju luteni që të mos keni nevojë të kontribuoni shumë.

Ju pozicionoheni strategjikisht në pjesën e pasme të dhomës, duke shpresuar se askush nuk ju thërret. Gjatë gjithë takimit, ju mbani shënime, jo vetëm për t’iu referuar më vonë, por edhe për të shmangur kontaktin me sy dhe për të qenë të zënë.

Nëse ndonjëherë e gjeni veten duke e bërë këtë, ka shumë të ngjarë që jeni një introvert. Por mos u shqetësoni. Ti nuk je vetëm.

Ndërsa ndërveprimi është i rëndësishëm, veçanërisht në botën e punës, ekziston një listë e gjatë e karrierave më të mira për introvertët, duke shfrytëzuar plotësisht pikat tuaja të forta unike.

Çfarë është një introvert?

Si një introvert, ju zakonisht do ta merrni energjinë tuaj nga vetmia dhe jo nga shoqërimi, gjë që nuk do të thotë se nuk mund të shijoni ndërveprimet shoqërore.

Thjesht mund të keni nevojë për më shumë kohë vetëm në krahasim me ekstrovertët. Ndërsa disa introvertë mund të preferojnë vetminë ose mbledhjet e vogla, shumë prej tyre janë në gjendje të kapërcejnë drojën dhe të krijojnë lidhje domethënëse shoqërore.

Sidoqoftë, introversioni dhe ekstroversioni kanë evoluar që atëherë. Psikologjia moderne sugjeron që askush nuk është tërësisht introvert apo ekstrovert, dhe njerëzit ekzistojnë në një spektër.

Introvertë kundër ekstrovertëve në vendin e punës: Kush është më i kërkuar?

Stereotipi i zakonshëm që rrethon introvertët është se ata janë zakonisht të tërhequr, të turpshëm dhe antisocial.

Në krahasim, ekstrovertët supozohen të jenë njerëz që janë karizmatikë, të largët, të bujshëm dhe këmbëngulës – ata që i përshtaten kërkesave për “kandidatë dinamikë, të larguar me aftësi të jashtëzakonshme komunikimi” në postet e punës.

Dhe ata janë ata me 25% më shumë gjasa për të gjetur një punë me fitime më të larta, si këshillimi dhe investimi bankar.

Por realiteti është se personalitetet janë shumë më komplekse se kaq. Vetëm për shkak se jeni një introvert nuk do të thotë se jeni i turpshëm, i butë ose i sikletshëm në shoqëri.

Edhe pse mund të preferoni më shumë kohë vetëm, mund të keni aftësi të shkëlqyera sociale dhe jeni të shkëlqyer në krijimin e marrëdhënieve.

Ashtu si ekstrovertët, introvertët mund të përshtaten me mjedise të ndryshme dhe vende të ndryshme pune. Ata madje mund të lulëzojnë në “karriera ekstroverte” duke përfshirë punën numër 1 sot: të qenit CEO.

Personalitetet introverte i tejkalonin pritshmëritë e investitorëve të tyre më shpesh sesa ata ekstrovertë, sipas një studimi të mbi 900 CEO.

Një studim tjetër zbuloi se introvertët shpesh bëhen udhëheqës më të mirë.

Sipas Susan Cain, autore e “Quiet: Fuqia e Introvertëve në një botë që nuk mund të ndalojë së foluri”, udhëheqja nuk kërkon që dikush të jetë “shumë i shoqërueshëm”.

Në vend të kësaj, ajo beson se liderët e mirë “motivohen nga dëshira për të avancuar idetë dhe mënyra të reja për të parë botën ose për të përmirësuar situatat e një grupi njerëzish”.

Ajo që tregon e gjithë kjo është se karriera më e mirë për introvertët shfrytëzon maksimumin nga pikat tuaja të forta unike.

Bazuar në një studim, u zbulua se, ndryshe nga ekstrovertët, introvertët janë të shkëlqyeshëm për të bërë vëzhgime më të sakta rreth sjelljes njerëzore.

Ata janë të shkëlqyer në “leximin” e njerëzve dhe për t’i kuptuar më mirë ata. Kjo rezulton nga ata që kalojnë shumë nga koha e tyre duke vëzhguar njerëzit në vend që të ndërveprojnë me ta.

Me këtë grup aftësish, ju mund të përparoni në nivelet më të larta të një kompanie pasi shefat kanë gjithmonë nevojë për dikë që mund t’i lexojë mirë punonjësit e tyre.

Dizajn Grafik

Dizajni grafik është një fushë tërheqëse vizualisht që kujdeset për introvertët me një dhunti krijuese.

Ai përfshin krijimin e përmbajtjes vizuale për media të ndryshme, duke përfshirë faqet e internetit, reklamat dhe materialet e markës.

Arkitekt i të dhënave

Në një botë gjithnjë e më të drejtuar nga të dhënat, roli i një arkitekti të të dhënave është bërë i domosdoshëm – aq sa kompanitë janë të gatshme të paguajnë deri në 150,000 dollarë në vit për ta, sipas Glassdoor.

Arkitektët e të dhënave janë arkitektët e sferës dixhitale, duke projektuar dhe ndërtuar infrastrukturën e të dhënave që mbështet organizatat moderne.

Nëse jeni një introvert me një prirje për të menduarit e strukturuar dhe një dashuri për funksionimin e brendshëm të të dhënave, një karrierë në arkitekturën e të dhënave mund të jetë thirrja juaj.

Arkitektët e të dhënave janë një nga karrierat më të mira për introvertët sepse ata shpesh punojnë në sfond, larg vëmendjes, pasi krijojnë korniza të ndërlikuara për ruajtjen, rikthimin dhe analizën e të dhënave.

Shkrimtar i përmbajtjes

Nëse keni një talent për fjalët dhe një pasion për tregimin, një karrierë në shkrimin e përmbajtjes ofron një rrugë ideale për vetë-shprehje dhe kreativitet.

Shkrimtarët e përmbajtjes janë fjalëpërshkruesit e epokës dixhitale, duke formësuar narrativat dhe duke përcjellë mesazhe përmes fjalës së shkruar.

Është një nga karrierat më të mira për introvertët, sepse ata shpesh punojnë në mënyrë të pavarur, me lirinë për t’u zhytur në procesin e të shkruarit krijues.

Pavarësisht nëse krijojnë postime në blog, artikuj, përmbajtje në uebsajt ose materiale marketingu, introvertët mund të gjejnë ngushëllim në aktin e qetë të vendosjes së fjalëve në letër (ose ekran). /Prive.al

Artikuj të ngjashëm