Jeta ‘online’: Si t’i mbroni të dhënat e tuaja nga vjedhja?

By

Teksa e doni dhe e përdorni telefonin tuaj çdo ditë për pothuajse gjithçka, tiparet e tij mund të dëmtojnë privatësinë tuaj.

Aplikacionet tuaja, për shembull, do të shikojnë të dhënat tuaja edhe nëse nuk u keni dhënë atyre leje.

Përdorimi i vetëm një programi antivirus nuk mjafton që hakerat të mos zhyten në të dhënat tuaja personale, shkruan Bright Side, transmeton klankosova.tv

Mos i dërgoni para dikujt që pretendon se është një mik apo anëtar i familjes.

Një mik i ngushtë ose anëtar i familjes ju telefonon nga numri i tyre i zakonshëm dhe ju tregon se ata kanë nevojë për para. Një gjë në të cilën duhet të përqendroheni është zëri i tyre pasi nuk do të jetë i njëjtë. Ata ndoshta do të përpiqen të tingëllojnë shumë të shqetësuar dhe t’ju japin udhëzime se si t’i dërgoni atyre disa para menjëherë, por ju pasi ta mbyllni telefonin, telefononi atë person nga kontaktet tuaja dhe pyesni drejtpërdrejt nëse ju kanë thirrur vërtet. Gjithashtu, telefononi në numrin nga i cili ju kanë telefonuar gjithmonë.

Mos e karikoni telefonin tuaj duke përdorur stacionet e karikimit publik.

Ky mashtrim është ndërtuar nga njerëz të cilët vendosin kioska false të tarifimit në vende shumë publike. Në shumicën e tyre, fundi i marrjes së kordonëve nuk është i dukshëm, që do të thotë se ato mund të jenë të lidhura me një kompjuter. Kështu hakerat marrin qasje në pajisjen tuaj dhe madje instalojnë “Malware”. Është shumë e vështirë të dallosh një stacion të rremë të karikimit nga një i vërtetë dhe kjo është arsyeja pse duhet të shmangni përdorimin e tyre plotësisht.

Përdorni një VPN kur hyni në WiFi publike

Shumë hakera dhe hajdutë të të dhënave mund të jenë përgjuar në WiFi publike duke pritur të vjedhin informacionet private. Një VPN kripton të dhënat tuaja kështu që janë të palexueshme kur dërgohen në një rrjet publik. Ju gjithashtu mund të endeni në internet në mënyrë anonime, pa e ndjekur askush historinë tuaj të shfletimit. Kjo është arsyeja pse Agjencitë e Sigurisë Kibernetike na këshillojnë të mbulojmë gjurmët tona duke përdorur një VPN sa herë që kemi nevojë të përdorim WiFi falas publike.

Shkarkoni një aplikacion për menaxher fjalëkalimesh “Password manager” për të ruajtur fjalëkalimet tuaja

Problemi me fjalëkalimet e shumicës së njerëzve është se ato janë shumë të zakonshme dhe se i ripërdorin ato në shumicën e llogarive të tyre. Në vend që t’i shkruani ato në bllokun e shënimeve të telefonit tuaj, mund të shkarkoni një aplikacion si menaxherin e fjalëkalimeve. Aplikacioni jo vetëm që do të gjenerojë fjalëkalime të forta për ju, por gjithashtu do t’i ruajë të gjithë në një bazë të të dhënave të koduar. I vetmi fjalëkalim që duhet të mbani mend është ai që zhbllokon bazën e të dhënave.

Fshini shpesh historinë tuaj të shfletimit, cookies dhe memorjen e fshehtë

Hakerat shpesh do të përdorin cookies të ruajtura për të marrë qasje në pajisjen tuaj madje pa gjetur fjalëkalimin tuaj. Cookies gjithashtu ruajnë shumë informacione personale si detajet e bankës suaj, diçka që një haker mund ta përdorë në avantazhin e tyre. Kriminelët kibernetikë gjithashtu mund t’ju lidhin në internet dhe pasi të dinë se cilat uebfaqe vizitoni, ata ju dërgojnë email.
Këto posta elektronike duken sikur janë dërguar nga një shërbim që keni përdorur dhe ju kërkojnë detaje personale. Shumë njerëz mund të mashtrohen për të dhënë detajet e tyre dhe kjo është mënyra se si mashtruesit ju vjedhin para. Kjo është arsyeja pse është thelbësore të pastroni shfletuesin tuaj shpesh dhe mos të mos përdorni kurrë tiparin “mbaj mend fjalëkalimin tim”.

Shkarkoni vetëm aplikacione nga Apple ose Google Play.

Ka kaq shumë aplikacione atje të krijuara nga burime të paverifikuara që mund të paraqesin kërcënime të mëdha për pajisjen tuaj. Kërcënimet e para janë viruset, pasi që një aplikacion i paverifikuar nuk kontrollohet gjithmonë nga sistemi i sigurisë së telefonit tonë. Gjithashtu, shumë aplikacione të rreme janë krijuar që të duken saktësisht si aplikacioni i vërtetë dhe të gjejnë mënyra për të sulmuar pajisjen tuaj dhe për të vjedhur paratë tuaja. Të vetmet gjëra që ata do t’ju kërkojnë janë detajet e hyrjes tuaj dhe pasi t’i keni dorëzuar ato, ata marrin qasje në pajisjen tuaj.

Vendosni fshirjen në distancë në telefonin tuaj

Nëse telefoni juaj vidhet ose humbet ndonjëherë, një aplikacion për fshirjen në distancë mund të fshijë të gjitha të dhënat tuaja në mënyrë që të mos bjerë në duar të gabuara. Jo vetëm kaq, por këto aplikacione mund të parandalojnë hajdutët të rikuperojnë skedarët e fshirë, ndërsa e kthejnë telefonin në cilësimet e fabrikës. Sidoqoftë, për të ndodhur gjithçka, telefoni duhet të jetë i ndezur dhe i lidhur me një rrjet. Procesi i fshirjes mund të shkojë keq nëse telefoni është në modalitetin e aeroplanit “Airplan Mode”, nëse hajduti e rindez atë, ose nëse nuk ka lidhje.

Mos e lini Bluetooth të aktivizuar gjatë gjithë ditës

Gjëja më e zakonshme dhe e rrezikshme që mund të ndodhë është që hakerat të kenë qasje në informacionin tuaj personal. Ata gjithashtu mund të përhapin “Malware” dhe viruse të tjera në pajisjen tuaj dhe, për këtë arsye, t’ju mbyllin gojën. Gjëja më alarmante është se pajisja e hakerit nuk duhet të çiftohet me pajisjen tuaj për të qenë në gjendje të bëjë një sulm. Të gjitha pajisjet që përdorin Windows, iOS, Android dhe Linux mund të preken nëse Bluetooth-i i tyre është i ndezur në çdo kohë.

Artikuj të ngjashëm