Çfarë nuk duhet të bëni nëse keni ankth?

By
Ankthi. Ndonjëherë, mund të na zvarritet kur nuk e presim. Megjithatë, për disa, është një betejë e përditshme që kërkon forcë të jashtëzakonshme mendore për ta kapërcyer çdo ditë. Pavarësisht nëse lidheni me ankthin e rastësishëm të frikshme të së dielës ose me ankthin e përditshëm, ne po ndajmë një listë të gjërave që na duken të dobishme për t’i shmangur kur të godasin mendimet e tepërta dhe ankthi.Mohim përgjegjësie: këto janë vetëm sugjerime dhe këshilla për t’ju lehtësuar mendjen gjatë momenteve të ankthit. Nëse keni të bëni me ankth të vazhdueshëm, sigurisht, flisni me mjekun tuaj.

Kapërceni kohën e pushimit

Çfarë të bëni në vend të kësaj: Kushtojini të paktën një orë çdo ditë kujdesit tuaj personal për veten. Përfshirja e tij në orarin tuaj do të sigurojë që të keni kohë për t’u çlodhur dhe rivendosur.
Pse: Do të ndiheni më mirë me veten duke e ditur se e vendosni shëndetin tuaj mendor në radhë të parë. 

Ushqimi jo i shëndetshëm/ngrënia e tepërt

Çfarë duhet të bëni në vend të kësaj: Përgatitja e vaktit. Planifikoni ushqimet tuaja paraprakisht për t’u siguruar që ato të jenë të shëndetshme dhe të kënaqshme.
Pse: Duke i pasur ushqimet tuaja gati, do t’ju pengojë të mbështeteni në vakte dhe ushqime të shpejta, jo të shëndetshme. 

Tymosja/vape

Çfarë duhet të bëni në vend të kësaj: Zëvendësoni zakonin tuaj të marrjes së cigares ose vapës me diçka tjetër, të tilla si ëmbëlsira, karramele, ujë të pijshëm ose lëngje ose çamçakëz.
Pse: Pasja e ndjesive të tjera orale ndihmon në zëvendësimin e dëshirës. 

Mbështetuni në marrëdhënie toksike

Çfarë duhet të bëni në vend të kësaj: Telefononi ose rrini me miqtë dhe familjen që nxjerrin në pah më të mirën në ju dhe ju ngrenë humorin. Mjerimi e do shoqërinë aq e lehtë dhe e këndshme sa mund të tingëllojë për t’u shfryer dhe sharë me një person që do t’ju tregojë atë që dëshironi të dëgjoni (aka sjellje toksike), do të mbushë kohën tuaj me energji pozitive dhe rrethin tuaj të ngushtë.
Pse: Ato vetëm sa shtojnë ankthin tuaj. Na besoni.

Shkoni në mediat sociale

Çfarë duhet të bëni në vend të kësaj: Kaloni kohë me njerëzit personalisht. Përpiquni të shmangni lëvizjet pa mendje në platformat e mediave sociale.
Pse: Edhe pse mund të duket e padëmshme, ju në fakt po i nënshtroheni krahasimit social. Në momentet e ankthit, gjëja e fundit që ju nevojitet është stresi i shtuar për të parë se çfarë po bëjnë njerëzit e tjerë. Përqendrohuni te vetja dhe si ndiheni gjatë këtyre momenteve. Nëse kaloni kohë me njerëz personalisht dhe angazhoheni me ta ballë për ballë, do të harroni se çfarë po bëjnë njerëzit në internet. Lidhja personale është e rëndësishme.

Pini kafeinë 

Çfarë duhet të bëni në vend të kësaj: Pini kafe pa kafeinë ose çajra të lehtë bimor.
Pse: Të nervozuarit, mjaft tha. 
Çfarë të bëni në vend të kësaj: Krijoni orare dhe afate për veten tuaj. Dhe mos harroni të shpërbleni veten pasi të keni kryer një detyrë (të madhe apo të vogël).
Pse: Do t’ju duhet ta bëni gjithsesi, kështu që thjesht kryejeni.

Përkushtimi i tepërt ndaj planeve

Çfarë të bëni në vend të kësaj: Bëni plane të lirshme afatshkurtra. Gjithashtu, mos kini frikë të përqafoni një fundjavë pa angazhime.
Pse: Shumë plane të ardhshme mund të bëhen dërrmuese. 

Shmangni stërvitjen 

Çfarë duhet të bëni në vend të kësaj: Shkoni për shëtitje dhe përpiquni të planifikoni stërvitje në grup për të qëndruar të motivuar.
Pse: Shmangia e stërvitjes kur keni ankth është e zakonshme, por duke u stërvitur do të rifokusojë mendjen tuaj dhe në fakt do t’ju nxjerrë nga gropa në të cilën jeni.

Mendoni shumë

Çfarë duhet bërë në vend të kësaj: Më e lehtë të thuhet se sa të bëhet, por përqendrohuni në zgjidhjen e problemeve dhe përpiquni të keni një këndvështrim optimist.
Pse: Jetoni momentin. Nëse fokusoheni në problemin ekzakt në fjalë, do të shqetësoheni më pak për të gjitha rezultatet e mundshme. Të kesh një këndvështrim optimist do t’ju ndihmojë të mendoni për të gjitha mundësitë dhe rezultatet pozitive në vend të atyre negative. 

Mos praktikoni kujdesin për veten

Çfarë duhet të bëni në vend të kësaj: Jepni përparësi vetes dhe nevojave tuaja. Zbatoni aktivitete që do të rrisin disponimin tuaj dhe mirëqenien e përgjithshme.
Pse: Kujdesi për veten do t’ju ngadalësojë dhe do t’ju lejojë të relaksoheni dhe të merrni kohën që ju nevojitet për veten tuaj. 

Bëni supozime

Çfarë të bëni në vend të kësaj: Mos nxitoni në përfundime. Në vend që të nxirrni përfundime të shpejta, përqendrohuni te faktet në fjalë.
Pse: Duke bërë këtë, ju mund të shmangni supozimet e rreme.  

Artikuj të ngjashëm