Çfarë do të ndodhë pas vdekjes së Mbretëreshës Elizabeth? Zbulohet plani sekret i qeverisë

By

Plani i qeverisë britanike për atë që do të ndodhë ditët pas vdekjes së Mbretëreshës Elizabeth II – i koduar Operacioni LONDON BRIDGE dhe i fshehur prej kohësh – tani mund të zbulohet, shkruan Politico.

Fragmente kanë dalë gjatë viteve, nga sugjerimet se kryeministri do të alarmohet nga një telefonatë nga një nëpunës civil që i thotë atij “Ura e Londrës është rrëzuar”, në raportet se vdekja do të shpallet përmes një lajmi në Shoqatën e Shtypit.

Tani shtrirja e plotë e përgatitjeve të ndërmarra nga familja mbretërore dhe Sekretariati i Zyrës së Kabinetit BRIDGES mund të zbulohet për herë të parë pasi POLITICO mori një seri dokumentesh që parashtrojnë me hollësi se si do të përgjigjet Britania kur të vijë dita.

Detajet e orarit për 10 ditët midis vdekjes së mbretëreshës dhe funeralit të saj variojnë nga ato banale në ato qesharake. Në një dokument, Downing Street ngre shqetësime se do të përballet me një valë zemërimi publik nëse nuk mund të ulë flamujt e tij në gjysmë shtizë brenda 10 minutave nga aktivizimi dhe mund të duhet të mbështetet në një kontraktues të jashtëm. Në një tjetër, është vendosur që retweets do të ndalohen në të gjithë departamentet e Whitehall nëse nuk pastrohen nga shefi i komunikimit i qeverisë.

D-Day

Brenda, dita do të quhet “Dita e D”. Çdo ditë në vijim para funeralit do të quhet “D+1”, “D+2” etj.

Në orët pas vdekjes së mbretëreshës, një “kaskadë thirrjesh” do të zhvillohet duke informuar kryeministrin, sekretarin e kabinetit (nëpunësi civil i rangut më të lartë në Britani) dhe një numër ministrash dhe zyrtarësh më të lartë. Kryeministri do të informohet nga sekretari privat i mbretëreshës, i cili gjithashtu do t’i tregojë Zyrës së Këshillit Privy, i cili koordinon punën e qeverisë në emër të monarkut.

Dita D+1

Në orën 10 të mëngjesit një ditë pas vdekjes së mbretëreshës, Këshilli i Anëtarësimit – i cili përfshin figura të larta qeveritare – mblidhet në Pallatin e Shën Jakobit për të shpallur Mbretin Charles sovranin e ri.

Deklarata do të lexohet më pas në Pallatin e Shën Jakobit dhe Royal Exchange në Qytetin e Londrës, duke konfirmuar Charles si mbret.

Dita D+2

Arkivoli i mbretëreshës do të kthehet në Pallatin Buckingham.

Dita e D+3

Në mëngjes, Mbreti Charles do të marrë mocionin e ngushëllimit në Westminster Hall.

Pasdite, ai do të nisë një turne në Mbretërinë e Bashkuar, duke filluar me një vizitë në parlamentin skocez dhe një shërbim në Katedralen e Shën Giles në Edinburg.

Dita e D+4

Mbreti Charles do të mbërrijë në Irlandën Veriore, ku do të marrë një lëvizje tjetër ngushëllimi në Kështjellën Hillsborough dhe do të marrë pjesë në një shërbim në Katedralen e Shën Anës në Belfast.

Një provë do të zhvillohet për Operacionin LION, procesioni i arkivolit nga Pallati Buckingham në Pallatin e Westminster.

Dita e D+5

Procesioni nga Pallati Buckingham në Pallatin e Westminster do të zhvillohet përgjatë një rruge ceremoniale nëpër Londër. Do të ketë një shërbim në Sallën Westminster pas mbërritjes së arkivolit.

Dita D+6 deri Dita D+9

Mbretëresha do të qëndrojë në shtetin në Pallatin e Westminster për tre ditë, në një operacion të koduar FEATHER. Arkivoli i saj do të shtrihet në një kuti të ngritur të njohur si katafalku në mes të sallës Westminster, e cila do të jetë e hapur për publikun për 23 orë në ditë. Biletat do të lëshohen për VIP -at në mënyrë që ata të kenë një afat kohor.

Dita e D+10

Vetë funerali shtetëror do të mbahet në Westminster Abbey.

Do të ketë dy minuta heshtje në të gjithë kombin në mesditë.

Procesionet do të zhvillohen në Londër dhe Windsor.

Do të ketë një shërbim të caktuar në Kapelën e Shën Gjergjit në Kështjellën Windsor dhe mbretëresha do të varroset në Kapelën Përkujtimore të Mbretit George VI të kalasë. /Prive.al

Artikuj të ngjashëm