Zgjedhje në jetë për të cilat do të pendoheni në 10 vjet (nëse nuk jeni të kujdesshëm)

By

Në fund, më shumë se çdo gjë tjetër, na vjen keq për shanset e vogla që nuk shfrytëzuam, për mundësitë e çmuara që ishim shumë të zënë për t’i ushqyer dhe për vendimet e mira që prisnim shumë gjatë për t’i marrë. Angel dhe unë e kemi mësuar këtë gjatë 15 viteve të fundit nga orët e panumërta që kemi kaluar duke trajnuar qindra klientë, studentë dhe pjesëmarrës të ngjarjeve të drejtpërdrejta nga e gjithë bota. Pikërisht të njëjtat keqardhje shfaqen në historitë personale që njerëzit ndajnë me ne, herë pas here.

Lejoni të tjerët t’ua tregojnë vlerën tuaj.

Ne priremi të harrojmë se shumica e njerëzve na gjykojnë bazuar në përvojat nga jeta e tyre që nuk kanë absolutisht asnjë lidhje me ne. Për shembull, një person mund të supozojë gjëra rreth jush bazuar në një përvojë të trazuar të kaluar që ai ka pasur me dikë tjetër që duket disi si ju. Prandaj, bazimi i çdo pjese të vetëvlerësimit tuaj në atë që ata mendojnë se ju vë në harresë – ju jeni fjalë për fjalë në mëshirën e perspektivës së tyre jo të besueshme dhe të njëanshme. Nëse ata ju shohin në dritën e duhur dhe ju përgjigjen në një mënyrë pozitive dhe afirmuese, atëherë ndiheni mirë me veten tuaj. Dhe nëse jo, ju mendoni se keni bërë diçka të gabuar.

Të qenit shumë i zënë duke u bërë përshtypje të tjerëve dhe duke harruar prioritetet tona.

Dhjetë vjet nga tani nuk do të ketë shumë rëndësi se çfarë këpucë keni veshur sot, si dukeshin flokët tuaj ose çfarë marke rroba keni veshur. Ajo që ka rëndësi është se si keni jetuar, si keni dashur dhe çfarë keni mësuar gjatë rrugës. Pra, harroni të impresiononi njerëzit për hir të saj. Bëhuni real në vend të kësaj!

Lejoni që pasiguria të ju ndalojë.

Më beso tani dhe më falëndero më vonë, përqafo pasigurinë! Sepse disa nga kapitujt më të pabesueshëm të jetës suaj nuk do të kenë një titull me të cilin ndiheni rehat deri shumë më vonë. Të jetosh është një biznes i rrezikshëm. Çdo vendim, çdo ndërveprim, çdo hap, sa herë që ngrihesh nga shtrati në mëngjes, merr një rrezik të vogël. Të jetosh me të vërtetë do të thotë të dish se po ngrihesh dhe po e merr atë rrezik, dhe t’i besosh vetes që ta marrësh atë. Nëse nuk e bëni këtë – nëse lejoni që pasiguria të fitojë – nuk do të dini kurrë asgjë me siguri, dhe në shumë mënyra kjo mosnjohje do të jetë më e keqe sesa të zbuloni se paragjykimi juaj ishte i gabuar. Sepse nëse e kishe gabim, mund të bësh rregullime dhe të vazhdosh jetën tënde pa parë gjithmonë prapa dhe të pyesësh se çfarë mund të kishte qenë. Kështu që mbajeni veten nën kontroll…

Përqendrimi në dështimet në vend të mundësive të tanishme.

Epo është e vërtetë, ju keni dështuar dhe jeni lënduar në të kaluarën. Por është gjithashtu e vërtetë që ju keni dashur dhe jeni dashuruar. Që keni rrezikuar dhe keni marrë. Se je rritur jo thjesht më i vjetër, por edhe më i mençur. Dhe e gjithë kjo mbart një peshë më vete – një peshë më të madhe se çdo dështim apo plagë e veçantë. Përsëri, është më mirë të kesh një jetë plot me plagë të vogla dhe dështime nga të cilat mësove, sesa një jetë të mbushur me keqardhje për të mos u përpjekur kurrë.

Duke luajtur viktimën për një kohë të gjatë.

Jeta nuk është e drejtë, por nuk duhet të lini të kaluarën t’ju përcaktojë. Nëse luani gjithmonë viktimën, do të ndiheni gjithmonë si një. Mos ia bëj vetes!

E mbani mend atë kohë kur mendonit se nuk mund ta kalonit? E bëre, dhe do ta bësh përsëri! Mos lejoni që sfidat tuaja të marrin më të mirën nga ju. Mos lejoni që pasiguritë tuaja t’ju ngacmojnë në një qoshe…

Të presësh, të analizosh shumë dhe të mos ndërmarrësh kurrë veprime.

Shumë shpesh ne e humbim kohën tonë duke pritur që të shfaqet rruga ideale, por nuk ndodh kurrë sepse harrojmë se shtigjet bëhen duke ecur, jo duke pritur. Pra, sa herë që e gjeni veten në një pikë vendimmarrjeje intensive ku jeni kapur në një cikël analizash të tepërta dhe hezitimesh, dhe jeni duke bërë përparim zero, merrni frymë thellë, thyeni ciklin, bëni një supozim të edukuar mbi hapin tjetër logjik dhe bëje atë. Edhe nëse e kuptoni gabim, do të mësoni diçka të dobishme që do t’ju ndihmojë ta bëni atë siç duhet.

Duke mos shpenzuar mjaft kohë cilësore me njerëzit e duhur.

Në një moment, thjesht do të dëshironi të jeni pranë atyre pak njerëzve që ju bëjnë të buzëqeshni për të gjitha arsyet e duhura. Kështu që sot, kaloni më shumë kohë me ata që ju ndihmojnë ta doni veten më shumë – kaloni më shumë kohë me ata që ju bëjnë të ndiheni mirë dhe më pak kohë me ata që ndiheni të detyruar t’i bëni përshtypje. Asnjëherë mos jini shumë të zënë për të lënë vend në ditën tuaj për ata që kanë më shumë rëndësi. Dhe mbani mend se asgjë që mund të jepni nuk do të vlerësohet më shumë sesa vëmendja juaj e sinqertë, e përqendruar – prania juaj e plotë. /Prive.al

Artikuj të ngjashëm