Spotify zbulon rritje të dëgjimit të këngëve fetare islame gjatë Ramazanit

By

Myslimanët anembanë botës aktualisht po e shënojnë Ramazanin – një muaj i përtëritjes shpirtërore, përulësisë dhe bashkimit, dhe muaji më i shenjtë i vitit mysliman. Teksa bazat mbeten të njëjta për shumë nga ata që e agjërojnë Ramazanin, secili vend ka nuancat e veta kulturore, siç tregohet nga të dhënat e reja nga Spotify.

Audioja dhe spiritualiteti janë të lidhura për të ofruar frymëzim, një prizë për shprehje ose për të krijuar atmosferën e duhur për lutje dhe meditim.

Ramazanin e kaluar, Spotify pa një rritje prej 68% në mbarë botën në transmetimet në nasheeds (këngë devotshmërie islame ose himne shpirtërore) gjatë prillit sesa muaji i kaluar. Ky trend pritet të vazhdojë këtë vit dhe bazuar në transmetimet në muajit mars 2022, Mbretëria e Bashkuar ishte vendi i tretë më i mirë në nivel global për transmetimin e nasheeds pas Indonezisë dhe Malajzisë.

Ka tendenca të qarta dëgjimi në Spotify që pasqyrojnë se si komuniteti mysliman në mbarë botën e “përqafon” Ramazanin. Vitin e kaluar, artisti i hitit në Mbretërinë e Bashkuar, Harris J, pa një rritje të dëgjimit gjatë Ramazanit me hitet e tij ‘Rasool’ Allah’ dhe ‘Salam Alaikum’ që të dy kishin më shumë se 250% rritje.

Këngëtari libanezo-suedez R&B, Maher Zain, ishte një nga artistët më të transmetuar me këngë të lidhura me Ramazanin prillin e kaluar. Kënga e tij Ramadan – versioni anglisht, numëroi më shumë se njëmijë përlind rritje të dëgjimeve në Emiratet e Bashkuara Arabe, Egjipt dhe Jordani gjatë Ramazanit të vitit të kaluar. Transmetimet e këngës regjistruan gjithashtu më shumë se 500% rritje në Australi, Kanada, Gjermani, Mbretëri të Bashkuar dhe ShBA.

Është interesante që këngët e Zain-it në gjuhë të ndryshme tërhoqën gjithashtu komunitete të ndryshme myslimane në mbarë botën, si Assalamu Alayka – Version Arabisht dhe Neredesin – Turqisht – Türkçe në Turqi dhe shumë vende arabisht-folëse. Ndërsa artisti shpirtëror britanik, kompozitori, këngëtari multi-instrumentalist Sami Yusuf, You Came to Me – ishte në trend në SHBA me një rritje prej 260% në të njëjtën kornizë kohore.

Çdo vit, Spotify rifreskon Destinacionin e tij të dedikuar të Ramazanit duke ofruar përmbajtje për çdo moment Ramazani gjatë gjithë ditës, pavarësisht nëse është muzikë sufi, peizazhe zanore Oud ose podkaste për shëndetin.

Komunitetet myslimane po i drejtohen gjithashtu podkasteve për një udhëtim audio të vetë-reflektimit gjatë Ramazanit. Një nga më të njohurat gjatë Muajit të Shenjtë është Freshly Grounded. Të organizuar nga dy sipërmarrës myslimanë britanikë, ata diskutojnë gjithçka, nga biznesi, mënyra e jetesës dhe ngjarjet aktuale botërore. Të ftuarit shpesh përfshijnë ndarjen e historive dhe përvojave të tyre.

Artikuj të ngjashëm