Si t’i tregoni partnerit tuaj se jeni i pakënaqur?

By

Çdo çift përjeton momente të vështira, pavarësisht se sa e shkëlqyer është lidhja e tyre. Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht që ju duhet të ndaheni. Në fakt, është mënyra se si i kaloni këto kohë të vështira që përcakton forcën e partneritetit tuaj me kalimin e kohës.

Pra, shumë nga mënyra se si i mbijetoni këto kohë të vështira ka të bëjë me aftësinë tuaj për të komunikuar pakënaqësinë tuaj në një mënyrë produktive.

Nëse jeni serioz për të bërë ndryshimet e duhura në mënyrë që të ndiheni përsëri të lumtur – si dhe të keni një marrëdhënie të shëndetshme që do ta rindërtoni së bashku – është koha të flisni me partnerin tuaj në një mënyrë që ai t’ju dëgjojë.

Si t’i tregoni partnerit tuaj se jeni të pakënaqur

1. Mendoni pak.

Para se të filloni t’i tregoni partnerit tuaj se është i pakënaqur, sigurohuni që të dini se çfarë do të komunikoni.

Mund të tingëllojë e qartë, por kjo shpesh mund të harrohet në vapën e momentit. Ju mërziteni me partnerin tuaj sepse ai nuk i hoqi plehrat dhe papritur jeni nisur në një grindje të plotë për t’i bërë të ditur partnerit tuaj se sa i pakënaqur jeni dhe sa është faji i tij.

Për momentin, është mirë ta heqësh atë nga gjoksi. Por, më vonë, kupton se e lëndove partnerin dhe zënka nuk çoi askund. Gjërat nuk u përmirësuan dhe ju nuk arritët në rrënjët e pakënaqësisë suaj.

Të mendosh për të do të thotë të kuptosh se çfarë të bën të pakënaqur, çfarë mendon se dëshiron në vend të kësaj, dhe si besoni se të dy mund të arrini atje.

Duke komunikuar këto tre gjëra, ju do të eliminoni rrezikun e konfliktit dhe do të rrisni shanset për një bisedë pozitive dhe të frytshme që çon në një marrëdhënie më të lumtur dhe më të shëndetshme.

2. Mendoni për “si”.

Për t’u dëgjuar në të vërtetë, duhet të shikoni se si i thoni gjërat. Shpesh, ju mendoni aq shumë se si dëshironi që gjërat të duken, saqë ka pak kohë ose energji për të menduar se si të flisni për ndryshimet që dëshironi.

Ky është një problem sepse partneri juaj nuk dëgjon vetëm përmbajtjen e fjalëve tuaja – ai dëgjon mënyrën se si i thoni ato dhe cilat fjalë zgjidhni.

Në fakt, gjuha e trupit tuaj i thotë shumë partnerit tuaj, prandaj është e rëndësishme të mësoni se si të përmirësoni komunikimin joverbal edhe në marrëdhënien tuaj.

Nëse partneri juaj e lexon shprehjen tuaj fizike si agresive, ai ka më shumë gjasa të ndihet i sulmuar, kështu që do të marrë një qëndrim mbrojtës dhe do të përjashtojë në mënyrë efektive çdo vend për përmirësim të vërtetë.

Në mënyrë që partneri juaj t’ju dëgjojë, duhet të keni parasysh se si i thoni gjërat, si me fjalët ashtu edhe me gjuhën e trupit.

Kjo përfshin pranimin e një pjese të fajit – jo sepse duhet, por sepse është e vërtetë.

3. Merrni përgjegjësi.

Kur jeni të pakënaqur në marrëdhënien tuaj, është e lehtë të fajësoni partnerin tuaj. Ju besoni se ato janë arsyeja e vetme që gjërat nuk janë të mira në një zonë të caktuar.

Por fakti është se pakënaqësia në një marrëdhënie shpesh shkaktohet nga të dyja palët. (Sigurimi i çështjes nuk ka të bëjë me abuzimin, sigurisht. Kjo nuk është kurrë përgjegjësi e partnerit që abuzohet.)

Të pranosh përgjegjësinë për marrëdhënien tënde dhe t’ia japësh atë të dashurit mund të ndodhë në shumë mënyra.

Mund të duket sikur të thuash: “Unë e kuptoj se jam i vështirë të afrohem kur jam në humor të keq dhe se kjo të bën të tërhiqesh, edhe nëse ajo që dua vërtet është afërsia”.

Ose, mund të jetë, “Ndihem i mërzitur kur nuk dëshiron seks dhe për shkak se nuk më kanë mësuar kurrë se si të përballem me trishtimin, në vend të kësaj kthehem te zemërimi dhe të sulmoj ty. Më fal.”

Shembujt e mësipërm marrin parasysh të dyja reagimet tuaja dhe arsyen pse besoni se ato ndodhin. Ata i japin partnerit tuaj një shans për të kuptuar sjelljen tuaj dhe për të kuptuar se si sjellja e tyre ndikon tek ju.

Kur pranoni një pjesë të fajit dhe merrni përgjegjësi, ndihmoni partnerin tuaj të bëjë të njëjtën gjë.

Kjo është një mënyrë e shkëlqyer për të komunikuar pakënaqësinë në një marrëdhënie – dhe si ta shndërroni atë në një moment lidhjeje.

4. Bëjeni ballë për ballë.

Kur përjetoni vështirësi në marrëdhënien tuaj, mund të jetë joshëse ta komunikoni këtë me tekst ose email. Edhe pse kjo nuk është ide e keqe, zakonisht nuk është një ide e mirë.

Shpesh, ju e bëni këtë për të shmangur intensitetin emocional ose lidhjen – gjëja që ndoshta duhet të përjetoni me partnerin tuaj në mënyrë që të ndiheni të lumtur dhe të kënaqur.

T’i dërgoni mesazh partnerit tuaj shqetësimet tuaja në lidhje me hezitimin e tij për të pastruar ose dëshirën e ulët të dëshirës seksuale, mund të ndiheni më të lehtë në këtë moment. Ju mund të jeni të lehtësuar që jeni në gjendje të shmangni konfliktin kokë më kokë.

Por, më shpesh sesa jo, komunikimi me tekst për diçka serioze dhe potencialisht të dëmshme çon në më shumë konflikte në fund.

Partneri juaj dëgjon shumë më tepër sesa vetëm përmbajtjen. Është mënyra se si e thoni atë që thoni, si me tonin e zërit ashtu edhe me gjuhën e trupit. Ata të dy ndihmojnë partnerin tuaj të kuptojë se çfarë ndjeni dhe çfarë dëshironi.

Kur jeni ballë për ballë, mund të vlerësoni më lehtë reagimin e partnerit tuaj dhe të përshtatni atë që thoni në mënyrë që fjalët tuaja të lëndojnë më pak ose të dëgjohen më qartë.

Edhe nëse jeni duke komunikuar diçka negative ose të vështirë, duke e bërë atë ballë për ballë mund ta bëjë përvojën më unifikuese.

5. Bëjeni më shumë se një herë.

Kur komunikoni pakënaqësinë tuaj, do të dëshironi të siguroheni që kjo nuk është një gjë e njëhershme.

Kjo nuk do të thotë që ju duhet t’i tregoni partnerit tuaj se sa të pakënaqur jeni çdo ditë – kjo është më shumë si një rrugë e shpejtë drejt ndarjes! Sidoqoftë, do të thotë të ndiqni bisedën për të parë se si po shkojnë gjërat.

Do të thotë të lidhesh me çështjen në fjalë dhe si po kontribuon të dy në zgjidhjen e saj.

Rrallë kam parë çifte ku një problem zgjidhet brenda natës ose pas një bisede. Duhet kohë, përkushtim dhe përpjekje.

Pra, mos u habitni nëse të dy bini nga karroca ose humbisni gjatë rrugës – kjo është e gjitha pjesë e procesit – dhe është në rregull.

Është e vështirë të flasësh për problemet, por nëse dëshiron të qëndrosh në një marrëdhënie që të pëlqen më së shumti, duhet të mësosh se si të komunikosh pakënaqësinë tënde në mënyrë që partneri të mund t’ju dëgjojë vërtet.

Artikuj të ngjashëm