Si të vendosni synime që të merrni atë që dëshironi nga viti i ri?

By

Çdo vit, një numër i madh njerëzish – ndoshta edhe ju – zgjidhni një listë rezolutash për vitin e ardhshëm. Në përgjithësi, këto janë zakone që ata do të përpiqen të bëjnë çdo ditë, apo shprehitë që do të përpiqen të shmangin për aq kohë sa të munden. Për fat të keq, shumë prej këtyre rezolutave harrohen në mars. Një arsye e rëndësishme për këtë është se është mashtruese e vështirë të zhvillohet ose të mohohet “gjeldeti i ftohtë” i zakone të rrënjosura.

Ndërsa përpjekjet për të miratuar rezolutën tregojnë një ndjenjë të mrekullueshme të qëllimit pozitiv, një alternativë më e mirë është të zhvillohen synime të reja për të ardhmen. Dhe kjo ndihmon për të punuar drejt tyre si një proces më gradual se sa duke pritur që të ndryshojë menjëherë. Qëllimet janë një plan më i mirë sesa rezolutat për disa arsye kryesore:

Rezoluta qëndron e njëjtë: “Unë do të shkoj në shtrat herët.” “Unë do të ndaloj së ngrëni ushqime të pashëndetshme.” “Unë do të shkoj rregullisht në palestër edhe pse nuk shkoj fare tani.” Nëse këto janë ndryshime disi të mëdha , ai mund të ndihet si një ndryshim i madh pa ndërprerje. Qëllimet, megjithatë, mund të trajtohen në hapa, duke filluar me hapat e foshnjave dhe duke u rritur në vështirësi teksa bëheni më të mësuar me ndryshimin. Kjo i bën objektivat më realiste për ndryshime të qëndrueshme .

Ndjenja e arritjes kundrejt kuptimit të dështimit:

Qëllimet ju japin një drejtim për të synuar, por me hapat e foshnjave që mund të merrni drejt qëllimit tuaj, ju mund të ndiheni sikur keni arritur diçka dhe jeni në rrugën e duhur, e cila do t’ju bëjë të lëvizni në drejtimi i duhur.

Pasi të keni thyer një zgjidhje të ngurtë, megjithatë, është më e lehtë të ndiheni si një dështim dhe të hiqni dorë.

Fushëveprimi i ndryshimit:

Rezolutat zakonisht janë një mjet për një qëllim, por nëse gjeni një rezolutë shumë të vështirë për t’u ngjitur, zakonisht hiqet dhe harrohet. Me qëllime, në qoftë se gjeni një ndryshim të planifikuar shumë të vështirë për të kryer, ju mund ta përshtatni qëllimin me një intensitet më të ulët, ose të heqni atë plan, por zgjidhni një sjellje të ndryshme të re për të provuar që do të çojë ende në të njëjtin rezultat përfundimtar dhe të mos humbasë sytë e qëllimit.

Për shembull, imagjinoni që dëshironi të merrni në zakonin e ushtrimit të jetë në gjendje më të mirë. Ju mund të bëni një rezolutë për të shkuar në palestër pesë herë në javë. Por në qoftë se ju gjeni se ju vetëm urreni palestër, ju ndoshta nuk do të rrinë në zgjidhjen tuaj, dhe ju nuk do të jetë më afër qëllimit tuaj. Sidoqoftë, në qoftë se e bëni “duke ushtruar më shumë” qëllimin, mund të bini palestrën, por kaloni në këmbë nëpër lagjen tuaj çdo mëngjes dhe plotësoni ende qëllimin tuaj.

Tani që dini disa nga arsyet pse rezolutat shpesh dështojnë dhe qëllimet janë një rrugë më realiste, këtu janë disa këshilla për vendosjen e qëllimeve që mund të merrni pas:

Mbaje në mend të ardhmen tënde.

Mendoni se çfarë do të keni në jetën tuaj ideale dhe ku do të dëshironit të dilni në dy, pesë ose dhjetë vjet dhe të shihni nëse qëllimet tuaja ju sjellin më afër asaj foto. Nëse po, ata janë qëllime të mira që të rrinë me ta. Nëse ju mund të mbani në mendje imazhin e ku ju do të në fund të fundit si qëllimet tuaja për të marrë ju, është më e lehtë të rrinë me ta.

Mendoni në lidhje me atë që dëshironi të shtoni në jetën tuaj, në vend se atë që dëshironi të hiqni.

Për shembull, në vend që të vendosni qëllimin për të “Hani ushqim më pak të sëmurë”, përqendrohuni te përpjekja për të “Hani më shumë ushqim të shëndetshëm”. Ju mund të ndjeheni më pak të privuar nëse mendoni të merrni diçka larg, në vend që të shtoni diçka të mirë dhe nëse zëvendësoni ushqimin e sëmurë në dietën tuaj me ushqim të shëndetshëm, qëllimi i njëjtë realizohet. Gjithashtu, zakonisht është më e lehtë për të shtuar një sjellje sesa për të ndaluar një sjellje.

Krijoni zakone

Pasi të keni vendosur qëllimet tuaja, mbajini ato në ballë të mendjes suaj. Mbani ato të shënuara në planin tuaj ditor, i keni ato si pjesë të mbrojtësit tuaj të ekranit, ose vendosni në vende të shquara rreth shtëpisë tuaj për një kohë.

Pastaj, thyejnë ato në qëllime më të vogla, dhe mendoni se çfarë hapash ju duhet të merrni për të arritur këto qëllime. Pastaj, dhe kjo është çelësi, krijoni zakone që mund t’ju çojnë në qëllimet tuaja . Mendoni se cilat zakone specifike mund të mbani se do të bëjnë ndryshime më të mëdha në jetën tuaj nëse i mbani ato dhe i futni ato në orarin tuaj në mënyrat më të lehta që mund të mendoni t’i mbani. Për shembull, nëse dëshiron të jesh më i përshtatshëm, zotohuni të ushtroni për një kohë të arsyeshme (ju mund ta rrisni atë kur zakonja bëhet më e gdhendur, por xhironi për diçka që do t’ju ndihmojë të ndiheni të përmbushur por jo të shterur dhe diçka ju mund të qëndroni), dhe caktoni një kohë çdo ditë kur ju do të praktikoni këtë zakon. Ajo punon më së miri nëse kjo kohë është e lidhur me një zakon ekzistues, si të drejtën para se të bësh dush, ose në rrugën e shtëpisë tuaj nga puna.

Së fundi, shpërblehuni me diçka të vogël për të vazhduar të rrini me të, derisa të arrini përparim të mjaftueshëm drejt qëllimeve tuaja, që progresi të bëhet shpërblimi i vet. Dhe mos harroni se ndryshimi nuk vjen brenda natës, por ndërsa punoni drejt zhvillimit të asaj që është e rëndësishme për ju, ndryshimi do të vijë dhe do të zgjasë. Mos harroni këtë, dhe të gëzojnë ndërtimin e jetës që ju kishin për qëllim për të jetuar!

Artikuj të ngjashëm