Pse restorantet e shtrenjta servojnë porcione super të vogla?

By

Pjata të mëdha dhe porcione të vogla është formula e përjetshme e restoranteve të shtrenjta.

E për personat që kanë themelore të ngopin sytë me bollëk së pari, një gjë e tillë duket paksa absurde, mirëpo ekzistojnë disa arsye pse ushqimi në restorante të shtrenjta servohet në porcione të vogla.

Porcionet e vogla janë elegante

 

Me kalimin e kohës, tendenca e minimalizmit ka hyrë edhe në botën e ushqimit dhe restorantet e niveleve të larta kanë filluar të konsiderojnë porcionet super të vogla  “elegante”. Besohet se të ftuarit që vijnë në hotele / restorante të tilla preferojnë të shijojnë varietete të ndryshme sesa thjesht të mbushin stomakun.

Çmimi i përbërësve

 

Për të ruajtur standardin e lartë, restorantet luksoze marrin përbërësit nga vende të ndryshme që rrit koston e prodhimit të ushqimit dhe si rezultat, ajo gjithashtu ndikon në çmimin përfundimtar të pjatës. Pra, për ta bërë ushqimin e përballueshëm, ato shërbehen në porcione të vogla.

Menuja e ushqimeve

 

Ndërsa shumica e restoranteve ofrojnë ushqime 3 ose 4 pjata, restorante luksoze ose të nivelit të lartë fillojnë në 3 dhe arrijnë në shifra dyfish. Porcionet e vogla i ndihmojnë mysafirët të shijojnë spektrin e plotë të shijeve që ofrohen.

Dizajni dhe arti

 

Shërbimi më parë ishte e rëndësishme, por këto ditë, ajo përfshin një punë të duhur kërkimore mbi estetikën, artin, dizajnin në kontekstin e menusë të veçantë. Duke e konsideruar pjatën si një “krijim” ose “vepër arti”, pjesë të vogla ofrojnë hapësirë të mjaftueshme për ta bërë ushqimin të duket vizualisht më tërheqës.

Kontrasti perceptues

 

Ideja e një porcioni të vogël ka një logjikë të ndërtojë një imazh të ushqimit në mendjen e vizitorit. Sipas një studimi, porcionet e vogla eksitojnë të ftuarit të provojnë vaktin dhe të kuptojnë nuancat dhe kjo gjithashtu e bën vaktin më të paharrueshëm.

Që të mos mërziteni me shijen

 

Sipas psikologjisë së shijes, sythat tanë të shijes mësohen me një aromë pas 4-5 kafshimesh. Koncepti i një porcioni të vogël vret mërzinë dhe ndihmon mendjen të regjistrojë shijen për një periudhë më të gjatë.

 

 

 

Artikuj të ngjashëm