Pse ndiheni të varur nga partneri juaj?

By

A keni qenë ndonjëherë çmendurisht i dashuruar dhe jeni ndjerë plotësisht dhe krejtësisht i dashuruar me një person tjetër? Jeni magjepsur aq shumë nga i dashuri juaj sa jeni ndjerë pothuajse i fiksuar pas tyre?

Nëse keni, ju e dini përvojën për të cilën po flas. Një person i veçantë hyn në jetën tuaj dhe ju ndjeni një valë tërheqëse kur ata janë afër. Vetëm tingulli i emrit të tyre sjell një buzëqeshje të menjëhershme në fytyrën tuaj.

Ju e gjeni veten të etur për të folur, për t’i prekur dhe për t’u afruar me ta, sepse ndiheni të pabesueshëm kur jeni bashkë. Ju mendoni vazhdimisht për to.

Edhe kur nuk jeni bashkë, e gjeni veten duke fantazuar rreth tyre dhe duke u çmendur për to tek miqtë tuaj më të ngushtë. Me kalimin e kohës, ky interes dashurie bëhet shpejt pika qendrore e mendjes suaj, duke dominuar mendimet, emocionet dhe veprimet tuaja mbi gjithçka tjetër.

Të biesh në dashuri: një përvojë e natyrshme e varur

Përvoja dërrmuese emocionale, fiziologjike dhe psikologjike e rënies në dashuri mund të jetë aq bindëse sa mund të ndiheni të varur nga i dashuri juaj. Të biesh në dashuri shoqërohet me stimulim në një pjesë shumë të vjetër të trurit që lidhet me mbijetesën, e njohur si rruga e shpërblimit dopaminergjik.

Si rezultat, të qenit i dashuruar shoqërohet me një hiper-përqendrim tek i dashuri juaj sikur të ishit të varur prej tij – duke menduar vazhdimisht për ta, dëshira të forta për të qenë pranë tyre, duke u ndjerë euforikë kur jeni me të, duke vepruar në mënyra për të jini pranë tyre dhe vështirësi për t’u larguar prej tyre edhe kur doni të përqendroheni në diçka tjetër.

Shumë studiues argumentojnë se procesi shumë i natyrshëm i rënies në dashuri është krijuar biologjikisht për t’ju bërë të ndiheni të varur nga bashkëshorti juaj.

Nëse marrëdhënia juaj është e shëndetshme, të ndiheni të varur nga i dashuri juaj nuk duket keq. Përkundrazi: mund të jetë një përvojë gjithëpërfshirëse, magjike. Por, nëse bashkëshorti juaj nuk dëshiron që të ktheheni ose nuk është i shëndetshëm, ndjenja e varësisë ndaj bashkëshortit tuaj mund t’ju futë në një cikël të dëmshëm simptomash zemërthyese që dëmton cilësinë e jetës dhe mirëqenien tuaj të përgjithshme.

Megjithëse nuk është një diagnozë klinike, varësia nga dashuria është një term që përshkruan një model simptomash të dëmshme që përqendrohen rreth një interesi dashurie aktuale ose të mëparshme dhe shkaktojnë pasoja negative në jetën e një personi.

Disa simptoma të zakonshme shqetësuese përfshijnë:

  • Mendoni në mënyrë obsesive për të dashurin tuaj kur nuk dëshironi
  • Dëshira për kontakt me të dashurin tuaj në një mënyrë që prish jetën tuaj
  • Ndjeheni lehtësisht emocionalisht reaktivë dhe të shqetësuar për shkak të rolit të të dashurit tuaj në jetën tuaj
  • Veproni në mënyra të pashëndetshme për t’u ndjerë afër të dashurit tuaj ose për të tërhequr vëmendjen e tij
  • Shpërqëndrimi nga mosmarrëveshjet e marrëdhënieve në mënyra të pashëndetshme, si pirja e tepërt, lëndimi i vetes ose të vepruarit në mënyrë impulsive

Kur jeni duke luftuar me këto ndjenja, mund të dëshironi të tërhiqeni nga i dashuri juaj aktual ose i mëparshëm, por ndiheni të mbërthyer dhe të paaftë për t’i lënë ata të shkojnë . Këto simptoma të padëshiruara mund të dëmtojnë në mënyrë dramatike mirëqenien, vetëvlerësimin dhe aftësinë tuaj për të shijuar jetën.

Të biesh në dashuri është një nga përvojat më dehëse që mund të kemi. Megjithatë, nëse marrëdhënia juaj përfundon ose jeni duke u takuar me dikë që nuk është i shëndetshëm, të qenit i dashuruar mund t’ju hedhë në një spirale në rënie të simptomave negative që dëmton rëndë cilësinë e jetës tuaj.

Artikuj të ngjashëm