Njerëzit e lumtur i bëjnë këto 10 gjëra ndryshe

By

Është më se normale të kesh disa ditë “më të lumtura” se të tjerat. Për të ndihmuar në krijimin e një energjie të madhe pozitive në jetën e përditshme, ne po hedhim një vështrim në zakonet që zakonisht kanë të përbashkët njerëzit me të vërtetë të lumtur. Me ndihmën e këtyre praktikave dhe mashtrimeve tona të thjeshta të kujdesit për veten, ja tek fuqia e këshillave vetë-qetësuese për të na kaluar në kohë të vështira dhe për të rënë në anën më të lumtur. Mësoni më poshtë 10 gjërat që njerëzit e lumtur bëjnë ndryshe.

1. Njerëzit e lumtur praktikojnë mirënjohjen.

Të kesh një qëndrim mirënjohjeje është një nga zakonet më të njohura mes të lumturve, sepse funksionon. Kur i vëreni vazhdimisht të gjitha bekimet dhe mrekullitë në jetën tuaj, është fizikisht e pamundur të jesh i pakënaqur. Të shohësh botën me sy mirënjohës e anon perceptimin tënd drejt pozitivitetit.

Çfarë mund të bëni sot:

Mbani një ditar mirënjohjeje dhe bën seriozisht ndryshimin.

2. Njerëzit e lumtur e vënë veten në radhë të parë.

Njerëzit e lumtur gjithmonë vendosin veten në radhë të parë, në mënyrë që të kujdesen për të tjerët në vend të dytë. E kam fjalën për vetëkujdes. Është e domosdoshme të vendosni shëndetin tuaj mendor, emocional, fizik dhe shpirtëror në radhë të parë. Të jesh i ekuilibruar dhe të ndihesh mirë me veten dhe jetën tënde ndihmon. Sepse kur je i lumtur, ke shumë më tepër për të dhënë.

Çfarë mund të bëni sot:

Bëni diçka të mirë për veten tuaj sot. Kujdesuni për nevojat tuaja.

3. Njerëzit e lumtur japin.

Fakti i çështjes është se dhënia na bën të lumtur. Sa më shumë që ne mendojmë (dhe jemi mësuar) se zgjidhja është të marrim më shumë, nuk është. Studimet kanë treguar gjithashtu se njerëzit që bëjnë vullnetarë kanë treguar shëndet më të mirë mendor, mirëqenie, madje edhe jetëgjatësi. Ju mund të jepni kohën tuaj, dashurinë tuaj dhe praninë tuaj, edhe nëse nuk mund të jepni para.

Çfarë mund të bëni sot:

Gjeni një kauzë që ju intereson dhe mësoni se si të përfshiheni ose ta mbështesni atë.

4. Njerëzit e aftë qëndrojnë të frymëzuar dhe argëtohen.

Njerëzit e lumtur bëjnë që të argëtohen rregullisht dhe të bëjnë gjëra që i ndihmojnë ata të rriten dhe të mësojnë. Për ta, argëtimi nuk është një punë e humbur – është pjesë e ruajtjes së përditshme të lumturisë. Është e rëndësishme të përjetojmë dhe të shohim gjëra të reja, pasi na ndihmon të qëndrojmë të frymëzuar dhe të emocionuar.

Çfarë mund të bëni sot:

Bëni diçka emocionuese sot. Provoni një aktivitet të ri, bëni një piknik, shkoni në një udhëtim ditor diku të freskët ose vizitoni kopshtin zoologjik (kafshët gjithmonë frymëzojnë).

5. Njerëzit e lumtur qëndrojnë të pranishëm.

Njerëzit e lumtur bëjnë çmos për të qëndruar të pranishëm sa më shumë që të jetë e mundur. Mendoni për këtë: nëse jetoni në të ardhmen, ndoshta jeni në ankth, dhe nëse jetoni në të kaluarën, ndoshta jeni në depresion. E cila e lë të tashmen si momentin e vetëm dhe të vetëm, të cilit secili prej nesh duhet t’i kushtojë vëmendje. Kjo është arsyeja pse njerëzit e lumtur praktikojnë vëmendjen, artin e të qëndruarit të pranishëm.

Çfarë mund të bëni sot:

Merrni një klasë meditimi ose joga.

6. Njerëzit e lumtur zhvillojnë strategji të shëndetshme përballimi. 

Njerëzit e lumtur përballen me vështirësi stresuese të jetës, por ata kanë zhvilluar strategji të suksesshme përballuese. Të mësosh se si të kërkosh mësime pas një ngjarjeje sfiduese u jep njerëzve një vlerësim të ripërtërirë për jetën, aftësinë për të njohur shtigje të reja për veten e tyre, fuqi personale të rritur dhe marrëdhënie të përmirësuara me të tjerët. Njerëzit e lumtur bëhen të aftë për të parë të mirat që mund të vijnë nga kohët sfiduese.

Çfarë mund të bëni sot:

Provoni të riformuloni.

7. Njerëzit e lumtur fokusohen te shëndeti. 

Njerëzit e lumtur kujdesen për mendjen dhe trupin e tyre dhe menaxhojnë stresin e tyre. Të fokusohesh te shëndeti, megjithatë, nuk do të thotë vetëm të ushtrohesh. Njerëzit e lumtur në fakt sillen si njerëz të lumtur. Ata buzëqeshin, janë të angazhuar dhe sjellin një nivel optimal energjie dhe entuziazmi në atë që bëjnë.

Çfarë mund të bëni sot:

Bëni një shëtitje, vraponi, ecni me biçikletë ose lexoni një libër.

8. Njerëzit e lumtur kultivojnë vetëdijen emocionale.

Ekziston një numër në rritje i shkencës që sugjeron që njerëzit e vetëdijshëm emocionalisht janë më të lumtur, më të shëndetshëm dhe shërohen më shpejt nga ngjarjet traumatike, sepse ata e kuptojnë se çfarë ndjejnë.

Çfarë mund të bëni sot:

Shkruani nivelet tuaja të larta dhe të ulëta çdo ditë.

9. Njerëzit e lumtur nuk ndalen te problemet. 

Vendi ku përqendroni vëmendjen tuaj përcakton gjendjen tuaj emocionale. Duke fiksuar problemet tuaja, ju krijoni dhe zgjasni emocione negative dhe stres, të cilat pengojnë performancën. Përqendrohuni në veprimet për të përmirësuar veten dhe rrethanat tuaja.

Çfarë mund të bëni sot:

Riformuloni çdo situatë me një fund pozitiv.

10. Njerëzit e lumtur përfundojnë atë që fillojnë.  

Të krijosh një ide të mrekullueshme nuk do të thotë absolutisht asgjë nëse nuk e zbaton atë ide. Njerëzit më të suksesshëm dhe të lumtur i realizojnë idetë e tyre.

Çfarë mund të bëni sot:

Krijoni një plan hap pas hapi për qëllimet tuaja.

Artikuj të ngjashëm