Gabimi më i madh që njerëzit bëjnë në marrëdhënie

By

Ne të gjithë kemi hasur në pjesën tonë të drejtë të fatkeqësive të marrëdhënieve, por ka një gabim që bie në sy si një rrugë e shpejtë drejt prishjes së marrëdhënies.

Cili është gabimi më i madh që bëjnë njerëzit në një marrëdhënie?
Sipas folësit dhe trajnerit të performancës Sabastian Enges, zbehja e dritës së partnerit tonë është gabimi më i madh që mund të bëjmë.

Por si ia zbehim dritën partnerit tonë dhe më e rëndësishmja, si mund ta shmangim atë?

Pse ia zbehim dritën partnerit tonë?
Zbehja e dritës së partnerit mund të vijë nga një vend pasigurie. Sipas Enges, ne e mbyllim me gojë partnerin tonë sepse kemi frikë nga njerëzit e tjerë. Ne kemi frikë se njerëzit e tjerë do të njohin dhe vlerësojnë karakteristikat e shkëlqyera të partnerit tonë.

A tingëllon e njohur kjo? Kur takoni partnerin tuaj për herë të parë, jeni të impresionuar se sa të përkushtuar janë. Ata janë vazhdimisht duke ushtruar dhe duke punuar shumë çdo ditë.

Por ndërsa marrëdhënia juaj përparon, ju filloni t’i kritikoni ata për karakteristikat që dikur keni dashur.

“Mos së shkuari në palestër”, ankoheni, “Je gjithmonë i zënë dhe nuk gjeni kurrë kohë për mua”.

Nëntë herë nga dhjetë personat që bëjnë këtë sjellje janë të mbushur me pasiguri. Ata janë të frikësuar se partneri i tyre do të largohet sepse ata janë shumë të zgjuar.

Kjo frikë e fortë mund të rrjedhë nga frika juaj e braktisjes. Frika nga braktisja buron nga trauma e fëmijërisë, thotë specialistja e certifikuar e traumës dhe marrëdhënieve, Annie Tanasugarn.

Ajo shkruan, “Kjo frikë shpesh mësohet dhe kushtëzohet nga mjedise zhvlerësuese, neglizhente ose abuzive që i mësojnë gabimisht një fëmije se ato janë të shpenzueshme ose se nuk kanë rëndësi.”

Edhe pse është e vështirë, nuk duhet të lejojmë që traumat dhe pasiguritë tona të shkatërrojnë një marrëdhënie të shëndetshme. Por si ta kuptojmë nëse jemi të pasigurt?

Trajneri i marrëdhënieve Kelly Gonsalves thotë se shenjat e zakonshme të pasigurisë përfshijnë:

Duke kërkuar siguri të vazhdueshme.
Në kërkim të shenjave të refuzimit.
Duke qetësuar vazhdimisht partnerin tuaj.
Çështjet e besimit.
Sjellja kontrolluese.
Gjithmonë duke i marrë gjërat personalisht.

Si ta lini partnerin tuaj të shkëlqejë?

Shërimi i çështjeve tona të pasigurisë fillon me trajtimin e traumës sonë të braktisjes. Dhe trajtimi i traumës së braktisjes fillon me marrjen e njëfarë përgjegjësie.

Të kanë lënduar të tjerët? Po, por a janë ata përgjegjës për shërimin tuaj? Absolutisht jo! Vetëm ju keni fuqinë për të ndërmarrë hapat për të shëruar veten; askush tjetër nuk mund ta bëjë atë për ju.

Përqendrohuni në momentin aktual dhe përdorni lëndimin tuaj drejt diçkaje emocionuese. Bashkohuni me një klub sportiv ose regjistrohuni për një klasë arti. Vendosni energjinë tuaj në diçka konstruktive.

Më pas, angazhohuni në ushtrime të frymëmarrjes së thellë kur ndiheni të mbingarkuar.

Kur ajo ndjenjë e keqe e vetë-dyshimit del në sipërfaqe, merrni frymë thellë për ta rikthyer veten në tokë. Kur të jeni qetësuar, pyesni veten se çfarë keni nevojë. Keni nevojë për kohë vetëm apo shoqëri?

Kur bëhet fjalë për trajtimin e pasigurisë, komunikimi është thelbësor. Sipas këshilltarit të licencuar Minkyung Chung, “Duhet të tregoni dhembshuri dhe çiltërsi me partnerin tuaj”.

Jini të sinqertë me mënyrën se si ndiheni dhe gjeni një zgjidhje së bashku. Është thelbësore ta shohësh këtë bisedë si një rrugë drejt një marrëdhënieje më të shëndetshme, më të rrumbullakosur, të bazuar në besim dhe ndershmëri.

Artikuj të ngjashëm