Filmdashësit vënë re një gabim historik në “Oppenheimer”

By

Disa fansa me sy shqiponjë kanë vënë re një gabim mjaft të madh historik në epikën bërthamore, Oppenheimer.

Filmi i fundit i Christopher Nolan u hap me komente të mira, ndërsa regjisori i Dark Knight trajtoi jetën dhe kohën e J. Robert Oppenheimer (i njohur si gjyshi i bombës bërthamore).

Filmi është quajtur një “studim i personazheve në shkallën më madhështore” që transporton audiencën në momente të ndryshme vendimtare të historisë botërore.

Kjo vjen mes perfeksionizmit famëkeq të Nolan me filmat e tij, për të cilët Oppenheimer duket se nuk është i huaj.

Gjatë fundjavës së hapjes së Oppenheimer, një fans (i njohur si AndrewRCraig në Twitter) vuri në dukje një gabim historik në filmin e fundit të Christopher Nolan.

Gabimi mund të shihet gjatë fjalimit të fitores së Luftës së Dytë Botërore të mbajtur nga J. Robert Oppenheimer luajtur nga Cillian Murphy.

Gjatë skenës, disa flamuj amerikanë po valëviten nga banorë të ndryshëm të Los Alamos, të cilët përmbajnë një numër të pasaktë yjesh.

Oppenheimer 1

Flamujt në film kanë 50 yje (që do të kishte kuptim në ditët moderne), por në kohën në të cilën vendoset kjo sekuencë e veçantë (1945), flamuri duhet të ketë vetëm 48 yje.

Një yll i 49-të dhe i 50-të nuk u shtuan përkatësisht deri në 1959 dhe 1960 për të nderuar pranimin e Alaskës dhe Havait në Shtetet e Bashkuara.

Si e la Nolan këtë gabim?

Për një regjisor aq të përpiktë me procesin e tij si Christopher Nolan, është pak befasuese të shohësh se ai në njëfarë mënyre e la këtë gabim të vogël të kalojë nëpër të çara.

Në pjesën më të madhe, Oppenheimer bën një punë mjaft të shkëlqyer për të zhytur audiencën në periudha të ndryshme kohore të filmit.

Në fund të fundit, duke pasur parasysh se sa i mirë duket të jetë filmi i fundit i Nolan, një gabim i tillë mund të falet.

Ky ka të ngjarë të ishte rasti i një departamenti rekuizitash duke përdorur atë që kishin pa menduar shumë për historinë e ndërlikuar të flamurit amerikan. Në një film ku ekuipazhi praktikisht rikrijoi një faks për një shpërthim bërthamor, si dhe të gjitha detajet e sakta të periudhës që ekipi i mori të sakta, ky detaj i flamurit është hiç gjë.

Ndonëse mund t’u ofrojë shikuesve të filmit një të qeshur të mirë tani, kjo thirrje e flamurit do të zbehet përfundimisht në errësirë, duke qenë asgjë më shumë se një pjesë e parëndësishme në faqen e Oppeheimer në IMDb.

Oppenheimer tani po luan në kinema në mbarë botën. /Prive.al

Artikuj të ngjashëm