Emina Çunmulaj nuk e ka bezdi kur fëmijët e saj bëhen pis! Ja përse nuk duhet ta keni as ju

By

Kohëve të fundit, modelja shqiptare Emina Çunmulaj ka pakësuar postimet që paraqesin edhe vajzat e saj.

Edhe atëherë kur e bën ajo kujdeset që të mos shihen fytyrat e tyre, mirëpo kjo nuk është çështja.

Ajo së fundmi postoi në InstaStory të saj duart e vajzave, që ishin bërë pis nga loja në ambient të hapur, dhe shkruan se nuk e ka bezdi më.

“E di sa e rëndësishme është kjo për fëmijët, që të jetë të rrëmujshëm dhe të sillen si fëmijë. Kështu që dita ditës po merakosem më pak dhe i lë që të jenë fëmijë!” – shkruan ajo në postimin e saj.

Është lehtë e kuptueshme që nënat e kanë të vështirë të lënë fëmijët e tyre të bëhen pis teksa luajnë, sepse kjo menjëherë përkthehet në “moskujdesin e mjaftueshëm të nënës”, dhe kjo është totalisht gabim.

Ka një mori arsyesh që në fakt një gjë e tillë është tejet e mirë për fëmijën tuaj.

Sigurisht, ne duam t’i mbajmë fëmijët tanë të shëndetshëm dhe të sigurt. Por studimet tregojnë se ky kujdes i shtuar mund të jetë e dëmshme për brezat tanë të ardhshëm. Duke u bërë pis dhe duke u ekspozuar ndaj mikrobeve në natyrë është një mënyrë e mirë për të parandaluar shëndetin e dobët në të ardhmen. Përveç kësaj, fëmijët e shijojnë atë!

Përmirëson aftësitë motorike

Një nga përfitimet më të mëdha lojës në ambient të jashtëm është se ai u mëson fëmijëve aftësi motorike. Kjo është veçanërisht e rëndësishme edhe tek foshnjat. Për shembull, sipas hulumtimeve të bëra nga Universiteti Shtetëror i Connecticut-it Lindor, nga mosha 10 muajsh fëmijët kanë tashmë një preferencë se cilat tekstura pëlqejnë dhe nuk i pëlqejnë.

Në të njëjtin artikull, autori vazhdon të shpjegojë se të luash është një kërkesë që fëmijët të mësojnë rregullimin e sjelljeve dhe emocioneve. Fëmijët që luajnë më pak ka më shumë të ngjarë të shfaqin sjellje agresive dhe antisociale. Ambientet e jashtme inkurajojnë lojën, veçanërisht lojë të parregullt.

Foshnjat që janë njohur me ambientin e jashtëm, ndërsa mësojnë se si të ecin, gjithashtu kanë një avantazh të madh. Shumica e fëmijëve mësojnë se si të ecin në sipërfaqe të sheshta. Ndërsa kjo është një mënyrë e shkëlqyer për t’i mësuar ata, nuk i ekspozon ato në të gjitha sipërfaqet e ndryshme që ata do të përjetojnë. Një plazh me rërë ose një kodër me bar mund të përmirësojë ekuilibrin dhe koordinimin.

Mëson fëmijët për natyrën

Kur fëmijët luajnë jashtë nuk kanë tendencë të vërejnë se po mësojnë. Ndërsa luajnë në baltë ata zbulojnë krimba të ndryshëm, insekte dhe polie. Pastaj mësoni se çfarë lloji të mjedisit preferojnë ato specie të ndryshme. Ata dëgjojnë zogj dhe krijesa të tjera që komunikojnë përmes tingullit. Ata madje mësojnë aroma të ndryshme, gjë që ndihmon në mësimin e bimëve dhe dekompozimit.

Kopshtaria gjithashtu siguron një mjet të shkëlqyeshëm mësimi për fëmijët. Kjo është arsyeja pse Mercy Montessori ka prezantuar një kopsht në katin e 5-të të shkollës së tyre. “Kjo u jep studentëve themelin që ata duhet të jenë anëtarë kontribues të shoqërisë,” thotë Lisa Klus, ndihmëse e drejtorit dhe drejtor i programit të mikroekonomisë.

Mban fëmijët larg nga kompjuteri

Në vitin 2014, NPR foli për atë se sa shumë ekspozimi ndaj mediave elektronike ndikon në mënyrën e zhvillimit të fëmijëve. Ata cituan një studim që tregoi se si fëmijët që nuk marrin kohë të mjaftueshme larg nga ekranet e tyre kanë më pak të ngjarë të njohin emocionet njerëzore.

E lehtëson stresin

Nëse vini re se fëmija juaj po vuan nga ankthi dhe depresioni për shkak të stresit, merrni ata jashtë. Qëndrimi në ambiente të jashtme mund të zvogëlojë nivelin e stresit. “Kur bëhet fjalë për zbutjen e stresit, ka vetëm diçka për të qenurit në elementin tonë natyror që është e vështirë për tu mposhtur,” thotë Catharine Ëard Thompson, drejtore e Qendrës së Hulumtimit OPENspace në Universitetin e Edinburgh.

Prezanton trupin me bakteret e shëndetshme

Arsyeja numër një, për të cilën duhet t’i lini fëmijët tuaj të luajnë jashtë, të luajnë në baltë dhe thjesht të ndiheni të ndotur është se ajo prezanton trupin e tyre me mikroorganizmat thelbësorë. Frika nga papastërtia dhe mikrobet është një prirje që tani po fillon të zmbrapset midis prindërve. ËebMD hipotezoi që ekspozimi i hershëm ndaj papastërtisë dhe mikrobeve mund të parandalojë sëmundje si astma dhe alergji ndërsa fëmija zhvillohet.

Fëmijët kanë një tendencë të natyrshme t’i fusin gjërat në gojë që ne mendojmë se nuk duhen. E vërteta është se për sa kohë nuk është një kimik i dëmshëm ato duhet të jenë mirë. Është e vërtetë që ata mund të sëmuren nga mos larja e duarve pas luajtjes në shesh lojërash, por kjo gjithashtu po i ekspozon ata në mikroorganizma që mund të ndihmojnë në krijimin e antitrupave natyral.

Sipas Huffington Post, shkencëtarët kanë zbuluar se trupat tanë kanë filluar të humbasin mikrobet që ishin më të zakonshëm në gjeneratat e mëparshme. Shkencëtarët besojnë se shkaku i kësaj është i dyfishtë. Së pari, fëmijët nuk po marrin ekspozimin thelbësor ndaj baktereve të mira. Së dyti, ne jemi duke rritur numrin e antibiotikëve që u japim fëmijëve. Kjo është e dëmshme sepse antibiotikët vrasin jo vetëm mikrobet e këqija, por ato të mirat. Duke bërë kështu ne jemi duke ulur rezistencën tonë ndaj bakterieve të dëmshme.

Artikuj të ngjashëm