Eksperiment: Tingujt e këngëve të Adele ulin stresin tek shoferët në trafik

By

Dëgjimi i këngëve të Adele në makinë mund të zvogëlojë stresin dhe të ndihmojë në ruajtjen e shëndetit të zemrës, thonë shkencëtarët.

Hulumtuesit realizuan një studim të vogël për gratë e reja në rrugët në Brazil dhe gjetën se dëgjimi i Enya-s dhe versioneve instrumentale të këngëve të Adele i qetësuan.

Versionet me pioano të “Someone Like You” dhe “Hello” u përfshinë në një listë të krijuar për të qetësuar shoferët e mbërthyer në trafik.

Muzika uli luhatjet në rrahjet e zemrës së tyre, të cilat me kalimin e kohës, mund t’i ndihmojnë ata të shmangin problemet serioze shëndetësore.

Muzika është zbuluar se nënndërgjegjeshëm ndikon në ritmet e valëve të trurit dhe rregullon aktivitetin në sistemin nervor, duke ulur presionin e gjakut dhe rrahjen e zemrës.

Ky eksperiment i shkallës së vogël u realizua nga shkencëtarët në dy universitete në São Paulo, Brazil, Universiteti Oxford Brookes dhe Universiteti Parma në Itali.

Artikuj të ngjashëm