Dua Lipa paditet përsëri

By

Robert Barbera e akuzon këngëtaren për shkelje të të drejtave të autorit, duke shënuar herën e dytë që ajo paditet për të njëjtën vepër në më pak se një vit.

Dua Lipa është paditur për postimin e fotove paparac të saj në Instagram për herë të dytë brenda një viti, sipas dokumenteve gjyqësore të depozituara në Gjykatën e Qarkut të SHBA në Kaliforni. Këtë herë, një fotograf me qendër në New York-ut, i quajtur Robert Barbera, po pretendon se këngëtarja ka shkelur të drejtat e autorit pasi postoi fotot që ai i bëri në korrik 2018 në platformën e mediave sociale.

“Pa leje ose autorizim nga paditësi, e pandehura zgjodhi, kopjoi, ruajti dhe shfaqi vullnetarisht secilën nga fotografitë e mbrojtura nga e drejta e autorit të paditësit,” thuhet në ankesë, e shkruar nga avokati Craig Sanders. Fotot në fjalë, të cilat janë bërë gjithashtu në korrik të 2018-ës dhe të bashkangjitura si ekspozitë në kostumin, tregojnë Lipën e veshur me një pulovër të zezë që mban fjalën “HEROES” me shkronja të mëdha të mëdha.

Barbera pretendon se për shkak se Lipa përdor llogarinë e saj në Instagram për të reklamuar muzikën dhe markën e saj dhe për të promovuar interesat e saj të biznesit, ajo përfitoi financiarisht nga postimi i fotove të tij me të drejtë autori atje dhe dëmtoi ” treg potencial” për ta.

“Me informacion dhe besim, Shkeljet rritën trafikun në llogari dhe, nga ana tjetër, bënë që i pandehuri të realizojë një rritje në të ardhurat e krijuara nga ngjarjet promovuese të të pandehurit dhe shitja e veprave muzikore të të pandehurit,” thuhet në ankesë.

Barbera më tej pretendon se pasi zbuloi fotot në llogarinë e Lipës në Instagram në qershor 2019, ai u përpoq ta zgjidhte çështjen jashtë gjykatave, por se “komunikimi u ngadalësua dhe përfundimisht u ndal” pasi asaj iu dha një draft-kopje e ankesës. Imazhet u hoqën më pas nga llogaria e saj.

Barbera kërkon dëmshpërblim aktual dhe heqje të të gjitha fitimeve që i atribuohen aktivitetit shkelës, një urdhër që e detyron Lipën të shkelë ndonjë nga veprat e tij të tjera, kostot e padisë dhe interesat paragjykuese.

Barbera ka një histori të padive kundër të famshëmve për postimin e fotove të tij në llogaritë e tyre sociale. Në maj 2019, ai paditi Ariana Grande për postimin e fotove që ai i bëri asaj në Instagram dhe vazhdoi me një padi të dytë, të ngjashme kundër këngëtares në janar 2020; të dyja rastet u pushuan më vonë. Në tetor 2019, ai paditi Justin Bieber për të njëjtën arsye në një çështje që u zgjidh shpejt jashtë gjykatës.

Padia e Integral Images kundër Dua Lipës u hodh poshtë me paragjykim – që do të thotë se kërkesa nuk mund të rikthehet – në tetor.

Artikuj të ngjashëm