Çiftet me diferencë moshe mbështeten edhe nga shkenca

By

Dashuria është e verbër. Sidomos kur bëhet fjalë për moshën. Çiftet po dëshmojnë se diferenca në moshë prej 17, 25 dhe madje 32 vjet nuk është diçka për t’u frikësuar. Në fakt, studimet tashmë kanë gjetur përfitime si për meshkujt ashtu edhe për femrat e një çifti heteroseksual me diferencë në moshë. Edhe pse ata ende vuajnë nga stigmat, shumica e këtyre marrëdhënieve priren të lulëzojnë dhe të krijojnë familje të bukura.

Neve na pëlqen të flasim për dashurinë dhe kemi përgatitur një udhëzues të plotë për marrëdhëniet mes moshës. Sepse kur fillon pasioni, data e lindjes së partnerit është gjëja e fundit në mendjen tonë.

Çfarë konsiderohet një diferencë e madhe në moshë

Shkenca thotë se çiftet me një diferencë moshe prej 10 ose më shumë vite tashmë konsiderohen se kanë një diferencë të madhe në moshë, dhe kjo lloj marrëdhënieje është më e zakonshme nga sa mendojmë. Një sondazh i vitit 2017 tregon se pothuajse 8% e burrave martohen me gra që janë më të reja nga 10 vjet ose më shumë, ndërsa pothuajse 2% e grave bëjnë të njëjtën gjë me bashkëshortët më të rinj.

Paragjykimi për marrëdhëniet me diferencë moshe

Shoqëria tenton të gjykojë marrëdhëniet me diferencë moshe, duke i quajtur ato “të çuditshme” ose “mërzitëse”. Në fakt, një studim i fundit zbuloi se marrëdhëniet midis një partneri më të vjetër dhe një partnereje shumë më të re konsideroheshin më pak të pëlqyera dhe më pak të barabarta. Por ne tani kemi çifte me marrëdhënie më të lumtura me diferencën e moshës, që janë të vendosur të thyejnë këtë stigmë.

Një ndryshim i madh në moshë mund të jetë i dobishëm

Të dy, gratë e moshuara dhe burrat e moshuar mund të përfitojnë nga një hendek moshe në marrëdhënien e tyre. Për burrat, studimet zbuluese sugjerojnë se, në krahasim me çiftet e moshës së njëjtë, rreziku i vdekshmërisë së burrit u ul me 11% kur ai ishte 7-9 vjet më i madh se gruaja e tij. Një teori tjetër thotë se burrat e moshuar kanë më pak të ngjarë të vuajnë nga sulmet në zemër, goditje në tru dhe kancer sepse gratë e tyre më të reja i frymëzojnë që të qëndrojnë të aftë dhe të shëndetshëm.

E fejuara ime më e re më ndihmon të mbaj një pikëpamje (kryesisht) pozitive për jetën, të cilën përndryshe nuk do ta kisha.

Gratë priren të jenë më të përkushtuara dhe më të kënaqura me marrëdhëniet e tyre kur partnerët janë dhjetë ose më shumë vjet më të rinj se ato. Besohet gjithashtu se gratë mendojnë se kanë një pozicion më dominues në një marrëdhënie mes moshës, duke i bërë ata të ndihen të fuqizuar.

Isha 42 vjeç kur takova burrin tim. Ai ishte 27 vjeç. Nuk u shqetësua fare për diferencën e moshës, dhe jemi aq të përshtatshëm me njëri-tjetrin, saqë hendeku nuk kishte rëndësi në fund të fundit. Pothuajse gjashtë vjet më vonë, ne jemi akoma mjaft të lumtur së bashku.

Si të bëjmë të funksionojë një marrëdhënie me diferencë moshe

 

Ashtu si çdo partneritet tjetër, ka disa sfida për të kapërcyer dhe disa sekrete për të ndërtuar një marrëdhënie të suksesshme:

Vendosni një qëllim jetësor. Në një marrëdhënie me diferencë moshe, të dyja palët duhet të jenë të vetëdijshme për ëndrrat e nevojat e tyre dhe të gjejnë qëllime të përbashkëta. Kjo mund të ndodhë veçanërisht kur bëhet fjalë për fëmijët. Partneri më i vjetër mund të mos dëshirojë ose të jetë në gjendje të ketë më shumë fëmijë, ndërsa partneri i tyre më i ri mund të dëshirojë të krijojë një familje.

Jini të vetëdijshëm për problemet shëndetësore. Në marrëdhëniet e tjera, të dyja pjesët priren të plaken së bashku, por në një partneritet të këtillë, njëra palë arrin fazën më të vjetër të jetës më shpejt. Mbani në mend se çështjet kronike të shëndetit mund të shfaqen dhe se ato mund të nxjerrin në pah ndryshimin e moshës midis ju të dyve.

Punoni për evitimin e çekuilibrit të parave. Paraja është gjithmonë një temë e rëndësishme për të diskutuar me partnerin tuaj, por në një marrëdhënie me diferencë moshe, është një faktor kyç. Kur takoni një person të moshuar, pritet që ata të kenë tashmë një karrierë dhe prona balancuara, të tilla si një shtëpi dhe një makinë. Kjo duhet të merret parasysh herët për të shmangur çekuilibrat e energjisë në të ardhmen.

Investoni në mbështetjen e miqve dhe familjes. Siç u përmend më herët, marrëdhëniet me diferencë moshe mes tyre priren të stigmatizohen, por me miqtë dhe familjen që mbështesin çiftin, kjo e bën më të lehtë për ta mbajtur. Është e rëndësishme të gjesh një mënyrë për t’u përzier me grupet e bashkëmoshatarëve të njëri-tjetrit, duke pasur parasysh se ndryshimi në moshë mund të nënkuptojë gjithashtu mënyra të ndryshme argëtimi.

Artikuj të ngjashëm