A duhet t’i japim partnerit një shansë të dytë?

By

Tema e paraqitjes sonë të fundit: shanset e dyta. A mund të ndryshojnë njerëzit? A duhet t’i japim dashnorit që na lëndoi një shans të dytë? Michelle Afont, eksperte e marrëdhënieve, avokate divorci dhe autore e shumë librave të botuar, ndau mendimet e saj më poshtë. 

Të gjithë kemi dëgjuar thëniet “Një herë një mashtrues gjithmonë një mashtrues” dhe “Nuk mund t’i mësosh një qeni të vjetër truket e reja”. Nëse besoni se një nga këto deklarata është e vërtetë, mund të humbisni një romancë të jashtëzakonshme me një partner që mund dhe do të ndryshojë mënyrat e tij të gabuara. 

Një nga gabimet më të mëdha që bëjmë në dashuri është të largohemi me shpejtësi në shenjën e parë të telashit. Qoftë pabesi, pandershmëri, sjellje e dyshimtë, çështje financiare, mungesë komunikimi apo diçka e thjeshtë si ndarja e punëve të shtëpisë, ndryshimi nga partneri juaj është i mundur në rrethanat e duhura. Një përqindje e lartë e partnerëve mund, do dhe ndryshojnë.

Nëse do të bëja gabim duke menduar se burri im nuk mund të ndryshonte kurrë, nuk do të jetoja jetën e pabesueshme që jetoj sot. Kjo vlen për shumicën e çifteve me të cilët punoj, të cilët kanë kapërcyer pengesa të mëdha përmes rritjes dhe ndryshimit. 

Tani, le të jemi të qartë, disa gjëra janë prishëse të marrëveshjeve, por shumica e tyre nuk janë. Pse? Sepse partnerët tanë janë njerëz. Dhe njerëzit bëjnë gabime. Çiftet nuk kalojnë nëpër jetë me autopilot, secili nuk merr kurrë një vendim të keq ose nuk ka një gabim në gjykim. Kur një ndryshim i dukshëm nga një partner është i garantuar për të mbajtur gjallë marrëdhënien, pyetja bëhet: “A ia vlen të luftosh dhe të shpëtosh marrëdhënien?” Nëse është, dhe të dy partnerët janë të përkushtuar, duhet t’i jepet mundësia njërit partner për të ndryshuar.

Ndryshimi kërkon veprim. Terapia, këshillimi, modifikimi i sjelljes dhe aftësitë e komunikimit të gjitha demonstrojnë një gatishmëri për të ndryshuar. Mosveprimi nga partneri juaj, megjithatë, do të thotë se shpëtimi i marrëdhënies suaj nuk është thjesht një prioritet. Sa kohë jepni për të parë ndryshimin në fund të fundit do të varet nga dy gjëra: niveli juaj i durimit dhe përparimi që po bëhet. Një premtim për të ndryshuar nuk është asgjë pa ndërmarrë veprime për të ndryshuar. 

Pyetja përfundimtare kur nevojitet ndryshimi për të shpëtuar marrëdhënien është: “Çfarë do të bëjë partneri juaj për të korrigjuar sjelljen dhe si do të parandalohet që ajo të mos ndodhë përsëri?” Mos qëndroni pranë dhe prisni ndryshimin pa veprim nga ana e partnerit tuaj. Keni në mendje një afat kohor duke dhënë ende mundësinë për ndryshim. 

Ndërsa ndryshimi mund të ndodhë në shumë nivele, është e rëndësishme të theksohet se vlerat thelbësore janë shumë të vështira për t’u ndryshuar. Mungesa e ndërgjegjes dhe pendimi nuk janë tipare të ndryshueshme. E njëjta gjë vlen për shumicën e bindjeve politike, sjelljen patologjike dhe mungesën ekstreme të ndjeshmërisë. 

Përsosmëria në një marrëdhënie nuk është e arritshme. Dikush gjatë rrugës do të duhet të bëjë disa ndryshime në mënyrë që të mbajë marrëdhënien në këmbë. Ndryshimet e suksesshme të marrëdhënieve mund të variojnë nga të mësuarit për të ndarë detyrat në shtëpi deri te bërja një partner i përkushtuar dhe besnik. Ndryshimet mund të ndodhin, dhe në shumicën e rasteve, ju do të dilni si një çift më i fortë dhe më i përkushtuar sapo të forcohen ndryshimet.

Artikuj të ngjashëm