Vetmia është vrasësi i ri i heshtur

By

Vetmia paraqet rreziqe shëndetësore po aq vdekjeprurëse sa pirja e disa cigareve në ditë, duke i kushtuar industrisë shëndetësore miliarda dollarë në vit, tha të martën kirurgu i përgjithshëm amerikan. Dr. Vivek Murthy.

Rreth gjysma e të rriturve në ShBA thonë se kanë përjetuar vetminë, tha Murthy.

“Tani e dimë se vetmia është një ndjenjë e zakonshme që e përjetojnë shumë njerëz. Është si uria apo etja. Është një ndjenjë që trupi na dërgon kur diçka që na nevojitet për mbijetesë mungon”, tha Murthy për Associated Press në një intervistë.

“Miliona njerëz në Amerikë po luftojnë në hije, dhe kjo nuk është e drejtë. Kjo është arsyeja pse unë lëshova këtë këshillë për të tërhequr perden e një beteje që po e përjetojnë shumë njerëz”.

Hulumtimet tregojnë se amerikanët, të cilët janë bërë më pak të angazhuar me shtëpitë e adhurimit, organizatat e komunitetit dhe madje edhe anëtarët e familjes së tyre në dekadat e fundit, kanë raportuar vazhdimisht një rritje të ndjenjave të vetmisë.

Por kriza u përkeqësua thellësisht kur COVID-19 u përhap, duke bërë që shkollat dhe vendet e punës të mbyllnin dyert e tyre dhe duke dërguar miliona amerikanë të izolohen në shtëpi larg të afërmve ose miqve.

Vetmia po godet veçanërisht të rinjtë e moshës 15 deri në 24 vjeç. Grupmosha raportoi një rënie prej 70 për qind në kohën e kaluar me miqtë gjatë së njëjtës periudhë.

Vetmia rrit rrezikun e vdekjes së parakohshme me gati 30 për qind, me raportin që zbulon se ata me marrëdhënie të dobëta shoqërore kishin gjithashtu një rrezik më të madh për goditje në tru dhe sëmundje të zemrës. Izolimi gjithashtu rrit gjasat e një personi për të përjetuar depresion, ankth dhe çmenduri.

Kirurgu i përgjithshëm i këshillon njerëzit që të bashkohen me grupet e komunitetit dhe të heqin telefonat e tyre kur janë në kontakt me miqtë. Punëdhënësit të mendojnë me kujdes për politikat e tyre të punës në distancë dhe sistemet shëndetësore të ofrojnë trajnime për mjekët për të njohur rreziqet shëndetësore të vetmisë.

Teknologjia e ka përkeqësuar me shpejtësi problemin e vetmisë, me një studim që zbuloi se njerëzit që përdornin mediat sociale për dy orë ose më shumë në ditë kishin më shumë se dy herë më shumë gjasa të raportonin se ndiheshin të izoluar nga shoqëria sesa ata që ishin në aplikacione të tilla për më pak se 30 minuta në ditë.

Artikuj të ngjashëm