Si ndikon ndryshimi i orës në shëndetin tonë?

By

Ora e kursimit të ditës (DST) është këtu. Ne do të lëvizim orët tona një orë përpara të dielën.

“Ai ndryshim prej një ore mund të mos duket i madh, por mund të shkaktojë kërdi në mirëqenien mendore dhe fizike të njerëzve në një afat të shkurtër,” thotë Dr. Charles Czeisler, profesor në Divizionin e Mjekësisë së Gjumit në Shkollën Mjekësore të Harvardit.

Njerëzit që përjetojnë ndërprerje të gjumit mund të ndihen të rraskapitur, të përgjumur dhe më pak të përqendruar. Një studim i fundit nga Universiteti i Kolorados në Boulder zbuloi se aksidentet me makinë u rritën me 6% pas ndryshimit të orës së pranverës.

Për shkak se mund të flemë më pak me ndryshimin, ora e ditës mund të përkeqësojë çrregullime të tilla si ankthi, depresioni dhe çrregullimi afektiv sezonal.

Nga dy ndryshimet kohore që përjetojmë, ekspertët thonë se ecja përpara është më shkatërruese. Ndërrimi prej një ore mund të ndikojë në ritmet tona cirkadiane, ciklet normale 24-orëshe të trupit që rregullojnë aktivitete të rëndësishme si ushqimi, disponimi dhe gjumi.

Ekspozimi ndaj dritës luan një rol kyç në ritmet cirkadiane, të cilat mund të largohen nga mëngjeset më të errëta dhe mbrëmjet më të lehta të krijuara nga ndryshimi i orës.

Me më pak dritë në mëngjes, trupi juaj mund të prodhojë sasi më të ulëta të hormonit serotonin, i cili rrit disponimin tonë. Në të kundërt, mbrëmjet me më shumë dritë mund të vonojnë prodhimin e hormonit melatonin nga trupi, i cili nxit gjumin.

Çrregullimi emocional sezonal (SAD) është një lloj depresioni që shfaqet me ndryshimin e stinëve. Kalimi nga dimri në pranverë mund të shkaktojë probleme të shëndetit mendor për shumë njerëz. Rreth 10% e njerëzve me SAD e kanë këtë gjendje në muajt e pranverës dhe të verës.

Si ta rregulloni trupin tuaj me ndryshimin e kohës?

Megjithëse disa raste të çrregullimeve afektive sezonale dhe depresionit mund të kërkojnë terapi dhe mjekim, rastet më të lehta mund të korrigjohen me alternativa natyrale:

◾ Përmirësoni zakonet tuaja të gjumit. Ju mund ta ndryshoni orarin tuaj të gjumit gjatë disa ditëve në rritje prej 15 ose 30 minutash për të adoptuar gradualisht një rutinë të re. Një model i qëndrueshëm mund t’ju ndihmojë ta rregulloni më lehtë orarin tuaj të gjumit.

◾ Shijoni ditët me diell. Bëni një shëtitje të shpejtë ose uluni në një park. Dilni jashtë për të thithur rrezet e diellit. Kjo do t’ju ndihmojë të rregulloni orën tuaj të brendshme.

◾ Ndiqni një dietë të shëndetshme. Mos e teproni me kafeinën ose alkoolin. Të dyja mund të ndikojnë në zakonet tuaja të gjumit.

◾ Vazhdoni të lëvizni. Ushtrimet, qoftë edhe në sasi të vogla, do t’ju ndihmojnë të ndiheni më mirë dhe më energjik. Nëse jeni i kufizuar në aktivitete të brendshme, provoni të ecni lart e të zbrisni shkallët, të bëni lëvizje të thjeshta joga, apo edhe të kërceni me muzikën tuaj të preferuar.

Artikuj të ngjashëm