Sekreti kundër stresit, hapat që duhet t’i dini

By

Është një mëngjes i zakonshëm i ditës së punës. Si zakonisht, ju jeni zgjuar nga një alarm.

Në çast, mendja juaj ndizet në një furi mendimesh. Sot duhet të kryhen shumë detyra.

Një ndjenjë e të qenit i mbytur zbret si një mjegull e dendur zvarritëse. Ju hidhni mbulesat dhe shpërtheheni në një vorbull aktiviteti.

Jeni në një rrip transportieri të jetës, në një rrugë ku keni humbur kontrollin. Ndalo! Ka një mënyrë tjetër.

Ju duhet të bëni vëmendje ose meditim të paktën 10 minuta para se të largoheni nga shtrati.

Duke lënë kohë për vetë-reflektim, ju jeni në gjendje të përqendroni vëmendjen në mënyrë më të vlefshme dhe të përdorni energjinë më me mençuri. Në fund të fundit, do të jeni më pak të stresuar dhe më të fuqizuar për të përballuar sfidat dhe për të kapur mundësitë.

Këtu janë tre hapa të përdorur nga njerëzit më të suksesshëm për të ndihmuar në uljen e stresit: 

1: Flini mjaftueshëm gjumë

Shmangni përdorimin e një alarmi. Flini mjaft herët për t’u çlodhur dhe për t’u zgjuar në mënyrë natyrale. 

2. Merrni një timeout prej pesë minutash dhe orientohu për ditën

Pas zgjimit, silleni butësisht në një pozicion të rehatshëm ulur në shtrat. Mbylli syte. Lërini të gjitha mendimet. Përqendrohuni në frymëmarrjen tuaj.

Merrni frymë thellë graduale dhe numëroni kështu: Për një numërim të ngadaltë prej katër, merrni frymë përmes hundës; pastaj nxirrni frymën për të numëruar katër. Pas disa ditësh praktikë, rriteni në gjashtë, tetë ose dhjetë numërime për çdo frymëmarrje. Vazhdoni për disa minuta. 

Ndërsa shfaqen mendimet, vëzhgojini ato pa u lidhur me histori apo detaje. Lërini të fluturojnë larg. Me çdo frymëmarrje, hiqni dorë nga frika dhe shqetësimet.

Me çdo frymëmarrje, ndjeni energjitë e rinovimit dhe ekuilibrit. Jepini vetes leje që këto pak minuta të jenë plotësisht të pranishëm në këtë moment, duke u fokusuar në forcën jetësore të çdo frymëmarrjeje.

Pastaj merrni frymë normalisht. Merrni disa momente për të vërejtur ndonjë ndjesi në trupin tuaj dhe vëzhgoni qetësinë e mendjes suaj.

Nëse dëshironi, përsërisni për disa minuta të tjera. Kjo teknikë e thjeshtë numërimi qetëson sistemin nervor, oksigjenon trupin, rrit fokusin dhe ul tensionin.

3. Thjeshtoni listën tuaj të detyrave

Menjëherë pasi të keni bërë teknikën e frymëmarrjes, merrni edhe disa minuta për të krijuar listën e detyrave të ditës. Nga një këndvështrim i një mendjeje të qetë, ju mund t’i jepni përparësi detyrave urgjente në mënyrë më efektive dhe t’i zhvendosni detyrat me prioritet më të ulët në fund.

Duke i kushtuar 10 deri në 15 minuta çdo ditë një pushim personal, do të arrini më shumë në më pak kohë dhe do të ndiheni të motivuar dhe të frymëzuar, edhe kur përballeni me çështje të vështira. 

Artikuj të ngjashëm