Pse e qara është e mirë për trupin tonë?

By

Sado që dikush të protestojë, të gjithë të një moshe të caktuar kanë bërë një version të qarjes.

Ata lot zakonisht shkaktohen nga një formë e shkatërrimit emocional, si zhgënjimi romantik, tradhtia, humbja, zemërimi ose frika.

Të qash, përveç çlirimit fizik të emocioneve negative nga trupi, në fakt mund të jetë – guxojmë të themi – e këndshme. Erica Basso, një terapiste e licencuar për martesë dhe familje, na ndihmon të kuptojmë pse të qash gjatë një avarie mund të ndihet shumë mirë.

Ekziston një shkencë e vërtetë prapa pse akti i të qarit sjell kënaqësi. “Nëse përjetoni një rritje të humorit gjatë ose pas një seance të mirë të qarit, trupi juaj po çliron oksitocinë dhe opioidë endogjenë, të njohur gjithashtu si endorfina,” thotë Erica. Këto njihen si “kimikatet për t’u ndjerë mirë”, të cilat lehtësojnë dhimbjet fizike dhe emocionale.

Ajo vazhdon, duke thënë se ndërsa ne qajmë, këto hormone ndikojnë në të gjithë trupin duke çliruar tensionin dhe duke na lejuar të relaksohemi deri në momentin aktual. “Kur jemi vërtet të pranishëm, fitojmë qartësi mendore. Ndoshta këndvështrimi juaj zhvendoset në një këndvështrim më pozitiv si një nënprodukt i një seance të qarë të shëndetshme dhe të ndjeshme.”

Erica shton gjithashtu se të qarat mund të aktivizojnë sistemin tonë nervor parasimpatik, i cili mund të jetë një mënyrë për t’u qetësuar. “Trupi ynë regjistron se jemi mjaft të sigurt për të gjetur kënaqësi në këtë moment,” shpjegon ajo.

Artikuj të ngjashëm