Një hartë bëhet shkas që “Barbie” të ndalohet në këtë shtet

By

Filmi i ri “Barbie” me Margot Robbie dhe Ryan Gosling do të shfaqet së shpejti. Por sipas gazetës shtetërore të Vietnamit Tuoi Tre, publikimi i filmit është ndaluar. Kreu i Departamentit të Kinemasë, një organ qeveritar i ngarkuar me licencimin dhe censurimin e filmave të huaj, tha:

Ne nuk japim licencë për filmin amerikan “Barbie” për t’u shfaqur në Vietnam sepse përmban imazhin ofendues të linjës me nëntë viza.

Përgjigja e Vietnamit ndaj përshkrimit të filmit “Barbie” të Detit të Kinës Jugore tregon se sa të ndjeshme janë këto çështje në Azinë Juglindore dhe veçanërisht në Vietnam.

Cila është vija me nëntë viza?

Deti i Kinës Jugore ka një histori të gjatë të kontestuar.

Kina dhe Vietnami u përfshinë në përleshje ushtarake mbi Ishujt Paracel dhe Spratly në Detin e Kinës Jugore në 1974 dhe 1988.

Këto mosmarrëveshje ishin për tokën, por kohët e fundit fokusi është kthyer në pretendimet mbi shelfin kontinental (zona e shtratit të detit që shtrihet përtej bregdetit në të paktën 200 milje detare) dhe zonat ekonomike (zona të paktën 200 milje detare nga bregdeti).

Që nga fundi i viteve 1940, Kina ka promovuar të ashtuquajturën linjë me nëntë dash në Detin e Kinës Jugore. Linja, e njohur edhe si “vija në formë U” ose “gjuha e lopës” përfshin nëntë pika.

Siç përshkruhet në harta të ndryshme zyrtare dhe jozyrtare kineze, linja shtrihet në brigjet e ishullit Hainan të Kinës dhe shkon afër bregut të Vietnamit, thellë në Detin e Kinës Jugore, duke mbyllur Ishujt Spratly.

Në veri të Borneos, pranë brigjeve të Malajzisë dhe Bruneit, linja kthehet dhe shkon në perëndim të Filipineve dhe përfundon vetëm në jug të Tajvanit.

Linja ka qenë prej kohësh objekt spekulimesh se çfarë saktësisht synon të përfshijë. A është një pretendim territorial kinez? A është një pretendim kinez për një hapësirë detare? A shtrihet në sovranitetin mbi të gjithë zonën apo vetëm në burime?

Kina nuk ka qenë kurrë shumë e qartë se çfarë saktësisht përfshin pretendimi, por ajo ka qenë këmbëngulëse në kërkimin e avancimit të pretendimit.

Ky ka qenë veçanërisht rasti që kur Malajzia, Filipinet dhe Vietnami kanë filluar të avancojnë pretendimet e tyre ndaj pjesëve të Detit të Kinës Jugore, të cilat mbivendosen në vijën me nëntë pika.

 

Artikuj të ngjashëm