Në valën e kritikave për refugjatët shqiptarë, Rita Ora ka diçka për të thënë

By

Rita Ora ka diskutuar përvojat e saj si refugjate dhe rëndësinë e historive pozitive të refugjatëve, në një intervistë ekskluzive në Big Issue të kësaj jave, në të cilën ajo dhe DJ/producenti Norman ‘Fatboy Slim’ Cook, diskutojnë bashkëpunimin e tyre të ri, “Praising You”.

Ora dhe familja e saj u larguan nga Kosova e tyre në vitin 1991 mes tensioneve etnike dhe dhunës pasi ish-Jugosllavia u shpërbë dhe mijëra njerëz të zhvendosur kërkuan strehim në MB dhe vende të tjera.

“Në këtë pikë të karrierës sime – unë kam qenë në lojë 10 më shumë vite tani – ndjeva se ishte e rëndësishme t’i kujtoja publikut, si dhe vetes, udhëtimin”, tha Ora për dëshirën e saj për të hapur “njerëzit perceptimi i një vajze si unë që vjen nga një vend i botës së tretë si Kosova, dhe po, të qenit refugjat dhe të vinte në MB dhe ëndrrat e mia të realizohen.”

Ora theksoi rëndësinë e vlerësimit të mundësive që i janë dhënë: “Nëse nuk do të kisha mundësi të transferohesha në Londër dhe prindërit e mi nuk do ta bënin atë ndryshim të guximshëm, nuk do të mund të ulesha këtu dhe të flisja me [. Norman Cook], një nga heronjtë e mi. Dhe në krye të kësaj, bëni muzikë. I them vetes çdo ditë, jam shumë me fat dhe kaq mirënjohës. E di që e meritoj sepse punoj shumë. Por ka shumë fëmijë si unë, prej nga jam, për të cilët nuk ndodh vërtet. Kështu që nuk e marr kurrë si të mirëqenë.”

Dyshja diskutuan vlerën e ndarjes së historive të refugjatëve në klimën aktuale politike, në të cilën refugjatët, veçanërisht ata që vijnë me varka të vogla, janë një futboll politik. Është një klimë e ilustruar nga miratimi i fundit i projektligjit të emigracionit të paligjshëm në Mbretërinë e Bashkuar, i cili është kritikuar për kufizimin dramatik të sistemit të azilit. /Prive.al

Artikuj të ngjashëm