Mënyra se si mund ta trajnoni trurin tuaj për të mos ndjerë më xhelozi

By

Çfarë e shkakton xhelozinë?

Emocionet e papërpunuara dalin nga thellësitë e trurit tonë zvarranik dhe neokorteksi ynë vepron si CEO që rregullon prodhimin e tyre. Ka dy shkolla mendimi: njëra është se nuk mund/nuk duhet të kontrolloni emocionet tuaja, dhe tjetra është se njerëzit duhet të ushtrojnë inteligjencë emocionale.

Njerëzit kontrollojnë dhe trajnojnë emocionet e tyre çdo ditë. Qoftë me shtypje apo duke përdorur ndërrime njohëse, njerëzit e bëjnë këtë sepse nëse nuk do ta bënin do të ishin të pashoqërueshëm. Në këtë mënyrë shoqëria kodifikon sjelljen tonë

Ushtrimi i kontrollit mbi emocionet nuk e mohon ekzistencën e tyre apo nuk i tradhton ato. Nëse keni takuar dikë dhe ai e prezantonte veten si një person shumë “urrejtës”, shpresojmë ta gjykoni atë si të papranueshëm shoqëror. Megjithatë, nëse dikush e prezantonte veten si një person shumë “xheloz”, mund t’ju duket e dashur dhe e pranueshme. Pse?

Çfarë është xhelozia dhe si ndryshon nga zilia?

Së pari, le të dallojmë: Xhelozia është frika se mund të humbisni diçka që doni. Zilia është pakënaqësi për të dëshiruar diçka që nuk e ke.

Xhelozia mund të shihet si një shenjë romantike që dikujt i intereson. Mund të ndihemi mirë dhe të na forcojë egon kur partneri ynë është pak xheloz për ne. Nuk ka turp për këtë, por xhelozia është një farë e thartë kur lejohet të mbillet.

Ndërsa xhelozia ndonjëherë mund të jetë një gjë e mirë për ju, kur e tërheqim atë ndjenjë në marrëdhëniet tona, ajo mund të na pengojë të krijojmë lidhje afatgjata me partnerët tanë. Mund të krijojë një mjedis toksik që përfundimisht mund të çojë në një ndarje.

Por për të çliruar veten nga kufijtë e xhelozisë, ka disa hapa që mund të ndërmerrni.

  1. Mendoni pse jeni në një lidhje.

Është e rëndësishme të mos e shihni partnerin tuaj si një pronë, por si një individ autonom, lumturia e të cilit ju intereson.

Nëse nuk dëshironi që partneri juaj të jetë i lumtur, atëherë mund të dëshironi të rivlerësoni pse jeni në një lidhje. Njerëzit që luftojnë me xhelozinë ose me një partner të fortë e dinë se sa gërryese është xhelozia për besimin dhe lumturinë.

  1. Mos i thoni vetes se jeni një person xheloz.

Neuroshkenca moderne na mëson, duke vërtetuar mijëvjeçarët e teorisë kognitive budiste, se nocioni tradicional i vetvetes nuk ekziston – është një iluzion.

Ju jeni historia që i tregoni vetes. Ju nuk e gjeni veten, ju krijoni veten. Pra, është një mendjemadhësi të thuash: “Unë e njoh veten”. Sepse ju jeni ajo që mendoni – ju jeni përvojë e vetëdijshme. Ju jeni historia që i tregoni vetes.

Nëse i thoni vetes vazhdimisht se jeni një person xheloz, ju bëheni të tillë. Nëse i thoni vetes vazhdimisht se nuk jeni një person xheloz, ose se nuk dëshironi të jeni, në vend të kësaj do të bëheni të tillë.

  1. Dije se kush je thellë brenda.

Identiteti nuk është një akt i gjetjes së vetes, është një akt i krijimit të vetes. Ndërsa mund të jeni të predispozuar për sjellje të caktuara, në fund të fundit, identiteti nuk është diçka konstante, e pandryshueshme, absolute. Është i lëngshëm, i adaptueshëm dhe mund të formësohet.

Pra, pse doja të mësoja se si të mos isha xheloze dhe të rilidhoja trurin tim? Epo, përgjigjja më e thjeshtë është se unë dua të operoj në një program mendor që maksimizon lumturinë dhe mirëqenien time, dhe lumturinë dhe mirëqenien e njerëzve që më interesojnë.

  1. Asnjëherë mos i shtypni emocionet tuaja.

Hedhja e miteve dhe fantazive rreth asaj se çfarë është dashuria dhe çfarë nuk është, nuk e heq magjinë – ajo e rrit atë. Kjo është arsyeja pse ne nuk duhet të ngatërrojmë xhelozinë me pasionin në mendjet tona, ashtu siç nuk duhet të ngatërrojmë në mënyrë të pandashme urrejtjen me pasionin në mendjet tona, që të mos dëshirojmë të programojmë veten për krime pasioni.

Në vend të kësaj, ne duhet të festojmë forma të pasionit si dhembshuria dhe romanca.

Njerëzit ndonjëherë janë tepër sentimentalë për pjesë të identitetit të tyre. Emocionet që ndiejmë natyrshëm janë autentike, kështu që çfarë na thotë kjo?

Shtypja e emocioneve tuaja është joautentike. Por të mësuarit për të kontrolluar emocionet tuaja pa i shtypur ato – duke përdorur ndërrime njohëse për rezultatet e dëshiruara me vetëdije – nuk është joautentike.

  1. Pajtohu me pasiguritë dhe frikën tënde.

Ka raste që mund të kem frikë të humbas dikë që më intereson. Pikërisht atëherë gjej kohë për të përpunuar frikën dhe pasiguritë e mia, për të reflektuar, më pas për të gjetur mundësi për të folur me qëllim zgjidhjen e tensionit dhe konfliktit.

Aparati emocional i trurit tonë është si një muskul. Ashtu si atletët nuk këshillohen të abuzojnë me ilaçet kundër dhimbjeve për të përballuar dëmtimet, ju nuk dëshironi të mpiheni nga stresi emocional që ndjeni.

Nëse nuk trajtoheni mirë, ose nëse nuk e trajtoni mirë partnerin, do të jetë e pamundur të kapërceni xhelozinë dhe ta zgjidhni tensionin në një mënyrë të shëndetshme ose të qëndrueshme.

  1. Gjeni një ndjenjë sigurie.

Të kapërcesh xhelozinë nuk do të thotë të bëhesh indiferent apo apatik.

Në këtë kërkim, përpjekja për të zbutur emocionet në trurin tuaj ju detyron të përqendroheni në gjërat që funksionojnë dhe nuk funksionojnë në një marrëdhënie. Kjo është arsyeja pse ju dëshironi t’i lejoni vetes të përjetoni emocione ndërsa ato kalojnë përmes jush, në mënyrë që t’i perceptoni ato, të pyesni veten se çfarë ju thonë dhe më pas pyesni veten se si dëshironi të silleni.

Tejkalimi i xhelozisë në trurin tuaj kërkon një ndjenjë sigurie. Ju nuk do t’i thoni personit mesatar të vrapojë një maratonë para se të mësohej me stresin e duhur fizik, sepse mund të dëmtonte veten.

Në të njëjtën mënyrë, nuk do t’u thoshit dy partnerëve të brishtë emocionalisht të udhëtojnë pa kujdes në një marrëdhënie të hapur (me stabilitetin në mendje) dhe të braktisin në mënyrë të pamatur ndjeshmërinë!

 

Artikuj të ngjashëm