Kolegët nga të cilët duhet të distancoheni

By

Një hapësirë pune përbëhet nga njerëz me prejardhje dhe eksperienca të ndryshme, që përcaktojnë edhe personalitetin e tyre. Derisa disa janë jashtëzakonisht mbështetës dhe të gatshëm të ju ndihmojnë, të tjerët mund t’ju shohin si konkurrent dhe mundohen të pengojnë rrugën tuaj drejt suksesit. Pas këtyre dy kategorive, vjen lloji më i keq, pra kolegët toksikë.

Ata thithin energjinë tuaj dhe ju bëjnë të dyshoni vazhdimisht për veten. Për më tepër, ata janë ekspertë në thashethemet dhe fjalët e këqija dhe ka të ngjarë të shkojnë nëpër zyrë duke thënë gjëra të këqija për ju. Prandaj, është e rëndësishme t’i identifikoni ato dhe t’i hiqni ato nga jeta juaj. AkademiPune ju sjell disa pikëpamje për llojet llojet e kolegëve toksikë nga të cilët duhet të distancoheni.

Ata që i marrin meritat

Disa kolegë janë ekspertë në marrjen e meritave kur jeni ju ai që keni bërë gjithë punën e vështirë. Konsideroni veten në një situatë ku po përpiqeni të përfundoni një projekt madhor. Megjithatë, ju nuk keni energji mendore dhe fizike për të përfunduar pengesën e fundit. Por më pas një bashkëpunëtor ‘dashamirës’ ofron një ndihmë, dhe pa e ditur as ju, ia kanë dorëzuar shefit tuaj! Nga këto kolegë duhet të distancoheni në mënyrë që të mos lejoni të përsëriten situata të tilla.

Ata që merren me thashetheme

Vendi juaj i punës është i mbushur me një numër të madh njerëzish që ose në mënyrë të paqartë ose nga afër e njohin njëri-tjetrin dhe me siguri do të qarkullojnë thashetheme. Megjithatë, duhet të dini se nëse ata po përgojojnë dikë me ju, ka shumë mundësi që të bëjnë të njëjtën gjë për ju me dikë tjetër.

Politikanët që nuk besojnë në merita

Politikani është i konsumuar nga politika e kompanive. Jeta e tyre e punës bëhet një lojë në të cilën ata vazhdimisht përpiqen të “fitojnë” punën e radhës, promovimin e radhës dhe projektin tjetër. Megjithatë, ata shpenzojnë pak ose aspak kohë për të përmbushur përgjegjësitë e tyre aktuale. Ata besojnë plotësisht se promovimet nuk bazohen në merita!

Ata që mendojnë se i dinë të gjitha

Njerëz të tillë ndihen mirë kur i bëjnë të tjerët të ndihen më pak të aftë dhe inferiorë. Nëse afroheni me ta, po shkoni drejt një jete komplekse inferioriteti. Ata kurrë nuk do t’ju konsiderojnë si të barabartë me ta. Ata kanë një ego të madhe, e cila është më e rëndësishmja për ta.

Ata që bëjnë gjëra pas shpine

Ata vjedhin idetë e të tjerëve për t’i rënë në sy të mirë shefit. Ata janë simpatikë në fillim dhe dinë të fitojnë besimin tuaj derisa të ju vendosin në pozitë të vështirë. Andaj largohuni sa më parë që të jetë e mundur në mënyrë që të mos dëmtoheni më shumë.

Përtacët

Çdo zyrë apo vend pune ka pjesën e vet të njerëzve dembelë. Pavarësisht nëse dikur ishin punonjës të mirë dhe u bënë të vetëkënaqur me të gjitha arritjet e tyre, ose ishin thjesht dembelë që në fillim, këta individë janë njerëz me të cilët as nuk duhet të shqetësoheni. Ata nuk japin asnjë kontribut real në vendin e punës, përveç kryerjes së disa detyrave të domosdoshme aty-këtu. Gjithashtu, janë edhe ata që ankohen për “të gjithë punën” që kanë. Kështu ata e bëjnë punën tuaj shumë toksike duke u munduar të përqëndrohen vetëm në anët negative të saj.

Ata që ju hedhin fajin

Imagjinoni një bashkëpunëtor duke bërë një vërejtje të çuditshme për ju që keni mbaruar punën “herët” kur keni punuar shumë gjatë gjithë ditës. E thonë në mënyrën më pasive-agresive që të bën të ndihesh fajtor që nuk ke bërë asgjë të keqe.

Artikuj të ngjashëm