Çfarë është ‘anoreksia e intimetit’ dhe si ta kuptoni nëse partneri juaj e ka?

By

Ndërsa shumica prej nesh e duan dashurinë, ka njerëz që vendosin barriera, refuzojnë të ushqejnë marrëdhëniet e tyre dhe e mbajnë veten në izolim emocional qëllimisht.

Kjo sjellje është shkaktuar nga partneri juaj që ka një frikë të thellë nga intimiteti, gjë që e bën të vështirë për ta përqafimin e dashurisë dhe lidhjes, madje mund të përfundojë me mbajtjen e dashurisë nga ana e tyre sepse kanë frikë.

Një term tjetër për këtë sjellje është “anoreksia e intimitetit”, e cila është një koncept i krijuar dhe përcaktuar nga Dr. Doug Weiss. Ata që vuajnë nga frika e intimitetit ose “anoreksia e intimitetit” e kufizojnë dashurinë dhe intimitetin në të njëjtën mënyrë që emrat e tyre kufizojnë ushqimin.

Si ta kuptoni nëse partneri juaj nga ‘anoreksi intimiteti’?

Ata janë gjithmonë shumë të zënë për ju.

Kur partneri juaj është vazhdimisht duke vrapuar nga një gjë në tjetrën dhe është gjithmonë shumë i zënë për intimitet dhe lidhje, është një shenjë.

Shumë njerëz që vuajnë nga “anoreksia e intimitetit”, ose që luftojnë për të shprehur dashurinë dhe dashurinë e bëjnë veten të zënë dhe kalojnë kohë duke bërë gjëra për veten dhe të tjerët, por partneri i tyre nuk është kurrë një prioritet i barabartë.

Ata luajnë “lojën e fajësimit”.

Kur një person me probleme intimiteti flet për problemet në marrëdhënien e tij ose të saj, është gjithmonë faji i personit tjetër.

Ata kurrë nuk do ta pranojnë rolin që luajnë dhe do ta kritikojnë vazhdimisht partnerin e tyre. Kur kjo sjellje vihet në vëmendjen e tyre, ata në përgjithësi bëhen mbrojtës.

Ata refuzojnë dashurinë, lavdërimin dhe madje edhe seksin.

Meqenëse ata që kanë frikë nga intimiteti nuk kanë dëshirë për takime intime, ata shpesh refuzojnë veprimet që lidhen me kujdesin dhe dashurinë.

Kjo është veçanërisht e vërtetë kur çifti është në privat, pasi shumë njerëz me anoreksi të intimitetit janë shumë të mirë për të luajtur rolin në publik. Ata rrallë i japin botës së jashtme indikacione për problemet që qëndrojnë në momentet e tyre private.

Ata refuzojnë të shprehin ndjenjat e tyre.

Pavarësisht nëse nuk duan ose ndihen të paaftë, ata shpesh refuzojnë të shprehin ndjenjat e tyre. Në vend të kësaj, ata i përvetësojnë emocionet e tyre dhe shpesh veprojnë sikur mund të lexojnë edhe mendjen e partnerit të tyre.

Ata përdorin paranë për t’ju kontrolluar.

Dikush që ka frikë të jetë intim mund të përdorë para për të kontrolluar partnerin e tij. Ata mund të sigurojnë që aksesi i partnerit të tyre në para është jashtëzakonisht i kufizuar, ose shpenzimet bëhen bazë për të turpëruar partnerin e tyre (edhe kur blerjet bien brenda një buxheti të përcaktuar reciprokisht).

Edhe pse kjo karakteristikë nuk është aq e zakonshme sa disa nga të tjerat kur është e pranishme në marrëdhënie, ajo tenton të dalë e fortë dhe të jetë dërrmuese.  /Prive.al

Artikuj të ngjashëm