7 zakone të kujdesit për veten që shumica e njerëzve i neglizhojnë

By

“Kujdes për veten.” Është një fjalë që mund të thotë gjëra të ndryshme për njerëz të ndryshëm.

Çfarëdo që e konsideroni si kujdes për veten, si e gjeni kohën e lirë për “veten?” Veprimet e mëposhtme nuk shfaqen mjaft shpesh në menynë e zgjedhjeve të kujdesit për veten, por ato mund t’ju ndihmojnë të ndani kohë për çfarëdo aktiviteti që plotëson mendjen, trupin dhe shpirtin tuaj, si dhe të ofrojnë vetëkujdes në vetvete. Neglizhimi për të praktikuar shtatë sjelljet e mëposhtme mund të ketë pasoja të rënda negative në jetën tuaj, të tilla si lodhje, pengesa në karrierë, djegie, vetëvlerësim më i ulët, më pak para dhe shëndet të dobët mendor.

Këto shtatë sjellje të vetë-kujdesit që shpesh neglizhohen mund t’ju ndihmojnë të keni më shumë kohë të lirë:

  1. Merr ndihmë kur të nevojitet. Në shoqërinë tonë individualiste, kërkimi i ndihmës mund të konsiderohet si një shenjë dobësie. Nëse e keni përvetësuar këtë qëndrim, mund t’ju pengojë të kërkoni dhe të merrni ndihmën që ju nevojitet. Kërkimi për ndihmë është më shpesh një përgjigje realiste ndaj situatës suaj, jo një shenjë dobësie.
  2. Shmangni shmangien. Ju duhet të shkruani një raport pune, por ju duket kaq e pakëndshme kjo detyrë, saqë ndizni televizorin dhe shikoni me qejf shfaqjen tuaj të preferuar. Është joshëse t’i shikosh këto sjellje shmangëse “argëtuese” si kujdes për veten. Por ata janë “kujdes i rremë për veten”, sepse grumbullojnë më shumë stres mbi problemin fillestar. Për shembull, tani keni më pak kohë për të përfunduar raportin dhe një ndjenjë në rritje të panikut të brendshëm.
  3. Ndryshoni perfeksionizmin në “ekselentizëm”. Shumica e detyrave nuk duhet të kryhen në mënyrë perfekte. Nëse i lejoni vetes të përvetësoni një qëndrim “mjaft të mirë” ndaj detyrave të vogla, do të bëni më shumë me më pak ankth. Dëshironi të shqetësoheni për cilësimet mbi të cilat duhet të vendosni tharësin ose nëse e vendosni presjen në vendin e duhur në një tekst për shokun tuaj? Kurseni kohë dhe shpalleni punën “mjaft të mirë”.
  4. Vendosni kufij. Këtu është një çelës për të pasur “kohën tuaj”: Vendosni kufij. Kjo do të thotë të jesh i sigurt për atë që dëshiron. Qëndrueshmëria – të jesh në gjendje të thuash jo në mënyrë të drejtpërdrejtë, të sinqertë dhe të drejtpërdrejtë pa u ndjerë në faj – do të mbrojë kohën, paratë dhe respektin për veten. Sjellja e sigurt respekton si të drejtat tuaja ashtu edhe të drejtat e personit tjetër, në krahasim me sjelljen agresive “ngacmuese” ose sjelljen “mbytëse” jo bindëse.

 

  1. Kujdes paratë tuaja. Neglizhimi i aftësive të menaxhimit të parave mund ta shndërrojë jetën tuaj në një mjerim të përditshëm për të vendosur se çfarë faturë të paguani, duke bërë disa punë dhe duke u munduar nëse mund t’ia dilni mbanë.
  2. Pastroni. Mbyllja e mjedisit ose shtëpisë tuaj mund të çojë në një ngarkesë përfitimesh, duke përfshirë një ndjenjë më të madhe kontrolli, reduktim të stresit, madje edhe rritje të fuqisë së trurit, produktivitet më të lartë dhe vendimmarrje më të mirë, sipas studimeve të përshkruara nga blogeri i Psychology Today, Mark Travers. Ai shpjegon se,

“Pastrimi i shtëpisë apo mjedisit tuaj nuk është vetëm një proces fizik, por edhe mendor. Reduktimi i rrëmujës minimizon shpërqendrimet, duke i lejuar trurit tuaj të përqendrohet në detyra më të rëndësishme në dorë. Akti i organizimit të hapësirës suaj mund të sigurojë gjithashtu një ndjenjë kontrolli dhe rregulli, të cilat mund të lehtësojnë ndjenjat e stresit dhe të promovojnë një ndjenjë mirëqenieje. Përtëritja mendore që vjen nga rrëmuja është dëshmi e qartë e lidhjes midis mjedisit tonë fizik dhe funksionit kognitiv.”

  1. Vendosni kohën e lirë/kohën time në orarin tuaj. Të kesh një rutinë të përditshme për kujdesin ndaj vetes – pavarësisht nëse e përcaktoni atë si ushtrime, aktivitete meditimi, kohë familjare, lexim ose kohë vetëm – mund të sigurojë që të ndërtoni vetë-kujdesin në ditën tuaj. Orari juaj ofron gjithashtu një mënyrë të gatshme për të refuzuar kërkesat jo tërheqëse: “Më falni, kjo është koha ime e stërvitjes”. Madje ka prova, të paktën për të rriturit mbi 65 vjeç, që të kesh një rutinë të shëndetshme promovon lumturinë dhe aftësinë më të mirë njohëse.

Artikuj të ngjashëm