Si ndryshon trupi ynë gjatë vjeshtës?

By

Ardhja e vjeshtës do të thotë ditë më të shkurtra, ndryshime në gjethe dhe sinjal i ndryshimit në trupin e njeriut dhe stilin e jetesës.

Qoftë tharja e lëkurës apo humbja e flokëve, trupi ynë me siguri përjeton disa efekte normale që mund të shpjegohen shkencërisht gjatë kësaj periudhe të vitit. Është e panevojshme të thuhet se këto ndryshime ndryshojnë nga një person në tjetrin.

Lëkura juaj mund të fillojë të ndihet e thatë.

Një nga ndikimet më të mëdha të vjeshtës në trupin tonë është tharja e lëkurës. Është vërtetuar nga dermatologët se çdo ndryshim sezonal i temperaturës vepron si një goditje për sistemin, duke prishur ekuilibrin tipik kimik të lëkurës sonë dhe duke shkaktuar tharje. Ardhja e vjeshtës nuk bën përjashtim.

Flokët tuaj mund të humbasin cilësinë e tyre dhe të bien.

Kjo është veçanërisht e zakonshme, dhe ndërsa disa njerëz fillojnë të shqetësohen, duke menduar se mund të bëhen plotësisht tullac, disa besojnë se është jashtëzakonisht normale gjatë këtij sezoni.

Arsyeja e rënies së flokëve gjatë vjeshtës është “mbetja evolucionare”. Kjo do të thotë që ne kemi nevojë për flokë shtesë gjatë verës për të mbrojtur kokën tonë nga rrezet UV, por pasi mbrojtja nuk nevojitet më, flokët fillojnë të bien.

Mund të flini më gjatë se zakonisht.

Gjatë vjeshtës, mund të vëreni se keni një tendencë për të fjetur më shumë se më parë, dhe kjo ka një shpjegim. Në fakt, ulja e sasisë së dritës së ditës në vjeshtë ndikon në ciklin gjumë-zgjim të trupit. Sa më pak ekspozim ndaj dritës gjatë ditës, aq më i lodhur mund të ndiheni.

Nëse vuani nga ankthi, mund të përjetoni një rritje të simptomave.

Kalimi nga vera në vjeshtë mund të ndikojë në disponimin dhe mirëqenien tonë – quhet çrregullim emocional sezonal (SAD). Sipas ekspertëve, gjatë vjeshtës, ankthi mund të krijohet për shkak të fillimit të një viti të ri shkollor, stresit të afërt të sezonit të festave ose pendimit të mundshëm nga mos arritjen e qëllimeve të dëshiruara gjatë verës.

Rrezet e diellit të vjeshtës mund të dëmtojnë sytë tuaj.

Ekspozimi i pambrojtur në diell gjatë vjeshtës mund të sjellë rrezik real për sytë tanë, bazuar në hulumtimet. Ardhja e kësaj stine sjell pak diell dhe dritë, gjë që rrit sasinë totale të rrezatimit UV ndaj të cilit ekspozohen sytë tanë. Dhe ekspozimi mund të shkaktojë sëmundje të rënda të syve, si fotokeratiti.

Trupi juaj bëhet veçanërisht i ndjeshëm ndaj gripit.

Vjeshta është ndryshimi i stinëve midis verës dhe dimrit, kështu që moti po ndryshon dhe temperatura po ashtu. Ky ndryshim krijon një mjedis të favorshëm për gripin dhe viruset e tjera, kjo është arsyeja pse njerëzit priren të sëmuren më shumë gjatë vjeshtës, sipas mjekëve. /Prive.al

Artikuj të ngjashëm