Dëgjimi i miqve tuaj i ndihmon ata të jetojnë më gjatë

By

Miqtë janë gjithmonë në dispozicion për të ofruar shpatullën kur qani dhe për të qenë zëri juaj i arsyes, pavarësisht nëse po kaloni një ndarje, një krizë në punë ose po merreni me drama familjare.

Por një studim i ri ka gjetur se sa e rëndësishme është kjo mbështetje sociale dhe se si mund të përmirësojë jetëgjatësinë tuaj.

Hulumtimi i ri, i botuar në revistën Jama Network Open, tregon se të rrethosh veten me miqtë dhe familjen që të dëgjojnë në mënyrë aktive, mund të ndihmojë në ndërtimin e elasticitetit njohës.

E thënë thjesht, elasticiteti njohës i referohet aftësisë së dikujt për të ruajtur mprehtësinë e tij mendore ndërsa plaken.

Kjo do të thotë se sëmundja e Alzheimerit dhe demencat e tjera ose çrregullimet që ndikojnë në funksionimin e trurit, proceset mendore dhe kujtesën shpesh lidhen me elasticitetin e ulët njohës.

Kështu që, herën tjetër kur një shok pyet nëse mund të dilni jashtë, sigurohuni që t’i dëgjoni, sepse ju mund t’i ndihmoni ata të jetojnë më gjatë.

Studimi kërkoi nga 2 mijë e 171 të rritur, të dokumentojnë nivelet e tyre të shoqërizimit bazuar në pesë lloje: dëgjimi, këshilla, dashuri dhe mbështetje emocionale.

Duke përdorur një makinë të Imazheve me Rezonancë magnetike (MRI), studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit që kishin dëgjim më mbështetës (si një formë mbështetjeje) raportuan nivele më të larta të elasticitetit njohës.

Artikuj të ngjashëm