“Tingujt e heshtjes”, këngëtarët që humbën zërin (FOTO)

By

Është gjëja më e keqe që mund t’i ndodhë një këngëtari – humbja e zërit. Qoftë përmes lëndimit, një gjendje mjekësore ose përdorimit të tepërt të kordave vokale, humbja e aftësisë për të kënduar mund të ketë pasoja të tmerrshme fizike dhe psikologjike për interpretuesin, për të mos përmendur humbjen e zërit përgjithmonë.

Më poshtë mund të shihni disa nga artistët e mëdhenj që humbën zërin e tyre në një moment përgjatë karrierës.

Steven Tyler

Vokalisti i Aerosmith Steven Tyler arriti të shpërthente një enë gjaku në zërin e tij ndërsa banda përfundoi një koncert në 2006. Këputja u vulos më vonë me sukses me laser, por rezultoi në anulimin e një turneu në Amerikën e Veriut.

Slide 2 of 30: Aerosmith vocalist Steven Tyler managed to burst a blood vessel in his vocal fold as the band concluded a concert in 2006. The rupture was later successfully sealed by laser, but resulted in the cancellation of a North American tour and Tyler giving his voice several weeks to recover.

Adele

Në vitin 2011, këngëtarja angleze Adele kërkoi një ndërhyrje kirurgjikale në nyjën vokale, duke bërë që ajo të pushonte për javë të tëra dhe të anulonte turneun.

Slide 3 of 30: In 2011, English singer-songwriter Adele required vocal node surgery, which silenced her for weeks and meant the cancellation of a concert tour.

Miley Cyrus

Miley Cyrus përfundoi në nevojën e operacionit të kordonit vokal pasi u shtrua në spital për bajamet në fund të vitit 2019. Ajo duhej të qëndronte e heshtur për disa javë si pjesë e procesit të rimëkëmbjes.

Slide 4 of 30: Miley Cyrus ended up needing vocal cord surgery after being hospitalized for tonsillitis in late 2019. She was told she'd have to stay silent for several weeks as part of the recovery process.

Sam Smith

Sam Smith zgjodhi të njëjtin kirurg si Adele për procedurën e korrigjimit në enët e gjakut të paqëndrueshme në kordat vokale. Operacioni në 2015 ishte i suksesshëm, por e mbajti këngëtarin larg mikrofonit për muaj me radhë.

Slide 6 of 30: Sam Smith opted for the same surgeon as Adele for their procedure to correct unstable blood vessels in their vocal cords. The operation in 2015 was successful but kept the English singer away from a microphone for months.

Mariah Carey

Mariah Carey pretendon se ajo ka nyje në kordat e saj vokale që nga fëmijëria, një fakt që ajo e vlerëson si të aftë për të goditur shënimet e regjistrit të bilbilit për të cilin është e famshme. Sidoqoftë, lodhja dhe privimi i gjumit herë pas here mund të ndikojnë në cilësinë e saj vokale për shkak të nyjave, ndonjëherë duke rezultuar në largimin nga muzika.

Slide 10 of 30: Mariah Carey claims that she has had nodules on her vocal cords since childhood, a fact she credits with being able to hit the whistle register notes she is famous for. However, tiredness and sleep deprivation on occasion can affect her vocal quality due to the nodules, sometimes resulting in time out from singing.

Beyonce

Megjithëse nuk ishte një rezultat i drejtpërdrejtë i dëmtimit të zërit, Beyonce u këshillua të shkurtojë paraqitjet e saj pasi vuante nga lodhja dhe dehidrimi, një çështje shëndetësore e gjithë trupit që mund të ndikojë në performancën e zërit.

Slide 28 of 30: While not a direct result of vocal injury, Beyoncé was advised to cut back her appearances after suffering from exhaustion and dehydration, a whole-body health issue that can impact vocal performance.

Elton John

Një turne rraskapitës 15-mujor në vitin 1987 bëri që Elton John të kishte nevojë për operacion, i cili e la atë me një zë dukshëm më të thellë dhe më të pasur. Por fansave iu desh të prisnin një vit para se këngëtari të ishte në gjendje të regjistronte dhe të performonte përsëri.

Slide 17 of 30: A grueling 15-month tour in 1987 had Elton John needing nodule surgery, which left him with a noticeably deeper and richer singing voice. But fans had to wait a year before the singer was able to record and perform again.

Artikuj të ngjashëm