Të jesh një engjëll i ‘Victoria’s Secret’ është një ferr i vërtetë!

By

Në një artikull të New York Times nga Jessica Silver-Greenberg, Katherine Rosman, Sapna Maheshwari dhe James B. Stewart, kemi mundësinë të shohim nga brenda se si është të jesh një modele në ‘Victoria’s Secret”.

Victoria’s Secret definoi ‘feminitetin’ për miliona gra. Katalogu i saj dhe shfaqjet e modës ishin tejet të ndjekura. Për modelet, vendi i një “Engjëlli” brenda kompanisë, u garantoi atyre famë ndërkombëtare.

Por brenda kompanisë, dy burra të fuqishëm kryesuan një kulturë të ngulitur misogjiniste dhe ngacmimesh seksuale, sipas intervistave me më shumë se 30 drejtues aktualë dhe ish-punonjës, kontraktues dhe modele, si dhe skedarë gjyqi dhe dokumente të tjera.

Ed Razek, për dekada të tëra një nga drejtuesit më të lartë në L Brands, kompania mëmë e Victoria’s Secret, ishte subjekt i ankesave të përsëritura për sjellje të papërshtatshme. Ai u përpoq të puthte modelet. Ai u kërkoi atyre të ulen në prehrin e tij. Ai preku pjesët intime të një modeleje përpara shfaqjes së modës Victoria’s Secret së vitit 2018.

Leslie Wexner, left, and Ed Razek, the two men who steered Victoria’s Secret.
Leslie Wexner dhe Ed Razek

Drejtuesit thanë se kishin paralajmëruar Leslie Wexner, themeluesin dhe kryeshefin ekzekutiv të L Brands, për modelin e sjelljes së zëvendësit të tij. Disa gra që ishin ankuar u përballën me hakmarrje. Një modele, Andi Muise, tha se kompania kishte ndërprerë kontratën e saj për shfaqjet e saj të modës pasi ajo kundërshtoi kërkesat e Z. Razek.

Një numër i modeleve të markës ranë dakord të pozojnë nudo, shpesh pa u paguar, për një fotograf të shquar të Victoria’s Secret i cili më vonë përdori disa fotografi në një libër të shtrenjtë për tryezën e kafesë – një marrëveshje që i bëri drejtuesit e L Brands të pakëndshëm për gratë që ndjeheshin nwn presion pwr tu zhveshur.

“Ajo që ishte më alarmante për mua, si dikush që ishte rritur gjithnjë si një grua e pavarur, ishte kjo sjellje denigruese,” tha Casey Crowe Taylor, një ish-punonjëse e marrëdhënieve me publikun në Victoria’s Secret, i cila tha se ishte dëshmitare e sjelljes së Razek . “Ky abuzim thjesht u qesh dhe u pranua si normale. Ishte pothuajse si shpëlarje e trurit. Dhe kushdo që u përpoq të bëjë diçka në lidhje me këtë, nuk u injorua. Ata u ndëshkuan ”.

Intervistat me modelet dhe punonjësit shfaqin ende më shumë Victoria’s Secret si një organizatë me probleme, një imazh që tashmë po vinte në fokus vitin e kaluar kur lidhjet e zotit Wexner me kriminelin e seksit Jeffrey Epstein u bënë publike. Z. Epstein, i cili menaxhoi pasurinë shumë-miliardëshe të zotit Wexner, joshi disa gra të reja duke u paraqitur si rekrutues për modelet e Victoria’s Secret.

Në përgjigje të pyetjeve të hollësishme nga New York Times, Tammy Roberts Myers, një zëdhënëse e L Brands, dha një deklaratë në emër të drejtorëve të pavarur të bordit. Ajo tha se kompania “është e përqendruar intensivisht” në qeverisjen e korporatave, vendin e punës dhe praktikat e pajtueshmërisë dhe se “kishte bërë hapa domethënës”.

“Ne na vjen keq për çdo rast kur nuk e arritëm këtë objektiv dhe jemi plotësisht të përkushtuar për përmirësim të vazhdueshëm dhe përgjegjshmëri të plotë,” tha ajo. Deklarata nuk kundërshtoi asnjë nga raportimet e The Times.

Razek tha në një email: “Akuzat në këtë raportim janë kategorikisht të pavërteta, të gabuara ose të marra jashtë kontekstit. Unë kam qenë me fat që punoj me modele të panumërta të klasit botëror dhe profesionistë të talentuar dhe krenohem me respektin e ndërsjellë që kemi për njëri-tjetrin”.Ai nuk pranoi të komentojë një listë të hollësishme të akuzave dhe deklaratave.

Gjashtë drejtues aktualë dhe të mëparshëm thanë në intervista se kur u përpoqën ta largonin kompaninë nga ‘imazhi pornografik’ ata u kundërshtuan. Tre thanë që ata ishin dëbuar nga ndërmarrja.

“Unë i kisha harxhuar të gjitha kursimet e mia për të marrë veshje të brendshme të Victoria’s Secret për t’u përgatitur për atë që mendoja se do të ishte audicioni im”, tha një grua e identifikuar si Jane Doe në një deklaratë të lexuar me zë të lartë verën e kaluar në një seancë gjyqësore federale në çështjen Epstein. “Por përkundrazi dukej si një thirrje për prostitucion. Ndihesha sikur isha në ferr ”.

 

 

Artikuj të ngjashëm