Studimi: Nëse keni një motër më të vogël jeni më të prirur për mbipeshë

By

Nëse aktualisht nuk keni trupin tuaj të ëndrrave, atëherë ka një person që duhet fajësuar. Jo, nuk je ti. Jo, nuk është djali i lezetshëm i shpërndarjes së picave. Është motra juaj e vogël!

Sado konfuze tingëllon kjo, në fakt mbështetet nga shkenca. Kohët e fundit është bërë një studim në 13,406 palë motra suedeze të lindura midis viteve 1991 dhe 2009 që arriti në përfundimin se të parëlindurit kanë një indeks më të madh të masës trupore dhe ka më shumë të ngjarë të jenë mbipeshë.

Studimi zbuloi gjithashtu se motrat e mëdha kishin 29% më shumë gjasa të jenë mbipeshë dhe 40% më shumë të jenë obeze.

Ekzistojnë disa teori pse ndodh kështu. Njëra prej tyre është shkencore: Enët e gjakut që furnizojnë lëndë ushqyese për fetusin duket se janë pak më të hollë në rastet e shtatzënive të para. Pra, ekziston një reduktim i mundshëm i lëndëve ushqyese duke bërë që individi të rrezikojë të grumbullojë më shumë yndyrë.

Një teori tjetër është kulturore dhe thotë se nënat kanë më shumë të ngjarë të ushqejnë fëmijën e tyre të parëlindur sesa ato më të vegjël. Dhe ky zakon i ngrënies mund të qëndrojë gjatë gjithë jetës së tyre.

Artikuj të ngjashëm