Si të përfitoni nga 30 sekondat e fundit të dushit tuaj?

By

Është koha për t’u ngrohur me idenë e “daljeve të ftohta”. Ftohja është kur, për rreth 30 sekondat e fundit të përvojës suaj të dushit me avull, e ulni nxehtësinë në nivelin më të ftohtë që uji mund të marrë dhe e vendosni në trupin tuaj. Po, e kemi seriozisht. Po, edhe në dimër. Nuk është aq e keqe sa duket, dhe përfitimet tejkalojnë çdo shqetësim të lehtë.

Për ata që janë të varur nga dushi i përvëluar, ne e dimë se kjo është e vështirë për t’u dëgjuar, por para së gjithash, dushi super i nxehtë nuk është i mirë për askënd. Në rastin më të mirë duhet të bëjmë dush të ngrohtë, në mënyrë që të mos thahet dhe acarohet lëkura. Plus, flokët e duan ujin e ftohtë. Një shpëlarje e ftohtë qetëson çdo stres që uji i nxehtë mund t’i ketë shkaktuar lëkurës delikate dhe të hollë përgjatë kokës, gjë që mund të rezultojë në skuqje ose kruajtje. Ai gjithashtu prodhon pak shkëlqim shtesë për flokët tanë, prandaj shumë ekspertë profesionistë të flokëve i lajnë flokët me ujë të ftohtë.

Uji i ftohtë ka një efekt të ngjashëm në pjesën tjetër të trupit tuaj. Do të vini re lëkurë më të butë, veçanërisht nëse vuani nga thatësia gjatë dimrit. Dhe ndërsa poret nuk hapen dhe mbyllen si dyert (poret në fakt nuk mbyllen kurrë plotësisht), ato kontraktohen pak me një rrjedhje uji të ftohtë, duke i dhënë lëkurës tuaj një pamje më të lëmuar dhe më të ngushtë.

Nëse flokët më të shndritshëm dhe lëkura më e butë nuk janë arsye të mjaftueshme për të filluar përfshirjen e daljeve të ftohta, këtu janë disa përfitime të rënda që mund t’ju fitojnë. Uji i ftohtë rrit rrahjet e zemrës dhe metabolizmin, sipas The British Journal of Sports Medicine. Është gjithashtu një mënyrë e shkëlqyeshme për t’u zgjuar dhe ju jep një nxitim energjie për të djegur edhe më shumë kalori gjatë pjesës tjetër të ditës.

Daljet e ftohta gjithashtu ndihmojnë në rritjen e imunitetit dhe parandalimin e sëmundjeve, kështu që ato janë veçanërisht të dobishme gjatë sezonit të ftohjes dhe gripit ose sa herë që qarkullon një insekt. Kjo ka të ngjarë për shkak të qarkullimit të rritur dhe, ndoshta përfitimi më i madh, lëvizjes së limfës.

Përmirësimi i lëvizjes dhe qarkullimit të limfës mund të nxisë gjithashtu prodhimin e acidit laktik, i cili ndihmon trupin të shërohet më shpejt nga lëndimi ose sëmundja. Dhe ndërsa uji i ftohtë mund t’ju zgjojë, ai gjithashtu ftoh temperaturën thelbësore të trupit, duke e bërë më të lehtë të bini në gjumë gjatë natës nëse bëni dush në mbrëmje.

Artikuj të ngjashëm