Si të marrim më shumë energji në mëngjes, pa kafeinë?

By

Mënyra se si ne mendojmë për energjinë në këtë epokë produktiviteti është bërë pak e shtrembëruar. Ne mendojmë se duhet të prodhojmë vazhdimisht, të ushqejmë trupin dhe trurin tonë me kafeinë në mënyrë që të vazhdojmë, por kjo nuk është energji e vërtetë.

E vërteta është se kafeina nuk na jep energji në radhë të parë. Është një antagonist i receptorit të adenozinës. Çfarë do të thotë kjo është se kafeina zbut përgjigjen tonë ndaj përgjumjes, duke na bërë të harrojmë se jemi të lodhur dhe kështu ndihemi të stimuluar dhe vigjilentë. Ndërsa ky është një biohack më vete, është e rrezikshme të bëhesh i varur, pasi kafeina ka një efekt negativ në cilësinë e gjumit tonë.

Në mënyrë që të kemi një jetë optimale të shëndetshme, ne duhet të bëjmë gjumë të qetë dhe rigjenerues çdo natë për të ushqyer trurin tonë, për të shëruar lëkurën tonë, për të luftuar plakjen dhe sëmundjet dhe për të pasur shumë energji për të kaluar çdo ditë.

Dr. Michael Breus, doktori i gjumit, bashkë-shkruan një libër të quajtur Energize – Go from Dragging Ass to Kicking It in 30 Days with Stacey Griffith, instruktoren e lartë themeluese në SoulCycle. Siç mund të merret me mend, ata kanë një kuptim të fortë mbi rëndësinë e gjumit dhe mënyrën se si të kultivoni mirëqenien tuaj personale të gjumit, sepse ne të gjithë jemi unikë dhe kemi nevojë për gjëra të ndryshme.

Këtu janë disa nga këshillat e Dr. Breus se si të keni më shumë energji.

Zgjohuni në të njëjtën kohë çdo ditë bazuar në kronotipin tuaj
“Kur një person zgjohet natyrshëm në bazë të kronotipit të tij, është një hap i menjëhershëm në drejtimin e duhur. Kur një person zgjohet në kohën specifike të caktuar për kronotipin e tij, atëherë prodhimi i melatoninës në kokën e tij është tashmë i ngadaltë, nëse nuk ndalet. Kjo do të nxjerrë nga ekuacioni diçka që quhet inercia e gjumit”.

Inercia e gjumit është ajo ndjenjë e turbullt që kemi kur bie alarmi ynë. Ndihet pengues dhe fyes, dhe disa prej nesh në të vërtetë ndihen keq në këtë kohë, sikur kthimi në gjumë të jetë i vetmi rehati në botë. Është një problem i vërtetë dhe një tregues se diçka nuk shkon në modelet tona të gjumit, gjë që do të ndikojë në energjinë tonë gjatë gjithë ditës, nëse jo mirëqenien tonë të përgjithshme.

Merrni frymë 
“Zgjojeni sistemin tuaj të frymëmarrjes me 15 frymëmarrje të thella. Kjo gjithashtu e vë trurin tuaj me pak oksigjen dhe sigurisht që do t’ju ndihmojë.
Ju mund ta bëni këtë vetëm, sigurisht. Merr frymë thellë menjëherë nga shtrati, gjëja e parë. Vazhdoni disa frymëmarrje të ndërgjegjshme në një shëtitje në mëngjes duke marrë atë rrezet e diellit të hershme, dhe ndoshta pak joga për të mbajtur frymën e mëngjesit të rrjedhshëm.

Lëvizja
“Sapo të filloni të lëvizni trupin tuaj, sigurisht që do t’ju ndihmojë me nivelet tuaja të energjisë. Kjo ndodh sepse me të vërtetë e detyron metabolizmin tuaj të rritet me ritëm, shpejt. Kjo do të shkaktojë gjithashtu një kaskadë ndryshimesh hormonale, të cilat nxisin gjëra të tilla si prodhimi i kortizolit – në thelb hormoni i energjisë.

Kjo është arsyeja pse ne bëjmë meditim të ndërgjegjshëm, yin yoga të ngadaltë, frymëmarrje të ngadaltë dhe aktivitete antistres dhe barishte kur është koha për të fjetur. Ne po përpiqemi të ulim kortizolin për gjumë më të mirë. Më shumë kortizol = më shumë energji.

Hidratoni, mos merrni kafeinë
“Gjumi në vetvete është një ngjarje dehidratuese; ju humbni pothuajse një litër të plotë ujë çdo natë. Hidratimi gjithashtu vë në lëvizje të gjitha sistemet tuaja të tjera, gjë që do të ndihmojë në promovimin e ndjenjave më energjike.

Kur hidratohemi në mëngjes, nuk është vetëm lëkura dhe limfat tona ato që marrin një nxitje. Ne rihidratojmë trurin tonë, i cili tkurret ndjeshëm gjatë natës duke transportuar mbetjet tona metabolike. Rihidratimi i trurit dhe trupit tonë na bën gati për një ditë të të menduarit të qartë.

 

 

Artikuj të ngjashëm