Si të dalloni nëse keni lëkurë të thatë apo të dehitratuar?

By
A është lëkura juaj e thatë apo e dehidratuar? Rezulton se ka një ndryshim mjaft të madh midis të dyve. Më poshtë, facialistja e Kourt-it, Sharlena Hassani, themeluese e Artisan of Skin, shpjegon se si të dalloni nëse jeni duke përjetuar lëkurë të thatë ose të dehidratuar—plus, këshilla për secilën.

Është kaq e rëndësishme të kuptoni ndryshimet midis këtyre dy gjërave në dukje të ngjashme, në mënyrë që të kuptoni hapat që duhet të ndërmerrni për të trajtuar siç duhet lëkurën. Në thelb, bëhet fjalë për këtë: lëkurës së thatë i mungon yndyra ose sebumi, dhe lëkurës së dehidratuar i mungon uji.

Lëkurë e dehidratuar

Ka një sërë faktorësh të brendshëm dhe të jashtëm që kontribuojnë në lëkurën e dehidratuar – kushtet ekstreme të motit (për shembull, nxehtësia e thatë), dushi tepër i nxehtë, produkte të ashpra për kujdesin e lëkurës dhe eksfolimi i tepërt, mungesa e gjumit dhe mos pirja e mjaftueshme e ujit. Lëkura e dehidratuar mund të ketë një pamje të rrudhosur me linja sipërfaqësore më të dukshme dhe një pamje të shurdhër ose të lodhur.

Një nga mënyrat më të lehta për të dalluar nëse lëkura juaj është e dehidratuar është të shtrëngoni lëkurën në pjesën e pasme të dorës. Nëse lëkura kthehet shpejt në gjendjen e saj normale, ju jeni të hidratuar. Nëse lëkura merr disa momente për t’u kthyer në gjendjen e saj normale, ka të ngjarë të jeni të dehidratuar.

Lëkurë të thatë

Lëkura e thatë është një lloj lëkure ku mungesa e ujit nuk është problemi (edhe pse të dyja nuk janë reciprokisht ekskluzive). Kur lëkura juaj i mungon prodhimi i duhur i vajit, ajo duket më e lëmuar dhe me luspa dhe mund të ketë efekte të tjera anësore si skuqje dhe acarim. Lëkura e thatë është një gjendje që duhet trajtuar si e tillë.

Hidratojeni siç duhet dhe përfshini një eksfoliant të mirë e të butë një ose dy herë në javë për të ndihmuar në heqjen e lëkurës së rrëshqitshme. Kjo lustron dhe përgatit lëkurën që të thithë hidratuesit tuaj të mbetur të kujdesit për lëkurën për depërtim dhe rezultate më të mira. Eksfolimi me laktik dhe glikolik të butë gjithashtu e ndihmon atë të thithë më shumë lagështi nga mjedisi.

Artikuj të ngjashëm