Shtyrja e alarmit të mëngjesit mund të jetë e rrezikshme për shëndetin

By

Shtyrja e alarmit është diçka që shumica prej nesh e bëjnë pothuajse çdo mëngjes.

Por, një studim i ri paralajmëron se kjo gjë mund të ketë kosto negative për shëndetin.

Studiuesit zbuluan se ata që kanë alarme të përsëritura kanë më shumë gjasa të kenë një ritëm më të lartë të zemrës në krahasim me ata që ngrihen menjëherë.

Studimi i Universitetit të Notre Dame zbuloi gjithashtu se ata që e shtyjnë alarmin mund të bëjnë gjumë më pak të rehatshëm.

Ky studim zbuloi gjithashtu se njerëzit që shkojnë në shtrat 30 minuta më vonë se koha e tyre e zakonshme e gjumit priren të kenë një ritëm më të lartë të zemrës gjatë gjithë natës dhe shpesh gjatë ditës në vijim.

Këto zakone të gjumit janë shqetësuese sepse një ritëm i rritur i zemrës në pushim është një faktor i njohur rreziku për sëmundjet e zemrës si dhe diabetin.

Një studim tjetër i vitit 2019 zbuloi se burrat në moshën 50-vjeçare prej më shumë se 75 rrahje në minutë kishin dy herë më shumë gjasa të vdisnin nga sëmundjet e zemrës gjatë 20 viteve të ardhshme sesa ata me 55 rrahje në minutë ose edhe më pak.

Artikuj të ngjashëm