Sam Smith u la jashtë çmimeve, por ‘Brit Awards’ ndryshon rregullat nga ky vit

By

Çmimet “Brit” janë bërë ceremonia e fundit e ndarjes së çmimeve për të hequr kategoritë gjinore që ndajnë talentet meshkuj dhe femra.

Për ceremoninë e vitit 2022, një çmim i ri, artisti i vitit, do të zëvendësojë kategoritë e artistëve solo britanikë dhe femrave britanike. Pra çmimet “Artisti më i mirë mashkull” dhe “Artistja më e mirë femër”, tani “Brit” do t’i ndajë vetëm në një çmim, “Artisti më i mirë” duke iu referuar të dy sekseve.

Në ceremoninë e vitit 2021, këngëtari jo-binar britanik i popit Sam Smith u la jashtë kategorive gjinore për artist solo. Ai tha: “Mezi pres një kohë ku shfaqjet e çmimeve mund të reflektojnë shoqërinë në të cilën jetojmë. Le të festojmë të gjithë, pavarësisht nga gjinia, raca, mosha, aftësia, seksualiteti dhe klasa.”

Pas deklaratës së Smith, organizatorët britanikë thanë se ishin “të përkushtuar për të evoluar shfaqjen dhe kategoritë gjinore janë në shqyrtim. Por çdo ndryshim i bërë për të qenë më gjithëpërfshirës duhet të jetë pikërisht ai – nëse një ndryshim pa dashje çon në më pak përfshirje, atëherë ai rrezikon të jetë kundërproduktiv për diversitetin dhe barazinë. Ne duhet të konsultohemi më gjerësisht përpara se të bëhen ndryshime për t’u siguruar që ta bëjmë atë siç duhet”.

Ceremonia e vitit 2020 u kritikua për paraqitjen e vetëm të një gruaje britanike në kategoritë e përziera të albumit, grupit, këngës britanike dhe artistit të ri, kështu që, me sa duket duke pasur parasysh se një reduktim në kategoritë gjinore mund të çojë në më pak gra që të fitojnë çmime ose të nominohen, organizatorët kanë prezantuar një sërë kategorish të reja të përziera.

Çmimet për akt alternativ/rock, akt pop/R&B, akt kërcimi dhe hip-hop/rap/grime bashkohen me çmimet e artistëve dhe pjesa tjetër e kategorive të zakonshme: albumi i vitit, kënga e vitit, grupi i vitit, grupi ndërkombëtar i vitit, artisti më i mirë i ri dhe çmimi i yllit në rritje për talentin e ardhshëm. Çmimet Brit votohen nga Akademia Brits, e përbërë nga muzikantë, figura të industrisë dhe profesionistë të medias, megjithëse katër kategoritë e reja të zhanreve do të votohen nga publiku.

Një tjetër çmim i ri nderi është kantautori i vitit, duke iu bashkuar çmimit të producentit të vitit.

Tom March, bashkë-president i Polydor Records, i cili është kryetari i këtij viti britanik, tha: “Është e rëndësishme që britanikët të vazhdojnë të evoluojnë dhe të synojnë të jenë sa më gjithëpërfshirës që të jetë e mundur”.

Ceremonia më 8 shkurt në O2 Arena në Londër do të organizohet për herë të parë nga Mo Gilligan, duke marrë përsipër Jack Whitehall i cili kishte prezantuar katër ceremonitë e fundit. Është hera e parë që një person jo i bardhë i prezanton çmimet që nga viti 1994, kur RuPaul bashkëprezantoi së bashku me Elton John. Gilligan tha se ishte i nderuar të prezantonte, duke shtuar: “Ne do të japim gjithçka që kemi për të krijuar një natë të jashtëzakonshme për fansat e muzikës kudo”. Prezantuese e emisionit të nominimeve në ITV në dhjetor, dhe raportimi nga tapeti i kuq i Brit Awards, do të jenë Maya Jama dhe Clara Amfo.

 

Artikuj të ngjashëm