Ramë Lahaj – një urë lidhëse mes Kosovës dhe skenës ndërkombëtare

By

Opera Europa mirëpriti një anëtar të ri në mesin e tyre – ky është kosovari i parë dhe ai është Ramë Lahaj.

“Festivali Ndërkombëtar i Operës Rame Lahaj” lindi nga nevoja për të krijuar një urë lidhëse mes skenës kosovare dhe asaj ndërkombëtare. Duke ditur se Kosova dhe rajoni janë të pasura me talente, një përpjekje e tillë ishte një domosdoshmëri, si rezultat i bashkëpunimit të ngushtë ndërmjet Komunës së Prishtinës, Ministrisë së Kulturës, Ministrisë së Punëve të Jashtme, ambasadës zvicerane dhe Filarmonisë së Kosovës. Të gjitha të lartpërmendurat ndihmuan në vendosjen e themeleve për koncertin “Rame Lahaj & Friends” të vitit 2019 për ta zhvilluar atë në një Festival dhe Fondacion që fokusohet në artistët e rinj, artin dhe kulturën në përgjithësi. Por më e rëndësishmja, për të promovuar Kosovën dhe artistët e saj në arenën ndërkombëtare.

Udhëtimi i zotit Lahaj është mjaft unik. Pasi mbaroi studimet, ai filloi të eksperimentonte me muzikën në moshën 21-vjeçare, duke u bërë përfundimisht një nga tenorët më të shquar për timbrin e tij vokal dhe një nga tenorët më të njohur të kohës së tij.

Rame Lahaj është artisti i parë në Kosovë, para dhe pas luftës, që interpretoi në skenat më të rëndësishme të arenës ndërkombëtare në botën e operës, përkrah emrave të mëdhenj si legjenda e operës Placido Domingo, të cilët i dhanë çmimin më të madh të Konkursit Botëror të Operas. çmimi prestigjioz dhe i rëndësishëm, “Operalia”, në vitin 2016.

Lahaj e kaloi dekadën e parë të karrierës së tij në mbarë botën duke interpretuar në teatrot më të njohura, duke përfshirë: Royal Opera House Covent Garden, Semperoper Dresden, Opera National Paris, Gran Teatre del Liceu, Los Angeles Opera, Teatro Real-Madrid, Deutsche Oper Berlin. , Teatri Bolshoi Moskë, Opera Australia, Royal Albert Hall, Opera Tel Aviv, Haus Fur Mozart – Salzburg, Arena di Verona, La Monnaie de Munt, Staatsoper Berlin, Staatsoper Hamburg, Opera Kombëtare Polake, Opera Shtetërore ungariane, Shtëpia e Operës Oslo, Finlandisht Opera Kombëtare, Teatro Massimo di Palermo, Teatro Petruzzelli dhe të tjerë.

Lahaj iu dha Medalja nga Presidenti i Republikës së Kosovës me rastin e dhjetëvjetorit të krijimit të vendit, me temën “Të afrojmë Kosovën me arenën ndërkombëtare përmes artit të operës”. Ai është nderuar edhe nga kryeministri i Kosovës me titullin “Gjergj Kastrioti Skenderbeu” dhe njëkohësisht është emëruar “Ambasador Global Kulturor i Kosovës në Botë”. /Prive.al

Artikuj të ngjashëm