Pse rrjetet sociale rrezikojnë adoleshentet?

By

Sa më shumë kohë të kalojnë vajzat adoleshente në Instagram, TikTok dhe faqe të tjera në rrjete sociale, rritet rreziku i tyre për vetëvrasje.

Gjejta buron nga një dekadë e kaluar për të ndjekur zakonet e mediave sociale dhe rrezikun e vetëvrasjes midis 500 djemve dhe vajzave adoleshente, përpjekja më e gjatë e tillë deri më tani, thanë autorët e studimit.

“Ne zbuluam se vajzat që filluan të përdorin mediat sociale në dy deri në tre orë në ditë ose më shumë në moshën 13 vjeç dhe më pas u rritën [me atë kohë], kishin nivelet më të larta të rrezikut të vetëvrasjes në moshën e rritur,” tha autori i studimit Sarah Coyne.

Ajo është drejtore e asociuar e shkollës së jetës familjare në Universitetin Brigham Young në Provo, Utah.

Sidoqoftë, midis djemve, nuk u shfaq asnjë model i tillë. Një arsye pse, ekipi i Coyne teorizoi, është se mediat sociale dhe vajzat e reja priren të përqendrohen në të njëjtën gjë: marrëdhëniet.

“Ne e dimë që vajzat kanë tendencë të ndiejnë dhe të brendësojnë shqetësimin në marrëdhënie në nivele të ndryshme sesa djemtë,” tha Coyne.

“Ky lloj shqetësimi në marrëdhënie mund – por jo gjithmonë – të jetë i pranishëm në ndërveprimet e mediave sociale. [Vajzat] gjithashtu kanë nivele më të larta krahasimi shoqëror, frikë se mos humbasin, etj. Prandaj, kjo është arsyeja pse efektet ishin më të forta për vajzat”.

Artikuj të ngjashëm