Muzika, ilaç kundër goditjes në tru dhe shumë sëmundjeve të tjera neurologjike

By

Terapia muzikore neurologjike funksionon paksa si fizioterapia ose terapia e të folurit, në atë që synon të ndihmojë pacientët të menaxhojnë simptomat dhe të funksionojnë më mirë në jetën e tyre të përditshme. Seancat e terapisë përdorin ushtrime muzikore ose ritmike për të ndihmuar pacientët të rifitojnë aftësitë funksionale.

Ju ndoshta nuk e kuptoni këtë kur jeni duke dëgjuar këngën tuaj të preferuar, por muzika ka një efekt jashtëzakonisht të fuqishëm në trurin e njeriut.

Këndimi, luajtja e një instrumenti ose dëgjimi i muzikës janë treguar të gjitha se aktivizojnë zona të shumta të trurit që kontrollojnë të folurin, lëvizjen dhe njohjen, kujtesën dhe emocionet, shpesh të gjitha në të njëjtën kohë. Çuditërisht, hulumtimet sugjerojnë gjithashtu se muzika mund të rrisë fizikisht lëndën e trurit, gjë që mund të ndihmojë trurin të riparojë veten, përcjell Klankosova.tv

Më intrigues është ndikimi që mund të ketë muzika edhe në rastet kur truri mund të mos funksionojë siç duhet. Për shembull, studimet tregojnë se për njerëzit me Alzheimer, muzika shpesh mund të ndezë një reagim, duke i ndihmuar pacientët të aksesojnë kujtimet që kanë humbur më parë. Ekzistojnë gjithashtu prova të pacientëve që kanë pësuar dëmtime të trurit dhe kanë humbur aftësinë për të folur që ende mund të këndojnë kur luhet muzika.

Duke pasur parasysh efektin e fuqishëm që ka muzika në tru, studiuesit po hetojnë nëse ajo mund të përdoret për të trajtuar shumë kushte të ndryshme neurologjike, të tilla si goditje në tru, sëmundja e Parkinsonit ose dëmtimi i trurit. Një trajtim i tillë që aktualisht po hetohet për përdorim është terapia muzikore neurologjike.

Deri më tani, ky lloj terapie ka treguar premtim për të ndihmuar të mbijetuarit e goditjes për të rikuperuar gjuhën, për të përmirësuar ecjen dhe për të rikuperuar lëvizjet fizike më mirë se terapitë e tjera standarde.

Studimet kanë hetuar gjithashtu nëse kjo lloj terapie mund të trajtojë çështjet njohëse te njerëzit që kanë pësuar një dëmtim traumatik të trurit ose kanë sëmundjen e Huntingtonit.

Mendohet se arsyeja pse terapia muzikore neurologjike funksionon është sepse muzika mund të aktivizojë dhe simulojë shumë pjesë të ndryshme të trurit në të njëjtën kohë. Për pacientët me sëmundje neurologjike, shpesh janë lidhjet në tru ato që shkaktojnë probleme, dhe jo një zonë specifike.

Artikuj të ngjashëm